Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-81 İL 81 TOPUK PROJESİ VAN’DAN BAŞLADI
81 İl 81 Topuk Projesi Van’dan başladı
Eklenme Tarihi : 21.02.2015 13:13
İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi tarafından başlatılan “81 İl 81 Topuk” projesi Van’dan başladı. Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu tarafından davet edilen İzmirli kadınlar Projenin startını Van’dan verdiler.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Programa İzmir Ticaret Odası İşkadınları Konseyi Üyelerinden oluşan 25 İş kadını katıldı. Van TSO Tuşba Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve eşi Filiz Takva, İzmir Ticaret Odası İşkadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı, Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Vanlı ve İzmirli İşkadınları katıldı.
 
Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esin Akarsu Orunç tarafından Van ve Van TSO ile ilgili bilgilendirmenin ardından kürsüye çıkan Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özge Burak Değer, Esma Yetkin Tuci, Sema Cacim, Birgül Şilinger, Yasemin Büyükbay ve diğer üyeler katıldı.
 
Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, Kadınların İş hayatında olması gerektiğinin altını çizerek “Bizler aslında erkeklerin yaptığı her işi yapabiliriz. Sadece kendimize güvenmeliyiz. Bu gün burada İzmir Ekonomisine yön veren İş kadınları ile birlikte olmamız bizim için çok önemli bir şans. Birlikte çalışarak çok büyük hedeflere ulaşabiliriz. Vanlı İş kadınları olarak kendimize İzmirli kadınları örnek alıp, onların başardıklarını bizde başaracağız” ifadesini kullandı.
 
NARDALI “TEK KİŞİ OLARAK BAŞLADIK, BUGÜN BÜYÜK BİR AİLEYİZ”
 İzmir İşkadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı kürsüye çıktığında ise ilk sözü şu oldu “Ben Van’ın güzel olduğunu duymuştum. Ama böylesi olağan üstü bir konsepte, güzelliğe sahip olduğunu bilmiyordum. Van adeta büyüledi beni. Bundan böyle biz İş kadınları Konseyi Van’dan çıkmayacağız, Van’a gelmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Konuşmasının devamında, söz konusu konseyi tek başına ve tek üye ile kurduğunu, beş yıl içinde, İzmir yerelinde 370 üyesi Türkiye genelinde ise 1280 üyeleri bulunduğunu söyledi.
 
İş kadınları Konseyini kurduklarında İzmir Ticaret odasına bağlı 75  bin üyenin olduğunu ancak bu binler arasında sadece bir tek iş kadını üyenin olduğunu söyleyen Nardalı, Kadının başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını söyledi.
 
Gözü morarmış, koca şiddeti görmüş kadının kocasını cezaevine atmakla kadını kurtarmayacaklarını, kadını üretimin içine çektikleri gün kadını kurtarabileceklerini söyleyen Nardalı, “Vanlı ve bölge kadının da bu potansiyelin olduğunu dile getirdi. Çıktıkları turda sekiz bölgeyi dolaşacaklarını söyleyen İzmir iş Kadınları Konseyi  başkanı Asuman Nardalı, ilk durak yerleri olarak Van’ı tercih ettiklerini ve bu tercihlerinden dolayı da fazlasıyla keyifli olduklarının altını çizdi”
Kadının, ekonomideki yerine ve başarısına dair kısa bir sunum yaparak sözlerini noktalayan Nardalı daha sonra, kendisine eşlik eden İzmirli iş kadınlarına seslenerek kendilerini tanıtmaları ricasında bulundu.
Konferans salonundaki konuklar kendilerini tanıdıklarında kadının gücü bir kez daha ortaya çıktı.
Tekstil, otomotiv, eğitim, sağlık, medya, gıda, turizm, enerji vs’ sektörlerde yatırımları olan kadınlar, bu işyerlerinde istihdam ettikleri insan sayısıyla da dudak uçuklattılar. İşyerinde 50 kişi çalıştıran da vardı,500 hatta bin kişi çalıştıran da. Kısacası İzmirli iş kadını İzmir’in ekonomisine hükmediyor ve bu başarıyı Vanlı, Hakkarili, Siirtli girişimci iş kadınlarına anlatıyorlardı.
 
DEMİRCİ “KADIN PROJELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”
 
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri, kadının iş hayatında yer alması için pozitif ayrımcılık sergilediklerini belirterek “Bölgemizde kadınlar maalesef ekonomik hayatın içinde değiller. Bu oran % 19 civarında. Biz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak Kadınların sundukları projeleri desteklemek istiyoruz. Bu nedenle onlara pozitif ayrımcılık sergiliyoruz. Ancak, şunu da gördük ki doğru bilgilendirme ve yönlendirme ile kadınların iyi bir ekonomik potansiyele sahip olduklarını gördük. Önümüzdeki dönemden daha umutluyum” şeklinde konuştu.
 
