ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ VAN KALESİ'NDE DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ KUTLANDI
Dünya Kahvaltı Günü Van Kalesi'nde Dünya Kahvaltı Günü kutlandı

Van'da, kahvaltı kültürünü tanıtılmasını sağlamak amacıyla bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği', tarihi Van Kalesinde yoğun bir katılımla yapıldı.

2014 yılında 'Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' ile adından söz ettirmeye başlayan Van Kahvaltısı, o rekorun mimarı olan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından 2020 yılında Dünya Kahvaltı Günü olarak litarütürdeki yerini aldı.

2020 ve 2021 yıllarında yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan Dünya Kahvaltı Günü etkinliği dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde kulandı. Çin'den Amerikaya, Avrupa'dan Asya'ya kadar dünya halkarı Kahvaltı Günü'nü kutladı ve sosyal medyada paylaştı. Tanıdım değerli milyar lira olan bu sosyal medya etkinliği 2022 yılın ise yüz yüze kutlandı.

Van TSO tarafından Van Kalesi'nde sembolik olarak yapılan etkinlik ile kutlanan Dünya Kahvaltı Günü sosyal medyada da yine büyük yankı uyandırdı. Öyle ki Türkiye'nin diğer dünya ülkelerindeki tüm Başkonsolosluklarında ve Temsisliklerine kahvaltı sofraları kuruldu. Van'da başlatılan ve dünyaya armağan edilen Dünya Kahvaltı Günü'nün bu yıl da 4.'sü düzenlendi.

Van Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle 'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği yine Van Kalesi eski Van evi önünde düzenledi. Van Kalesinde bulunan tarihi Van evleri önünde düzenlenen etkinliğe katılanlar, yaylalarda yetişen bitkilerle yapılan otlu peynir, un, tereyağı ve yumurta karışımıyla hazırlanan 'murtuğa', kavut, kavurmalı yumurta, cacık, süt kaymağı ve kara kovan balı gibi ürünlerin bulunduğu sofralarda kahvaltı yaptı.

'DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ SAHİPLENİLDİ'

Etkinlikte konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şunları söyledi:

'Dünyanın en keyifli günü olduğuna inandığımız bugün bir araya geldiğiniz için, kültürünüze, değerlerinize sahip çıkma çabası içerisinde olduğunuz için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Biz ilkini 2014 yılında dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurma başarısıyla ortaya koyduğumuz günden bu yana kentimizin kültürel değerlerini en üst düzeyde tutmak, bunların uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırmak, bunun bir katma değerli ürün haline gelmesi için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bugün de memnuniyetle görüyorum ki 4’üncüsünü düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü halkımızın büyük ilgi ve alakasıyla ama aynı zamanda dünyada birçok başkente, dünyanın farklı bölgelerinde, ülkemizin ve ilimizin farklı bölgelerinde büyük bir sahiplenmeyle kutlanmaya başlandı.'

TAKVA: SINIRLARINI AŞTI

Takva, 'Geçen yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Dünya Kahvaltı Günü tescili için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkili kıldı. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son 3 yıldır da ilimizin önemli dinamikleri olan Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi bu işi daha kurumsal, daha destekleyici, daha etkin hayata geçirmek için yoğun bir çaba harcıyor. Uluslararası bir etkinlik olması hasebiyle artık sadece bir Meslek Odası’nın başlattığı düzeyde bunu sürdürülebilir kılmanın çok mümkün olmadığı gerçeğinin farkındayız. Dolayısıyla bugün 4’üncüsünü düzenlediğimiz her yılın Haziran ayının ilk Pazar günü düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü artık TSO’dan da büyük bir düzeyde kutlanır hale geldi. Van’ın da sınırlarını aştı. Artık ülkemizin de sınırlarını aşarak dünya insanlarına ait, dünyanın en keyifli günü olma başarısını göstermiştir.' dedi.

Van'ın doğası, tarihi ve kültürüyle Türkiye'nin incisi olduğunu belirten Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu ise şöyle konuştu:

'Van İlimiz tarihiyle kültürüyle doğasıyla eşsiz güzelliklere sahip bir kentimiz. Kahvaltısı da dillere destandır. Otlu peyniriyle kavutu, murtuğasıylada dünyada artık bir marka haline gelmiştir. Bizlerde bu markayı büyütüp zenginleştirmek için her yıl Haziran’ın ilk haftası Pazar günü dünya kahvaltı günü olarak kutluyoruz. Amacımız Van olarak bu önemli değerimizi dünyada herkese ulaştırıp tattırmaktır.'

Etkinliğe Van Vali Yardımcıları Yavuz Arslan, Adem Balkanlıoğlu, Van TSO Başkanı Necdet Takva, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, daire başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Dünya Kahvaltı Günü Van Kalesi'nde Dünya Kahvaltı Günü kutlandı