Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN TAKVA KANAL 65 TV'NİN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU
BAŞKAN TAKVA KANAL 65 TV'NİN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kanal 65’in canlı yayın konuğu oldu. 2013 yılında göreve geldikleri günden bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar, şeffaflık ilkesi, seçim, adaylık süreci ve daha birçok konuda önemli açıklamalarda yaptı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Kanal 65’te yayınlanan ve Orhan Olgun’un hazırlayıp sunduğu Ekstra Gündem’in konuğu oldu. Uzun bir aradan sonra Van’ın tek ulusal kanalı olan Kanal 65’in konuğu olan Başkan Necdet Takva önemli açıklamalarda bulundu. 2013 yılında göreve geldikleri günden itibaren yapmış oldukları çalışmalar, ortaya koydukları hedefler, şeffaflık ilkeleri, siyasete girişini, VOTAŞ meselesi, Kapıköy sınır Kapısı’nın modernizasyonu, İranlı turistler, kapanan-kurulan şirketler, Van TDİ-OSB, oda seçimleri, EDH, çağrı merkezleri, Coğrafi İşaretli Ürünler hakkında bilgiler veren Takva, Orhan Olgun’un sorularını cevapladı. İşte Van TSO’nun 2013’ten 2021’e kadar ki süreci ve bilinmeyenleri...

 

TAKVA: TEMEL İLKEMİZ ŞEFFAFLIKTIR

 

İlk olarak Van TSO’nun şeffaflık ilkeleri hakkında sorulan soruya cevap veren Van TSO Başkanı Necdet Takva şunları söyledi: “Sivil Toplum Örgütleri çok konuşulur. Siyasiler ve siyasi partiler çok konuşulmaz ama STK’lar çok konuşulur. Çünkü en rahat dokunulan ve ulaşılabilir alanlardır. Biz Van TSO olarak en şeffaf oluğumuzu iddia ediyoruz. Bunu da tüm ekibimiz, yönetimimiz ve üyelerimizin temel ilkesi olması hasebiyle söylüyoruz. 2013 yılının Haziran ayından bu güne kadar tüm gelir-giderlerimizi kamuoyu ile paylaşıyor ve web sitemizde yer veriyoruz. Bunu da her yıl sonunda yapıyoruz.”

 

“957 BİN LİRA KASADA BIRAKTIK, 1.5 MİLYON BORÇLU ALDIK”

 

2012 yılında odayı borçsuz ve kasada 957 bin lira bırakarak istifa ettiğini ifade eden Takva, “1 Mart 2021 yılında Genel Sekreterlik görevimden istifa ettim. O dönemki başkan ile çalışamayacağımı ön görünce böyle bir karar aldım. 2011 depreminden sonraki sancılı bir süreçte. O süreçten sonra meclis üyelerimiz ile bir araya geldiğimizde seçime hazırlanmamız gerektiği kararı aldık ve uzun sürede bir başkan adayı aradık. Teklif götürdüğümüz isimler oldu. Ancak kabul eden kimse olmadı. Birazda başkan adayı olmadığı için ben aday oldum. Aslında aklımızın ucunda geçen bir şey değildi. Ben istifa ettiğimde deprem sonrası sancılı bir süreç olmasına rağmen kasamızda 957 bin liralık nakit para bulunuyordu ve bir tek lira borcumuzda yoktu. O dönem aldığımız 2 destek ile bu para aşağı yukarı 1.5 milyon liralık bir nakit vardı. Fakat biz 2013 yılında yönetime geldiğimizde ise 1 milyon 567 bin liralık borç vardı. Kasa bir tek lira yoktu. Bunu da o dönem kamuoyuna ve basına açıkladık. Çünkü bu bir vebaldir. Üyelerimizde almış olduğumuz aidatları açıklamak zorundayız.” Dedi.

