Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-FUAR VAN MUTFAK GURME FUARI KAPILARINI AÇIYOR
FUAR Van Mutfak Gurme Fuarı kapılarını açıyor
Eklenme Tarihi : 14.09.2023 14:43

'Gastronomide Yeni Dönem Başlatıyoruz' sloganıyla Van TSO öncülüğünde ilk kez düzenlenecek olan 'Van Mutfak Gurme Fuarı' hazırlıkları tamamlandı.

15 Eylül Cuma günü kapılarını ziyaretçilere açacak olan fuar için davet çağrısı yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva,

'15 Eylül Cuma günü açılışını gerçekleştireceğimiz Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarının büyük ilgi ve alakayla sahiplenilmesi çağrısında bulunuyorum. Van mutfağı artık gizlendiği, saklandığı yerden vitrine çıkmaya hazırlanıyor. Fuarımızın başarıyla tamamlanması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Vanlı hemşehrilerimizden beklentimiz fuarımıza gereken önemi göstersinler. Van için çok kıymetli olan Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarının gelecek yıllarda çok büyük önem kazanacağını düşünüyorum.' dedi.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde 15-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarına Vali Ozan Balcı, Van milletvekilleri, Van TSO Başkanı Necdet Takva, il protokol üyeleri, ünlü yemek şefleri Neclan Karakaş, Sahrap Soysal, Öner Çulfaz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası, Sivas Ticaret Borsası, Erzincan Ticaret Borsası ve çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarında Van'ın yöresel lezzetlerinin yanında 81 ilden yöresel lezzetler vatandaşlarla buluşturulacak. Ünlü yemek şefleri Neclan Karakaş, Sahrap Soysal, Öner Çulfaz fuarda davetliler için sunum yapacak.

Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, yemekler, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve konserve gibi ürün gruplarının yer alacağı fuar Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Van'da ilk kez düzenlenecek fuara nihai tüketici, yiyecek ve içecek toptancıları, gıda ve içecek perakendecileri, oteller ve turizm tesis işletmecileri, cafe, restoran, bar işletmecileri, fastfood zincirleri, kantin ve büfe işletmeleri, bakkaliye grubu, ulusal marketler, yerel marketler, yemek fabrikaları ve catering firmaları, sağlık kuruluşları ve eğitim kurumları gibi kişi, firma ve kurumların katılması bekleniyor.

Resim

Etkinlik turizmi olarak da değerlendirilen gastronomi festivalleri ve yöresel ürünlerin tanıtımı için gerçekleştirilen fuarlar son dönemlerde gastronomi turizminin gelişiminde önemli bir paya sahip olurken, özellikle turizmin çeşitlendirildiği günümüzde, birçok destinasyon, turizmdeki payını artırmak ve gelen turist profilini çeşitlendirmek için farklı turistik etkinliklere kapılarını açıyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası, turistlerin yeni deneyimler için daha çok katılım gösterdiği etkinlikler haline gelen, gastronomi festivalleri kapsamında bölgesel ya da bölgeye özgü ürünleri hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyor.

Şehrin görünmeyen yüzünü katılımcılara tanıtarak daha önce yaşamadıkları bir deneyimle baş başa kalmalarını sağlamak ve katılımcıların etkin rol alacağı bir içerikle şehrin ve bölgenin ulusal ve uluslar arası medyada yer almasına vesile olmak. Gerçekleştirilecek kısa film ve reklam çalışmalarıyla da katılımcı firmaların tanıtımını ve bilinirliğini artırmak.

Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açıyor

TANITIMIN VE BİLİNİRLİĞİN ARTTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Düzenlenecek fuarla coğrafi işaretli, yöresel ve benzersiz ürünleri katılımcıların hizmetine sunarak eşsiz bir deneyim yaşamalarını sağlamak, Van'ın ve bölgenin turizm potansiyeline katkı sunması hedefleniyor. Etkinliklerle şehrin görünmeyen yüzü katılımcılara tanıtılarak daha önce yaşamadıkları bir deneyimle baş başa kalmalarını sağlamak ve katılımcıların etkin rol alacağı bir içerikle şehrin ve bölgenin ulusal ve uluslararası arenada yer almasına vesile olması hedeflenirken, gerçekleştirilecek kısa film ve reklam çalışmalarıyla da katılımcı firmaların tanınırlığı ve bilinirliğinin artırılması amaçlanıyor.