TAKVA “500 KM’LİK ALANDA 125 MİLYON POTANSİYEL VAR”
Van TS0 Yönetim Kurulu Başkanı Takva “Kadının bu cesareti ve azmi karşısında saygıyla eğiliyorum” diyerek söze balayarak “Uzun aradan sonra eşim Filiz Hanımla ilk kez bir toplantıya katıldım ve inan ki çok heyecanlandım. İş konseyinizin veya bağlantılı olduğunuz herhangi bir kadın girişimcinin Van’da yapacağı bir yatırım ve proje için odamız ve yönetim kurulu olarak sınırsız destek sağlayacağımızı belirtmek isterim” dedi
 
Tuşba’nın Anadolu medeniyetleri içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Takva sözlerine Van’ın kadim bir yaşam merkezi olduğunu belirterek  “Çanakkale’den Van’a kadar daha İstanbul ve Ankara başkent değilken, önemli bir medeniyete başkentlik yapmış  tarihi 3 merkezden biri Tuşba güneşin ve suyun başkentidir. Van’ın nuh tufanından sonra insanlığın ikinci yaşam alanı olduğunuzu bilmenizi istiyorum.” Demesi salondaki konukları hayretler içinde bıraktı.
 
TAKVA; BİZİ YÖNETENLER BİZE SEVGİ GÖSTERMEDİ
Konukların hayranlıkla dinlediği Takva  “Bu coğrafya her zaman insanlara önemli yaşam alanları sağlamıştır. Hal böyleyken Van neden çok tanınmıyor. Birbirimizi anlamanın birbirimize dokunmanın gerektiği bir zamandayız. Dolayısıyla bizi yönetenlerin en büyük eksiği belki de sevgiydi. Ben cumhuriyet tarihi boyunca bizi yönetenlerin içten bizi yönettiklerine inanmıyorum. Valiler belediye başkanları bulundukları kentleri severek yönetmelidirler. “ dedi.
Takva, 1 milyon nüfuslu kentte insanların ekonomik, sosyal refahlarını yükseltmezseniz, İzmirdeki İstanbuldaki insanların huzurlu olamayacağını belirterek “ Van’da bir insanın gayri safi hasıladan aldığı pay yılda 3 bin 500 dolar. , Ege ve Marmara’daki bir bireyin payına ise  24 bin dolar  düşmektedir. Bu doğru bir şey değil. Tüm Ülkeyi yakından İlgilendiren Çözüm Sürecini biz de oda olarak gönülden destekliyoruz. Cumhuriyet Tarihinin en önemli projesidir. Ve başarı ile nihayetleneceğine de inanıyorum. Ancak bu sefer ekonomik sorunlar çıkacak. Çünki Bölge insanı 80-90 yıldır alamadıklarını talep edecek. Dolayısı ile önümüzdeki 10 yıl bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması için ekonomik Olağan üstü hal ilan edilmeli. Bölgemizdeki ekonomik durum düzeltilmeli ve bölgesel kalkınma sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Takva, “Bakın ben kürdüm Kürtçeyi de çok iyi biliyorum. Ama benim öyle bir sorunum yok. Kimsenin böyle bir sorunu olmamalı. Düşünün 40 yıl 400 milyar dolar heba olan bir kaynağı, insanları ötekileştirmek, insanları yok etmek, kendi insanını bu anlamda ikincil bir kategoride tanımlamak için harcıyorsan burada bir sorun var demektir.” ifadesi salondakiler tarafından alkışlandı.
Van’ın çok önemli bir hinterlandı olduğunu belirten Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Van’ı merkez kabul edip, 500 km lik bir çap çizerseniz, 5 ülke ile birlikte yaklaşık 125 milyonluk bir nüfusa hitap ederseniz. Böylesi önemli konumda bulunan Van’ın bu durumunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Artık ülkemizde çok önemli bir zihinsel devrim yaşanmalı. Biz ekonomi ile ilgili insanlarız. Tüm sosyal kültürel olgularla birlikte ekonomiyi de düşünmeliyiz. Bu nedenle bölgesel kalkınma bizler için çok önemli” şeklinde konuştu. 
Galeri
81 İl 81 Topuk Projesi Van’dan başladı
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.31 TL
EURO: 34.7 TL
GBP: 40.63 TL