Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN STK’ LARINDAN KALKINMA BAKANINA ZİYARET
VAN STK’ larından KALKINMA BAKANINA ZİYARET
VAN TSO ‘ dan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih ÇİFTÇİ’ye Ziyaret
 
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan heyet Ankara’da iki günlük bir çalışma gezisi düzenledi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri, Faruk Biner,  Diyaeddin Altındal, Ömer İnanç, Şefik Eren, Meclis Üyeleri Fevzi Çeliktaş, Faruk Altınal, Sabri Yılmaz, Ekrem Baytar ve İlhan Kaya’dan oluşan heyet ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftçiyi Bakanlıktaki Makamında ziyaret etti.
 
 Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Sayın Fatih ÇİFTÇİ’ nin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atanmasının kent adına sevindirici bir gelişme olduğunu ve Sayın Fatih ÇİFTÇİ’ nin önemli bir görevi üstlendiğini belirterek yeni görevinin hayırlı olması dileklerini iletti.
 
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet TAKVA görüşmede yaptığı sunumda Van’ın ve  İş dünyasının karşılaştığı sorunları dile getirdi.
 
Van İş Dünyası Zor Durumda
 
 Van da tüccar ve esnafın çok zor koşullar altında olduğunu ve bu zorlukları aşacak ekonomik güce sahip olmadıklarını dolayısı ile kentin kendi öz kaynakları ile yeniden ayağa kalkacak durumunun mümkün olmadığını ifade eden TAKVA;  Kamu kaynaklarının mutlaka devreye girmesi gerektiğini ifade etti. Son dönemde artan ekonomik sıkıntılar ile birlikte iş dünyasının özellikle bankalar nezdinde karşılaştığı sorunlara değinen TAKVA, İş dünyası son zamanlar da çek ve senetlerini ödemede ciddi sorunlar ile karşılaşmaktadır, yine kredi kullanma gibi bankacılık sorunlarının arttığı ilimizde acilen Van ‘ a özel bir ekonomik paketin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
 
“Kapıköy Gümrük Binası acilen bitirilmeli”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Biz sınır kentiyiz dolayısı ile sınır kapıları ilimiz ekonomisi için önem teşkil etmektedir.  Ancak sizlerde takdir edersiniz ki, Kapıköy Sınır Kapısının özellikle fiziki koşulları oldukça kötü durumdadır. Diğer kapıların modernizasyon çalışmalarının tamamlanmış olmasına karşın Kapıköy ün modernizasyonu bir türlü yapılamadı bu konuda ki tüm girişimlerimiz sonuçsuz kalmış durumda Gümrük Ticaret İşletmeleri (GTİ) A.Ş. kapının İran tarafında tamamlanamayan yol nedeniyle modernizasyon çalışmalarının başlatılamadığını ifade etmektedir. Ancak bu kapıyı yılda ortalama 200 bin kişi kullanmaktadır ve kent ekonomisine ciddi katkılar sunmaktadır. Oradaki fiziki koşullar ülkemizin imajına yakışmadığı gibi, gelen turistlerin ve iş adamlarımızın da haklı tepkilerine yol açmaktadır. Sizlerin üstlenmiş oldukları yeni göreviniz tamda sorununun çözümü konusunda bizleri için bir şanstır. Kapısın modernizasyonu, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, kotaların arttırılması ve genişletilmesi gibi konularda desteğinize ihtiyaç duymaktayız. dedi
 
İran pazarına geç kalmamalıyız
 
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Dünya’dan izole edilen İran’a uygulanan yaptırımlar kaldırıldı. İran pazarı şimdiden ülkelerin iştahını kabartıyor. Sınır ili olmamız nedeniyle İran pazarıyla olan entegrasyonumuzu Van üzerinden sağlamalıyız. Bu hem bizim hem de ülkemiz için çok önemli bir avantaj olacaktır. Bu sefer geç kalmamalıyız. Biz bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz.  Bizimde bağlı olduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bir iştiraki olan Gümrük turizm işletmelerinin taahhüdünün bir an önce hayata geçirilmesi için talimat verilmesini bekliyoruz. Bizim iddiamız şu; Kapıköy Sınır Kapısı modernizasyonunun bitmesi durumunda asla zarar etmeyecektir. Kapıköy’ün 24 saat hizmet vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Gelincik Sınır Kapısı Açılmalı
 