TAKVA: TESCİLLEME GAYRETİ İÇİNDEYİZ

Van TSO Başkanı Necdet Takva, 3 yıldır çeşitli nedenlerden dolayı ertelemek zorunda kaldıkları fuarın açılışını 15 Eylül Cuma günü yapacaklarını belirterek şöyle konuştu:

'Malumunuz gastronomi son 20 yıldır özellikle dünyada yemek kültürü, yemek bilimi ve mutfak alışkanlıkları açısından turizmin önemli bir destinasyonu haline gelmeye başladı. Dolayısıyla bizimde gastronomi alanında fark yaratacak rekabetçi üstünlüğümüzü ortaya çıkaracak yaklaşıma ihtiyacımız olduğu gerçeği gün gibi ortadaydı. Yaklaşık 3 yıldır gastronomi ve gurme fuarını yapmak, Van’ın yemek kültürünü, mutfak zenginliğini ortaya çıkarmak gibi bir gayenin tarafı olmuştuk. Fakat ne yazık ki özellikle kovid dönemi ve pandeminin yaratmış olduğu içe kapanıklık bizim bu faaliyetimizi 3 yıldır ertelememize sebep oldu. Bu yıl ilkini gerçekleştirerek özellikle son dönemlerde Van TSO öncülüğünde Van’ın kültürel değerlerinin tescillenmesiyle birlikte bunu bir üst seviyeye taşımanın gerekli olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Zaman zaman Türkiye’nin birçok kenti özellikle mutfak zenginliğini, kültürünü turizmin hizmetine sunarak ülke insanını ve dünya insanını kendi şehirlerine çekmek için ciddi bir faaliyet yürütüyorlardı. Bizlerde ilkini 15 Eylül tarihinde yapmak üzere Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarını hayata geçirerek bu ligdeki yerimizi tescilleme gayreti içinde olacağız.'

Van Mutfak Ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açıyor

'VAN’IN EKSİK KALAN KISIMLARINI HAYATA GEÇİRİYORUZ'

Takva açıklamasının devamında, '3 yıldır yapamadığımız pandemi ve toplumsal meselelerden dolayı gerçekleştireceğimiz fuarı arkadaşlarımızın desteğiyle bu yıl büyük bir girişim, etkinlik, heves ve zenginlikle hayata geçirmeye çalışıyoruz. Oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sıradan bir fuar değil. Van TSO öncülüğünde 20 yıldır fuar gerçekleşmiyor. Şehrimizde yılda 20’ye yakın fuar gerçekleşiyor ama Van TSO da bu konuda özellikle kenti ilgilendiren, kentin doğrudan bir sektörünü turizmi ilgilendiren bu faaliyeti hayata geçirmek için sorumluluk üstlendi. Van’da 40’a yakın meslek odası var. Dolayısıyla Van TSO birazda durumdan vazife çıkararak eksik kalan bu kısmı hayata geçirmenin çabası içerisindedir.

Van Mutfak Ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açıyor

Bizim şuana kadar 18’e yakın tescilli ürünümüz var. Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve bazı meslek kuruluşlarının girişimiyle tescil edilen ürünler bulunmaktadır ama ağırlıklı olarak bizi Türkiye liginde bir yere getiren Van Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Biz hem bu tescilli ürünlerimizi kamuoyuyla paylaşmak, hem farkındalığı üst düzeye taşımak hem de dünya insanlarını ve ülke insanlarına özellikle Van mutfağının zenginliğini ortaya çıkaracak ve onları bilgilendirecek bir yaklaşım içerisinde olmamız gerekiyordu. Dolayısıyla ilkini bu yıl gerçekleştiriyoruz. Ben inanıyorum ki gelecek yıllarda birçok kurumun, birçok meslek örgütünün, halkın özellikle sektör temsilcilerinin bu işe daha fazla değer ve önem vererek katılım sağlayabileceği iddiasında bir kurumsal yapıya dönüşecek.' Şeklinde konuştu.

