Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-RÖPORTAJLAR / BAŞARI HİKÂYELERİ-ESİN AKARSU ORUNÇ
ESİN AKARSU ORUNÇ
Eklenme Tarihi : 26.09.2016 10:14

Sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Elazığ doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Elazığ’da tamamladıktan sonra, 2000 Yılında gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesine giriş yaptım. 2005 yılında mezun olduktan sonra Van Merkezde Esin Eczanesi olarak ilk işyerimi açtım. Evli ve bir çocuk annesiyim.

 

İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı Görevinde bulunduğunuz Kadın Girişimciler Kurulu hakkında bilgi verebilir misiniz?  

İcra Kurulu Başkanımız Sayın Semra ODABAŞI’nın başkanlığında 2014 Aralık ayında faaliyetlerimize başladık. Özellikle evinde iş kurmak isteyip de başta aileleri olmak üzere iş dünyasından destek alamayan kadınlar için bir takım girişimlerimiz oldu. Van Valimiz başta olmak üzere, Belediye Başkanları, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Üniversite ve birçok STK ile görüşmelerimiz oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van TSO işbirliği ile KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenledik. Yaklaşık 90’a yakın kadına eğitim vererek sertifika almalarına yardımcı olduk. Bu kursiyerlerin birçoğu ticarete atılarak kent ekonomisi ve kent istihdamına fayda sağladılar.

Birçok sosyal aktivitede bulunarak özellikle Engellilere yönelik girişimlerim oldu. Engeliler ile ilgili çalışmalarımda özellikle Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necdet TAKVA ve ekibi yoğun ilgi göstererek tüm oda imkânlarını bize tahsis ettiler.

Son olarak Kök Hücre ve Kan Bağışı konusunda Kızılay ve Van TSO Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ile ortak bir çalışma yürüttük.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu’nu Van’a davet ederek, Vanlı iş kadınları ile bir araya gelmelerini sağladık. Bu çalışma ile iş kadınlarının ufkunun açılması ve kurumsallaşma yönünde ne gibi adımlar atılacağı noktasında tecrübe paylaşımı yapıldı.

İlimiz Ekonomisine İlişkin Görüşlerinizi alabilir miyiz?

İlimizin sınır kenti olması ekonomik açıdan çok önemli bir avantaj, ancak üretim kapasitemizin düşük olması münasebeti ile ticari hayatımız da ilerleme kaydedemiyoruz.  Öncelikle ekonomik sorunların doğru tespit edilmesi ve bunların doğru hedeflendirilmesi gerekmektedir. Kalkınmada öncelikli iller arasına alınarak ilimize özel teşvikler uygulanması önem arz etmektedir.

Bu noktada sanayileşme, üretim toplumlarının can damarını oluşturmaktadır. Kentimizin de sanayileşme yolunda atacağı her adım, kendini iş dünyasının içinde bulan kent insanının ufkunu değiştirecektir. Bunun sonucunda sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan meydana gelen değişim ve dönüşüm bölgedeki diğer kentlere de örnek olacaktır.

Kadınlarımızın iş hayatında mutlaka kendini göstermeleri lazım bu noktada kentteki STK’lar ve kurumlara büyük görev düşmektedir. Ayrıca kadınlarımızın da üretim hedeflerini hayata geçirmeleri için ekonomide varlık gösteren tüm kesimlerle bir araya gelmeleri gerekmektedir.

Bizler Van TSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu olarak bu anlamda tüm kadınlarımıza kapılarımızı sonuna kadar açıyor ve bizimle iletişim kurmalarını bekliyoruz.

 

Sizin İş Hayatınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Eczacılık sektöründe faaliyet göstermemin yanı sıra her zaman üretim hedeflerim de oldu. Özellikle batı illerimizdeki üretim kentlerimizi yakinen takip ettim. Oralarda kadının iş hayatında ki yeri ile ilgili bir takım araştırmalarım ve görüşmelerim de oldu. 2016 yılı içerisinde kardeşim ile birlikte üretime adım atmaya karar vererek, Ankara Ticaret Odasına bağlı bir şirket oluşturduk. Bu şirketle birlikte Dermo Kozmetik sektöründe şu anda 5 ayrı kalemde üretim gerçekleştirmekteyiz.

Hedefimiz şirketi daha da ilerletip özellikle Van’da üretim yaparak kent ekonomisine katkı sunmaktır. Bununla birlikte bu ürünlerden bir tanesi üzerinde ilaç etkinliği yapılmaya başlanmıştır. Van’da bu yatırımı yaparak üretim konusunda kadınlara öncülük etmeyi umut ediyoruz.  

 Son olarak neler söylemek istersiniz?

Özellikle şunu belirtmek isterim ki Koordinatör Odamız olan Van TSO Başkanı Sayın Necdet TAKVA’nın kadın istihdamına yönelik birçok çalışmaya imza atacağını düşünüyorum bu noktada Van TSO ile birlikte hareket etmekten mutluluk duyacağımı ifade edebilirim. Ayrıca yaptığımız tüm girişimlerde bizi geri çevirmediği için TAKVA’ya ayrıca teşekkür ediyorum.

Son olarak üretim potansiyelimizi artırmak için kentimizdeki iş dünyası başta olmak üzere tüm STK’ları ve kurumları ortak hareket etmeye davet ediyorum.

 

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.53 TL
EURO: 34.77 TL
GBP: 40.52 TL