ANA SAYFA-HABER ODASI
-HABERLER
-VAN TSO VE KOSGEB’DEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
VAN TSO ve KOSGEB’den bilgilendirme toplantısı
Eklenme Tarihi : 12.09.2013 17:04
Van KOSGEB ve Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından işletme sahipleri ve girişimcilere yönelik gerçekleştirilen KOSGEB destek ve hizmetleri hakkında bilgilendirme toplantısında konuşan KOBİ Uzmanı Naci Özdemir, günümüzde ticaret şeklinin artık değiştiğini, bir işyeri açmadan önce iyi bir fizibilite çalışmasının gerekli olduğunu söyledi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda işletme ve girişimcilere yönelik bir program düzenlendi. KOSGEB tarafından gerçekleştirilen KOSGEB destek ve hizmetleri hakkında bilgilendirme toplantısına KOBİ uzmanları, işletme sahipleri ve girişimciler katıldı.
KOBİ Uzmanı Naci Özdemir, programın açılışında KOSGEB’in kuruluşu hakkında bilgiler aktardı. KOSGEB’nin Türkiye genelinde 77 müdürlüğün bulunduğunu belirterek, Van’da KOSGEB’e bağlı 13 Bin 500 işletmenin olduğunu söyledi. Özdemir, KOSGEB’nin ‘Güçlü Kobi güçlü ülke’ sloganıyla çalıştığını belirterek, temel amacın işletmelerin rekabet gücünü artırarak, nitelikli hizmet vermelerini sağlamak olduğunu söyledi.
KOSGEB’nin 2009 yılına kadar sadece sanayi kuruluşlarına destek verdiğini hatırlatan Özdemir, 2009 yılından sonra hizmet ve ticaret alanlarına da destek verilmeye başlanıldığını belirtti.
Programa katılanlara genel anlamda destek konularında bilgiler aktaran KOBİ Uzmanı Özdemir, İşbirliği-Güç birliği destek programı (ortak sorunlara ortak çözümler’ üretilmesi, Kobi proje destek programı, tematik proje destek programı gibi konular hakkında aktardı.
‘Artık farklı düşünmez lazım’
Verilen temel bilgilerden sonra günümüz ticareti ile ilgili örnekler vererek işletme sahiplerinin ve girişimcilerin izlenmesi gereken yollar hakkında önemli konulara değinen Kobi Uzmanı Naci Özdemir, günümüzdeki ticaret şeklinin artık değiştiğini ve farklı düşünmenin avantajlarından bahsetti.
Özdemir, “Günümüzde özellikle market ve kuaför gibi birbirine benzer işyerleri çoğunlukta açılıyor. Fakat farklı yöntemler denene bilir. Mesela İnternetten pazarla ve satış gibi. Bu da bir ticaret şeklidir. Gayette başarı sağlanıyor. Bir işyeri açarken mutlaka bir fizibilite çalışması yapılmalı. Ama maalesef biz bunu yapmadan işyeri açıyoruz. Sürekli market, kuaför gibi benzer işyerleri açarak pastayı dilimlere ayırıyoruz. Oysaki ihracat amaçlı hedeflerimiz olmalı. İmalata yönelik çalışmalar yapmak lazım. Özellikle uluslar arası fuarlara katılarak iş alanları oluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.
Programı katılan KOBİ Uzman Yardımcısı Sinan Kibar ise, Girişimcilik Destek Programı, Ar-GE İnovasyon ve Endüstriyel uygulama destek programı ve gelişen işletmeler piyasası Kobi destek programı hakkında bilgiler verdi.