Başkale de bulunan Gelincik sınır kapısının mutlaka açılması gerektiğini ifade eden TAKVA Bölgede yaşanan işsizliğin arttığını kapının açılması ile insanlara iş olanaklarını doğacaktır, yine bu bölgemizde ticaretin de kayıt altına alınması açısından da Gelincik Sınır Kapısının açılması önemlidir dedi. TAKVA Konuşmasında İran’ın Salmaz kentinin kapıların açılması konusunda kendi bölgelerinde gerekli çalışmaları başlattıklarını aynı çalışmanın ülkemiz tarafından da başlatılmasını talep ediyoruz.
 
Van için bir araya gelmeliyiz
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçiye, Van’ın artık kronikleşen ama acil çözüm bekleyen diğer bir sorununun da Vergi Terkini olduğunu belirterek “Bu konuda sizin özel bir çaba göstermenizi bekliyoruz. İş dünyası biriken vergi borçlarının ödenmesi konusunda ciddi bir mali yükle karşı karşıyadır. Ayrıca Çevre Yolu, TOKİ Ödemeleri, Çağrı Merkezi, KOSGEB Kredileri ve birçok konuda Van için bir araya gelmeli ve çözümler üretmeliyiz” dedi.
 
Van için güçlü bir lobi oluşturmalıyız
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih ÇİFTÇİ, kendisini makamında ziyaret eden Van TSO heyetinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hepimiz Van için çalışıyoruz. Van’ın sorunlarının giderilmesi için Ankara’da güçlü bir lobiye ihtiyacımız var. Bir araya gelmeliyiz. Konuşmalıyız. Bu görevimde Türkiye ve Van için hizmet etmek üzere bulunuyorum. Anlattığınız tüm sorunları biliyorum. Özellikle bizim Bakanlığımız ile ilgili olan Kapıköy Gümrük Kapısı için elimden geleni yapacağımı bilmenizi istiyorum. Bir araya gelirsek, olayları doğru değerlendirirsek inanın çok önemli bir mesafe alacağız” şeklinde konuştu.
 
 
TBMM Ziyareti
 
Van TSO Heyeti Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ile görüşmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etti.
 
Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Mecliste Van için çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken, sizden aldığımız bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Van TSO bu konuda bizleri yeterince besliyor. Hepimiz bir araya gelerek Van için ortak çaba içinde olmalıyız. Nihayetinde hepimizin ortak çabası Van olmalıdır şeklinde konuştu.
 
Van Milletvekili Lezgin Botan’ı makamında ziyaret eden heyet, Van için bir araya gelmenin önemi üzerinde durdu. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ülkenin zor bir süreçten geçtiğini belirterek “Ankara’da siyaset yapanlar elbette bizlerin seçtiği kişiler olarak genel siyasetleri için çalışmalar yapacaklar. Ancak biz yerelde Van için ortak hareket etmeliyiz. Burada bizleri temsil eden 8 milletvekilimizin ortak noktası Van ve menfaatleri olmalıdır. Bunun için tüm vekillerimiz Van için çalışmalıdır” dedi.
 
Van Milletvekili Lezgin Botan ise heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Burada bulunmanız bize güç veriyor. Biz Ankara’da farklılıklarımızla mecliste mücadele veriyoruz. Ancak Yerelde hepimizin ortak derdi ve çabası Van olması gerektiğinin bilincindeyiz. Diyalog içinde olmalıyız. Tüm milletvekillerimizle Van için çalışmalıyız. Bu hafta içinde Sayın Beşir Atalay ile görüştüm. Ayrıca Diğer milletvekillerimizle bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Van’ın kronikleşen sorunları için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bunun farkındayız. Ancak sizlerden aldığımız önemli bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bizleri bu konuda beslerseniz bizde burada gerekli çabayı göstereceğiz” şeklinde konuştu.
 