TAKVA: HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM

Fuar tanıtımına emek verenlere teşekkür eden Takva konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarının ilk kez Van’da düzenlenecek olması hasebiyle bazı eksikliklerimiz olabilir. Bazı sektör temsilcileri veya yerel ürün yetiştiricileri bu konuda mesafeli durabilirler. Biz onları da anlayışla karşılıyoruz ama özellikle Van Büyükşehir Belediyesi’nin birçok kadın kooperatifine öncülük ederek fuara katılım sağlıyor olması, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın büyük bir heyetle stant açarak bölgesel ürünleri sergilemesi önemlidir. Ayrıca Erzurum Ticaret Borsası ve Sivas Ticaret Borsası’nın kendi yerel ve yöresel ürünleriyle fuara katılacak olmalarını ben çok anlamlı ve değerli buluyorum. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası da fuarımıza katılacak. Oldukça keyifli ve renkli olacak. Türkiye’de isim yapmış olan şefler katılacak.

Şeflerimiz fuarı ziyaret edenler için sunum yapacak. Bizlerde orada gelen konuklarımıza özellikle Van’ın yöresel ürünlerini, tescil ürünlerini, keledoşumuzu, murtuğamızı, kahvaltı çeşitlerimizi, Van otlu peynirini sergileme ve tattırma imkanı bulacağız. Görsel bir şölen olacağını düşünüyorum. Bütün Van halkını özellikle kendi yöresel ürünlerine sahip çıkma konusunda duyarlılık içerisinde olmalarını rica ediyorum. 15 Eylül Cuma günü açılışını gerçekleştireceğimiz Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarının büyük ilgi ve alakayla sahiplenilmesi çağrısında bulunuyorum. Bu vesileyle birlikte ilk günden bu yana fuarın tanıtımına emek veren herkese çok teşekkür ederim.'

'VAN MUTFAĞI SAKLANDIĞI YERDEN ÇIKACAK'

Van’ın mutfak kültürüne değinen Takva, 'Bu bir sosyal sorumluluk, toplumsal mesele herkesin bu fuara katkı sunması gerektiğine inanıyorum. Bu bizim kendimizi tanıtmaya yönelik bir faaliyetimiz değil, şehrimizin özellikle binlerce yıldır ön plana çıkmış, tescillenmiş, kayıt altına alınmış ürünlerin podyuma çıkmasıdır. İlk kez vitrine konmasıdır. İlk kez tanıtılıyor olmasıdır. Anlamı budur, küçümsememek lazım. Van Kalesi, Hoşap Kalesi kadar kıymetli bir Van mutfak kültürümüz var. Van denizi kadar engin bir Van mutfak kültürümüz var. Bizim orayı kapalı tutmamız, orayı bilinmez kılmamız mümkün değil.

Dolayısıyla biz Vanlılar olarak şehrimizin diğer şehirlerle rekabetçi üstünlüğünü ortaya çıkaracak bu eksik kalan tarafımızı ön plana çıkarma gayretimize hizmet edecek fuara emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Van TSO yöneticilerine bu konuda göstermiş oldukları hassasiyete, bu konuya ilgi ve alaka gösteren çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Herkes şehrine hizmet etmek ve bulunduğu konum itibariyle kendi kentine katma değer sağlama çabası gütmenin mutluluğunu yaşıyorum. Fuarımızı İnşallah görkemli bir şekilde açacağız. Yerel aşçılarımız da fuarımızda yer alacak. Bizde fuarın görkemli ve başarılı olması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Van mutfağı artık gizlendiği, saklandığı yerden vitrine çıkmaya hazırlanıyor.' Dedi.

Van Mutfak Ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açıyor

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI BÜYÜK DESTEK VERDİ

Van TSO’nun ev sahipliğinde düzenlenen fuar öncesi sosyal medya kullanıcıları takipçilerini Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarına davet etti.

KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.38 TL
EURO: 34.67 TL
GBP: 40.6 TL