Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER- VAN TSO 'SENGESER YEMEĞİ'Nİ TESCİLLEDİ
Van TSO 'Sengeser Yemeği'ni tescilledi

Van yöresinin sevilen etli yemeklerinden biri olan Sengeser Yemeği tescillendi.

 

Van’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Sengeser Yemeği, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VanTSO) müracaatı ile Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandı. VanTSO Başkanı Necdet Takva sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Sengeser Yemeği’nin tescillendiğini duyurdu. 

 

İşte Takva’nın paylaşımı:

 

“Bir kültürel değerimiz daha tescillendi. Şehrimizin kültür varlığını kayıt altına alıyor, geleceğe armağan ediyoruz. “Sengeser”in tescil süreci tamamlandı, hayırlı olsun.”

 

 

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan yapılan açıklamada ise ülkemizdeki bazı illerin yemekleriyle beraber Van’ın Coğrafi İşaret alan ürünleri açıkladı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “ Hasankale Lavaşı, Midyat Kavunu, Kızılcahamam Pirpit Sof Kumaş, Kelkit Ketesi, Konya Hassaten Lokma, Bartın İşi Tel Sarma, Diyarbakır Babaganuç, Çankırı Pıhtı, Amasya Toyga Çorbası, Van Sengeseri, Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Sinop Kotrası, Arapgir Dolaması, Cemele Biberi, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Kurşun Aşı Çorbası, coğrafi işaret başvuruları yayınlandı. Ayrıca, başvurusu daha önce yapılmış olan, süreci tamamlanarak tescil edilen; 35 Coğrafi İşaret ve bir Geleneksel Ürün Adı yer aldı.” Denildi.

 

 

SENGESER YEMEĞİ

 

Sengeser yemeği Van'ın hiçbir yerde bulamayacağınız en yöresel yemeğidir. Senseger yemeğinin ana bileşenleri soğan ve mercimektir. Bu yemeği en lezzetli yapan püf nokta ise soğanların çok ince bir şekilde doğranmasıdır.

 

Malzemeler:

 

1 kilogram kuşbaşı et

500 gram yeşil mercimek

2 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

 

Üzeri için:

Çökelek

 

Sengeser Yapılışı

 

İlk olarak eti ve mercimekleri ayrı tencerelerde haşlayın. Halka şeklinde doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Salça ve baharatları da ekleyin. Haşlanan et ve mercimekleri de ilave edip pişirin. Pişen yemeği kaseye alın. Son olarak çökeleği hafif su içinde ezin ve üzerine ekleyin. Servise hazır.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.56 TL
EURO: 34.68 TL
GBP: 40.28 TL