 
 
VAN STK’ larından KALKINMA BAKANINA ZİYARET
 
Vanlı STK’lardan ortak mesaj : “Van Kazansın, Bölge Kazansın, Türkiye kazansın”
 
Daha önce bir araya gelen Van OSB, Van Şoförler Odası, Van Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, MÜSİAD Van Şubesi, Van ESOB, TÜMSİAD Van Şubesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası adına Randevu talep edilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın olum yanıt vermesi ile Ankara da gerçekleşen görüşmeye Van Organize Sanayi Bölgesi, Van MÜSİAD, Van Şoförler Odası ve Van Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan heyeti katıldı. Heyette yer alan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, son dönemlerde genelde bölgemizde, özelde ülkemizde yaşanan sorunların geleceğe olan umutlarımızı negatife çevirdiğini belirterek “Öncelikle bölgemizin ve ülkemizin demokratik, anayasal çerçevede Kürt sorununun çözülmesi için tüm kesimlerle birlikte nihayete kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.
 
Yatırım ortamı için huzur gerek
Görüşmede söz alan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’da ve Bölgemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi için mevcut durumun bir an önce pozitife dönüştürülmesi gerektiğini belirterek “Çözüm süreci yada kürt sorunu mutlaka çözülmeli. Bununla birlikte bölgeye özel ekonomik kalkınma modelleri geliştirilmelidir. Bizlerde biliyoruz ki bölgeler arası gelir dağılımı konusunda oldukça dezavantajlıyız. Bu durumun alınacak ekonomik tedbirlerle ortadan kaldırılması gerek. Bölgemizin rekabet etme üstünlüğü yok. Bu nedenle mutlak suretle kamu kaynakları ile bölgesel kalkınmamız sağlanabilir. Kalkınma Bakanlığı bu konuda özel bir misyon üstlenmelidir. Çünki kalkınmaya en çok bizim ihtiyacımız vardır” dedi
 
KOSGEB Bölgeye özel kaynak aktarmalı
Bizim kentimizin çok büyük zenginliği yok, lokomotif sektörümüz yok, büyük sermayemiz yok. Dolayısı onların dinamizmi yok. Bu nedenle kamu kaynakları mutlaka değerlendirilmelidir. Özellikle deprem sonrasında spesifik sorun yaşayan Van başta olmak üzere  bölge de son süreçte yaşanan toplumsal çatışmalı süreçlerin de rehabilite edilmesi için kamu kaynaklarına ihtiyaç var. KOSGEB Genel bir destek paketi açıklıyor. Ancak Van’daki firmaların Bursa, Kocaeli, İzmirdeki firmalarla aynı kriterlerle değerlendirmeye tabi tutulması kabul edilir değil. Hiçbir şey uymuyor. Bilanço, kayıt altındaki evraklar bir birini tutmuyor. Dolayısı ile bu konuda bölgeye pozitif bir bakış açısı ile yaklaşılmalıdır. Gerek mevcut işletmeler, gerekse yeni girişimciler için KOSGEB Kaynakları etkin şekilde kullanıma açılmalıdır.  Zira ekonomik bir darboğaz içinde olan Van’da durum daha da kötüleşecektir.
 
Sınır Ticareti İşlevsel Hale getirilmeli
 
Van TSO Başkanı Necdet Takva, sınır ticaretinin bu haliyle faydadan çok zarar verdiğini belirterek “Sınır  ili olan ilimizde sınır ticareti artık işlevsel hale getirilmeli. Mevsim, süre, ürün ve miktar kotaları ile sınır ticareti yapılamaz hale getirilmiş. Bu durumun ortadan kaldırılması gerek. Çünki Sınır Ticareti ilimizde ekonomik bir canlılık yaratması için mutlak suretle işlevsel hale getirilmelidir.” Şeklinde konuştu.
 
Çevre Yolu bir bilinmeze dönüştü
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İhalesi bitirilen ön çalışmaları başlayan Van Çevre yolunun mutlak suretle bitirilmesi gerekir. Kurumların kendi aralarında konuyu çözümsüz hale getirdiğini görüyoruz. Bu konuda özellikle kamu kaynaklarının devreye girmesi gerekir. Bu sorunu mutlaka çözmelisiniz. Van halkı bunu sizden bekliyor ifadesini kullandı.
 
Finansa erişim en büyük sorun
Van’ın yaşadığı 2 deprem ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunlar üyelerimiz olan tüccar ve sanayicilerde büyük tahribatlara neden oldu. Bu nedenle ortaya çıkan ekonomik sicil sorunları finansa erişim konusunda olumsuzluklar yaratıyor. Özellikle bankalarda sorun yaşayan üyelerimiz kredi almakta sorun yaşıyorlar. Bu sorunun mutlak suretle çözülmesi gerek. Aksi takdirde büyük yıkımlar olması kaçınılmazdır.
 
