Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-FEVZİ ÇELİKTAŞ SIRADAKİ HEDEFİMİZ KAPIKÖY’Ü TIR TRANSİTİNE AÇMAK
Fevzi Çeliktaş Sıradaki hedefimiz Kapıköy’ü tır transitine açmak
Eklenme Tarihi : 17.04.2023 08:57

Serhad FM radyosunda yayımlanan “Esnaf Saati” programına katılan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş Türkiye ile İran arasında bulunan Kapıköy sınır kapısının 7/24 esaslı çalışma sistemine geçilmesinin ardındaki süreci anlattı.

Saim Yüksek moderatörlüğünde yapılan “Esnaf Saati” programına katılan Çeliktaş sıradaki hedeflerini Kapıköy sınır kapısının tır transitlerine açmak olduğunu belirtti. 

ÇELİKTAŞ: İLİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYORDU

Çeliktaş açıklamasında, '2012 yılında Türkiye İran sınır kapımız turist giriş çıkışına açıldı. Türkiye ile İran arasındaki saat uyuşmazlığından dolayı bazen giriş çıkışlar 6 saat ile sınırlı kalabiliyordu. İster istemez kapılarda bu nedenle yoğunluklar oluşuyordu. Turistler vana geldiği zaman kapıda büyük bir izdiham oluyordu ve çok büyük sıkıntılar yaşıyordular. Bu anlamda biz bir çalışma başlattık. Bu gerek sosyal medya paylaşımlarından dolayı gerekse farklı mecralara yansıdığı zaman ilimiz için kötü bir örnek oluşuyordu. Biz Cumhurbaşkanlığı nezdinde ilgili bütün kurumlara yazılar yazarak kapıların 7/24 hizmet vermesi gerektiğini söyledik. Bu olmazsa olmazımızdı. Van ili olarak arkamızda İran kapısı kapalı olduğu zaman Van adeta çıkma sokağa dönüşüyordu. Bu da kapıların 7/24 esasında çalışmamasında kaynaklı oluyordu. Sürekli sosyal medya üzerinden turistlerin orada çektiği eziyetler gündeme geliyordu. Bu da ilimizin gelişmesi konusunda rahatsız ediyordu. Hem az turist alıyorduk, hem de turistlerin çektiği eziyetleri Türkiye ve İran tarafındaki karar vericilere mektuplar yazarak sonuca kavuşturduk.' dedi.

'ÇALIŞMALARIMIZDA SONUCA VARMAK BİZİ MUTLU ETTİ'

Çeliktaş açıklamasının devamında sonuca vardıklarından dolayı mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:

'Bunun aslında müjdesini 15 gün önce almıştık ama kam kesinleşince kamuoyuna bildirdik. Kısa bir süre önce 7/24 hizmet almaya başladık. Buda bizi fazlasıyla mutlu etti. En azından yönümüzü doğuya dönderdiğimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanımız Necdet Takva ile birlikte İran’a gittiğimiz kadar köyümüze gitmedik. Bu konuda çok mücadele verdik. Hem kapının fiziki anlamda yapılmasıyla ilgili, hem 7/24 esaslı çalışmasıyla ilgili defalarca çaba gösterdik. Bu çabamızın meyvesini Van halkı alacaktır. Van ekonomisini ayakta tutan İran sınır kapısıdır. Çünkü ilimizdeki hizmet sektörlerinin hepsini olumlu etkiliyor. Tüm hizmet sektörümüz buraya endekslenmiştir. Bu anlamda iyi oldu.'

ÇELİKTAŞ: HEDEFİMİZ SINIRI TIR TRANSİTİNE AÇMAK

Sıradaki hedeflerinin sınır kapısını tır transitine açmak olduğunu belirten Çelkitaş, 'Bazı ayakları eksiktir. Eksik olan da tır kapısının açılmasıdır. İran tarafından 30 km’lik bozuk yol var. Onun yapılması gerekiyor. Ondan sonra burası tır transitine de açıldığı zaman ilimizin ekonomisi çok değişecek. Burada şimdilik ithalat ihracat yapılamıyor. Karayolu sadece küçük araçlara açık. Sadece turizme yönelik bir açılma var. Tır transitine açılırsa buradaki kısa bir mesafeden sonra başka ülkeye ulaşılabiliyor. Diğer sınır kapılarında yol sorunu olduğu için Kapıköy sınır kapısının tır transitine açılması bütün yükü alır. Yoğun bir şekilde tırlar burada nakliye yaptığı zaman bir hareketlilik olur. Yol güzergahında birçok tesis açılır. Binlerce istihdam oluşur. İthalat ihracatlar yapılmaya başlanır. Bu anlamda ilimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katma değerler sağlanmış olur. Şunu diyebiliriz sorun haline gelen sınır kapımız şuanda turizm olarak çözüldü.' İfadelerini kullandı.

Galeri
Fevzi Çeliktaş Sıradaki hedefimiz Kapıköy’ü tır transitine açmak
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.31 TL
EURO: 34.7 TL
GBP: 40.63 TL