Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-TÜMSİAD HEYETİ VAN TİCARET VE SANAYİ ODASINI ZİYARET ETTİ
Tümsiad Heyeti Van Ticaret ve Sanayi Odasını Ziyaret etti

Türkiye İran İhracat Zirvesi ve Fuarı’na katılmak üzere yaklaşık 200 iş adamı ile Van’a çıkarma yapan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ve TÜMSİAD üyeleri, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı (Van TSO) ziyaret etti. TSO Başkanı Necdet Takva  konuk işadamlarına Van’a yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

 

“Çatışmalı ortamın reel sebebi bu gelir düşüklüğüdür”

Ziyaret kapsamında yapılan toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “ Bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelen iş adamlarımızla birlikteliğin en güzel örneğini oluşturmuş bulunmaktayız. Bölgemiz ortalama 3.500 Dolar kişi başı milli gelir ile ülkemizin en düşük gelirine sahip bölgelerinden biridir.  Aslında bugün yaşadığımız çatışmalı ortamın reel sebebini bu gelir düşüklüğünü gösterebiliriz. Biz bölgemizde ne kadar çok istihdam yaratırsak, üretime ne kadar çok katkıda bulunursak, gençlerimizi ne kadar çok iş hayatına yönlendirebilirsek, çatışmalı ortamının bununla doğru orantılı olarak azalacağını söyleyebiliriz. Hepimiz için asıl olan şey insanların kendilerine yurt edindikleri yerde huzurlu ve mutlu olarak yaşamalarını temin etmeleridir. Nihayetinde Vanlı Van'da, İstanbullu İstanbul'da huzurlu, mutlu ve zenginlik içinde yaşamalıdır. Bu yaşamı sürdürürken de birbirimize destek olmamız gerekiyor. Ülkemizin en önemli sanayici ve işadamları olarak sizlerin bizlere vereceği destek önemlidir” dedi.

 

“Van’dan Türkiye’ye örnek olacak bir adım atabiliriz”

Van’ın güvenli bir il olduğuna dikkat çeken Takva, “ Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın 23 ili kapsayan ekonomi ve yatırım paketinde Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatılmasını umut verici bir gelişme olarak görmekteyiz. Bir takım eksikliklerine rağmen açıklanan pakette yer alan 23 il arasında Van’ın bulunması kentimizin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminin hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanacağına işaret etmektedir. Açıklanan ekonomi ve yatırım paketinin başarıya ulaşması, özellikle batıda faaliyet gösteren müteşebbislerin destekleriyle mümkün görülmektedir. Devletimizin sağladığı avantajlarla ülkemizin doğusunda Devlet ve özel sektör hayırlı bir ortaklığa imza atacaktır.  Bu çerçevede değerli Başkanımıza ve işadamlarımıza bölgemize yatırım yapılması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Doğu ve Güneydoğu geliştikçe ülkemiz gelişecek. Açıklanan ekonomik paketlerin başarıya ulaşması, ancak somut adımların atılması ile mümkün olabilir. Aksi halde kâğıt üzerinden öteye gidemez. Burada sizlerin öncülüğünde 200’e yakın işadamımız bulunmaktadır. Van’dan Türkiye’ye örnek olacak bir adım atabiliriz. Sizlerin 200 işadamı 100’er kişilik ortaklıkla Van’da iki fabrika açmamanızı istiyoruz.  Biz kesinlikle olmayacağına inanıyoruz ama olurda her şey ters giderse tüm risk her biriniz için yüzde birdir. Bizce bu riski almaya değer. Gelin bu adımı bizler için atın” şeklinde konuştu.

 

“Buradaki esnafın morale ihtiyacı var”

81 ilden gelen TÜMSİAD üyesi işadamlarının Van’da çok ciddi bir enerji aldıklarını söyleyen TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Van’da çok güzel bir misafirperverlik ile karşılandık ve ağırlandık. İşadamlarımız için genel de geziyorlar, içiyorlar, yiyorlar ve geri dönüyorlar deniliyor. Aslında bu öyle değil. Gezmek ve görmek önemlidir. Yurt dışına ve Türkiye’deki illere gidip görmek gerekiyor. Biz bu gezilerimizi başlattığımız zaman 81 ildeki başkanlarımız ile birçok organizasyon yaptık. Bu bağlamda biz buradaki organizasyon için epeyce dertlendik. Buradaki esnafın morale ihtiyacı var. Bu düşünceyle Van programımızı gerçekleştirdik.

 

“Van Deniziyle alakalı ulaşım konusunda bir projemiz var”

Van’a yapılacak yatırımdan söz eden TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan,” Bizim Van Deniziyle alakalı ulaşım konusunda bir projemiz var. Her ne kadar Vanlıların haberi olmasa da bu konuda çalışma yapıyoruz. Ancak henüz tam olarak netleşmedi. Gündeme geldiği zaman bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Bu Van’a 20 milyonluk bir yatırım çalışmasıdır. Projeyle ilgili bir anlaşma imzaladık. Üretimini Van’da yapacağımız projemizi Van Denizi’nde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yeni bir teknolojinin burada üretilmesini ve kullanılmasını istiyoruz. Turizm alanındaki gelişmeleri de bu şekilde takip ediyoruz” dedi.

 

“Van’ın çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz”

Sanayicilik, tekstil ve ameliyat ipliğiyle alakalı bir işadamını Van’da üretim yapma niyeti olduğunu kaydeden Doğan, “ Açıklanacak teşviklerin ardından bu yatırım netleşecek. Ben kendileriyle görüştüm. Onları da buraya yönlendireceğiz ve sizlerle görüştüreceğiz. Yatırımcıların buraya gelmesi, huzurun, refahın gelmesi ve insanların artık sadece işiyle uğraşması buradaki terör belasını da bitirecektir. Bu Doğu ve Güneydoğu’nun genelinde olan bir sorundur. Yatırımcıları ve Van’da üretim yapmak isteyenleri biz TÜMSİAD olarak sizlere yönlendireceğiz. Buradaki genç nüfusu iyi bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Teşviklerle birlikte Van’ın çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“İlk olarak Vanlıların buraya gelmesi gerekiyor”

Van dışındaki Vanlılarında ahde vefa olarak buraya yatırımlar yapması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Doğan, İstanbul’da bulunan Vanlılar ile bir temasımız oldu. Batıda yer alan zengin Vanlı arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ciddi yatırımlar ve işler yapıyorlar. Biz kendilerine ‘Van’da neden yatırımlar yapmıyorsunuz’ diye sorduk. Yapılacak bir organizasyon ile batıdaki Vanlıları bir araya getirmek istiyoruz. İlk olarak Vanlıların buraya gelmesi gerekiyor. Vanlılar buraya geldikçe, yatırım yaptıkça başkalarına da örnek olacaklar. Vanlıların da bir ahde veda olarak buraya yatırım yapması gerekiyor. Biz inşaat işi ile uğraşan arkadaşımız ile görüştük ve kendisine bu konuda taleplerimizi söyledik. Bu memleketin insanları bu kadim toprakların yaşadığı şeyleri iyi bir şekilde görmesi ve buradaki geçmişini unutmaması gerekiyor. Burayı terk etmemeleri gerekiyor. Bu konuda paneller yapabilir ve bir araya gelebiliriz. Maksat birlik ve beraberliği sağlayalım ve memleketimize bir faydamız olsun” dedi.

Toplantı sonrası Van TSO Başkanı Necdet Takva TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’a ziyaret anınsa plaket takdim etti.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.89 TL
GBP: 40.75 TL