Van Bölgenin merkezi olmalı
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van’ın bölgenin en önemli kenti olması gerektiğini belirterek “Potansiyelleri açısından büyük ve önemli bir kentiz. Son 10 yılda çok büyük demografik değişiklikler olmasına rağmen, büyük potansiyelleri var. Bu potansiyellerin hayata geçirilmesi için mutlak suretle kamu kaynaklarının devreye girmesi gerekir.”
 
Türkiye İran pazarına Van üzerinden girmeli
 
Takva, İran pazarının çok önemli olduğunu belirterek “İran Van, Bölge ve Türkiye için çok önemli bir Pazar. Ambargolardan sıyrılan İran pazarı için geç kalmamalıyız. Türkiye İran pazarına girecekse bu deneyimi Van üzerinden gerçekleştirmelidir. Yıllardır bu yönde bir pratiğimiz var zaten. Ayrıca bu bizim hakkımız. Yani sınır ili olmamız bizim bu pazarda etkin ve söz sahibi olmamızı gerektiriyor. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.
 
OHB artık çözüme kavuşturulmalı
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA desteği ile yaptıkları projede Van’da Organize Hayvancılık Bölgesi alp yapısı için bir proje yürüttüklerini belirterek “Köyden göçlerin artması ile kent merkezinde yaklaşık 1700 ahır bulunmakta. Bununla birlikte 100 binin üzerinden hayvan bulunmaktadır. Dolayısı kentte yaşayan bu hayvanların Organize Hayvancılık Bölgesine taşınması için Hazırladığımız projemiz için desteğinize ihtiyacımız var. İfadesini kullandı.
 
Toplantıya katılan Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ise bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaparak “Ortaklaştırdığımız konu şu. Altı aydan beri Van’da ekonomi ve üretim durdu. Yazdığımız çekler ülkenin batısında kabul görmüyor. Bankalarla sorun yaşıyoruz. Üreticiler olarak düşüncemiz şu. İnsanların yaşam standartları yükseldikçe düşünceleri de değişiyor. Üretimi desteklememiz gerekir. Üretimin olmadığı yerde ticaret döngüsünden de söz etmemiz mümkün değil. Van OSB de 150 kahraman üreticimiz var. Devletin fırsat eşitliği yaratması lazım. Diğer rakiplerimizle eşit koşullarda yarışmıyoruz. Bölgemiz dezavantajlı bir durumdadır. Devlet Kurumlar vergisini düşürmeli. Bu durum kayıtdışılığı önleyecektir. Bölge sürekli olumsuzluklarla mücadele ediyor. Özel sektöre ve girişimcilere destek verin.  Ayrıca en hayati meselemiz olan Kürt sorununun çözülmesi gerekir. Ayrıştırıcı bir dil değil, birleştirici bir dil kullanılmalıdır” ifadesini kullandı.
 
Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise SRC Sınav Merkezinin Van’a kazandırılması gerekir. Sınav dönemlerinde binlerce Vanlı başka merkezlere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu sorunun giderilmesi gerekir. Ayrıca Müsadere edilen araçların yediemin parklarında çürüdüğünü belirten Tuğrul, bu olumsuzluğun giderilmesi için acilen yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Van heyetinin her zaman kendisine önemli bilgiler aktardığını belirterek “Van için bir araya geldiğiniz için sizleri tebrik ederim. Dile getirdiğiniz bir çok sorunu çok iyi biliyorum. Bunların çözümü için gerek bakanlığımız gerekse diğer kurumlarda çözümü konusunda çalışıyorum. Bu konuların hepsi için çalışma yapıyoruz. Önemli ve bakanlığımız uhtesindeki sorunların çözümü için mutlak suretle talimatlar vereceğim. Ayrıca bir bölge milletvekilli olarak Van’ın önemli bir cazibe merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah tüm sorunları en kısa sürede çözmeye gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Galeri
VAN STK’ larından KALKINMA BAKANINA ZİYARET
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.89 TL
GBP: 40.75 TL