Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN VEKİLİ ÇELİKTAŞ: KAPIKÖY'ÜN 7-24 OLMASI İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK
Başkan Vekili Çeliktaş: KAPIKÖY'ÜN 7-24 OLMASI İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK
Eklenme Tarihi : 05.04.2023 14:22

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş; Akdamar TV'nin canlı yayın konuğu oldu.

 İZLEMEK İÇİN 

Başkan Vekili Çeliktaş'ın konuşmalarından satır başları;

☑️ Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden dolayı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

☑️Van TSO olarak ilk günden itibaren deprem bölgeleri için harekete geçtik. Meclisimiz ve Odamız Üyelerinin desteğiyle ihtiyaç malzemelerini deprem bölgelerine ulaştırdık.

☑️Şimdi de depremzede vatandaşlarımız için Birliğimiz (TOBB) tarafından başlatılan #ElverinEvyapalım kampanyası ile kalıcı konut projesine destek sunuyoruz. Tüm hayırseverleri de bu kampanyaya destek olmaya davet ediyoruz.

☑️Dün Tuşba Halk Pazarı'nda büyük çaplı bir yangın meydana geldi ve esnafımızın işyerleri kullanılamaz hale geldi. Bugün esnafımızı ziyaret ettik. Bayram üzeri yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına elimizden gelen her türlü desteği sunacağız.

☑️Kapıköy Sınır Kapısı'nın 7/24 esaslı hizmet vermesi bizim olmazsa olmazımızdı. Bunun için de çok çalıştık ve çok uğraştık. Tabiri caizse ilgili tüm kurumların kapılarını aşındırdık.

☑️30 Mart 2023 itibariyle kapımız 7/24 hizmete başladı. Emeği olan herkese teşekkür ederiz.

☑️Kapıköy Sınır Kapımız 8 saat hizmet vermesine rağmen 2022 yılında en fazla giriş-çıkış yapılan sınır kapıları arasında 6'ncı sırada yer alıyor. Kapıköy'den önce gelen kapıların tamamı 7/24 esaslı hizmet vermesine rağmen. Bu da kapımızın önemini bir kez daha ön plana çıkarıyor.

☑️İlimizin kalkınması adına Kapıköy'ün büyük bir önemi var. Bunu defalarca dile getirdik. 7/24 hizmetin ardından yeni hedefimiz 'kimlikli geçiş'ler ile gidiş-gelişlerin sağlanması. Hiç bir savaşımızın olmadığı, aile bağlarımızın olduğu ve aynı dini yaşadığımız İran İslam Cumhuriyeti ile kimlikli geçişlerin olmaması için hiç bir sebep yok.

☑️2023 yılının ilk üç ayında (Ocak-Şubat-Mart) ilimize 80 bini aşkın İranlı turist sadece Kapıköy üzerinden giriş yaptı. Mart ayında bu sayı 46 binin üzerinde. Bu rakamlar kent ekonomimiz için önemlidir.

☑️2023 Yılı için bu rakamların daha yüksek olmasını bekliyorduk. Ancak;

* İran'da yaşanan olumsuz olaylar,

* İran para biriminin Türk Lirası karşısındaki değer kaybı,

* Sınır kapısındaki yüksek giriş harçları,

* Her yıl düzenlenen Shopping Fest'in deprem felaketi nedeniyle iptal olması,

* Yaşanan depremler sonrası bölgemizde büyük deprem olacağı algısı gibi olumsuzluklar nedeniyle gelen İranlı turist sayısının az olmasına neden olmuştur.

☑️7/24 hizmet, ilimiz ekonomisine olumlu yönde etki sağlayacaktır. Az önce giriş-çıkış rakamlarını paylaştım. İnşallah bundan sonraki süreçte istediğimiz seviyeye ulaşırız.

☑️7/24 hizmetle birlikte;

* Kapıköy'den şehir merkezine kadar yeni tesisler oluşacak,

* İlimizde yeni turizm yatırımları hayata geçirilecek,

* İlimiz ekonomisi başta olmak üzere ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır.

☑️Kapıköy Sınır Kapısı transit geçiş için gerekli tüm şartları taşıyor. Ancak İran tarafında yapımı tamamlanmayan 20 kilometrelik yolun yapılması gerekiyor. Bunu içinde girişim ve görüşmelerimiz devam ediyor.

☑️İran ve İran üzerinden Uzak Doğu ile ticaretimizin gelişmesi için demiryolu ulaşımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle Kuzey Demiryolu Hattının yapılması gerekiyor.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.31 TL
EURO: 34.7 TL
GBP: 40.63 TL