 

 

“KENDİNİ DENETLEMEYİ TALEP EDEN TEK ODAYIZ”

 

Gelinen noktada devasa projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Takva, yaptıkları tüm çalışmalar, projeler ve harcamalara rağmen kasalarında yaklaşık 1 milyon lira bulunduğunu aktardı. Başkan Takva şöyle devam etti: “2020 yılı gelir tahminimiz 6 milyon 800 bin liraydı ve Meclisimizde bunu onaylamıştır. Biz bunun 6 milyon 702 bin 129 lira reel gerçekleşme olmuştur. Bu da yüzde 97’nin üzerindedir. İşte bu başarımızı ortaya koymaktadır. Ben yönetim kurulu olarak kendini denetlemeyi isteyen ve talep eden tek odayım. Fatih Çiftçi bakan yardımcısı olduğunda bunu yaptık ve denetimin sonucunu da hemşerimiz olan Fatih Beye sunduk. O da bu durumdan çok mutlu oldu. Biz böylesi bir ilkesel duruş ortaya koyduk. Şunu da belirteyim. 6 milyon 700 binin bütçenin tamamı web sitemizde var ve bu harcamanın 4 milyon sadece personele aittir.”

 

TAKVA: BU ŞEHİRDE SADECE VAN TSO YOK!

 

Van’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hesap verebilir olması gerektiğini dile getiren Takva, “Şu anda üyelerimizden tahsil etmemiz gereken aşağı-yukarı 15 milyon liralık kamu alacağı (aidat) bulunuyor. Odanın kurulmasından bu yana var olan borçlar var. Ancak bugüne kadar hiçbir üyemizi icraya vermedik. Biz bu parayı tahsil etmekte mükellefiz. Bu bazen karşımıza da çıkıyor ve bu kamu alacağını da tahsil etmeniz gerekiyor deniliyor. Tüm bunlar şeffaflıkla alakalıdır. Van'daki tüm STK, belediye ve kamu kurumları hesap verebilir olması gerekiyor. Bu şehirde sadece Van TSO yok ki. Herkesin bunu yapması gerekmektedir. Bu ülkenin demokratikleşmesindeki en önemli yol, şeffaf olmaktan ve hesap verebilir olmaktan geçmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

 

VOTAŞ MESELESİ

 

Orhan Olgun’un Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş (VOTAŞ) sorusuna cevap veren Takva şu sözleri kullandı: “VOTAŞ kentte kazandırılan önemli bir projedir. Ankara’dan bu yana örnek olabilecek bir yatırımdır. Belli ölçekte yatırım yapıldı ancak sonrasında halk mal edilmesi konusunda bir kanaat gelişti. Biz buna dahil olmalı mıyız olmamalı mıyız diye çok tartıştık. Sonunda inisiyatif almamız gerektiğine karar kıldık ve yapılan ihale ile 19 milyon 510 bin liraya satın alarak aynı fiyatla halka mal ettik. Van’a ait olan bir markanın yok olup gitmesini istemedik. 2 bin 40 hisseden yaklaşık 750 tanesi henüz satılmış değil. Benim adaylık sürecim olduktan sonra 5 aylık süreç içerisinde yaşanan ekonomik sorunlarda göz önüne alındığında belediyeye 14 milyonu aşkın bir ödeme yapılmıştı. Geriye kalan 5 milyonluk ödeme gündeme geldi. Bu kişisel bir durum değil. Var olan hisseleri sattıktan sonra bu 5 milyonu da belediyeye ödeyeceğiz.”

 

“YANLIŞ BİR İŞ YAPMADIK” DEDİ

 

VOTAŞ’ın yönetiminde yer almadığını sözlerine ekleyen Takva, “Asla yanlış bir iş yapmadık. Bundan pişman değiliz. Burada önemli bir yatırım var. Ben oradan her geçtiğimde ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyorum. Pişman değiliz! O icralık durum konjonktürel bir durumdur. Buna çok fazla da girmek istemiyorum. Benim orada şahsi olarak hissem yoktur. Van TSO, VOTAŞ'ın kurumsal ortağıdır ve 80 hissesi bulunmaktadır. Orada seçilmiş bir yönetimi var ve görevlerini yapıyorlar. Orası Van'ın bir vizyon projesidir. Şu çağrıyı da buradan yapmak isterim; İmkanı olanlar oradan hisse alsınlar. Bizde belediyeye, kamuya olan borcunu ödemiş oluruz. Kısa sürede bu konunun da kapanmasını sağlamış olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

TAKVA: KENDİMİZE AR ETTİK

 

“Kapıköy Sınır Kapısı'nda herkesin emeği var” diyerek Kapıköy sorusuna cevap veren Takva şunları ifade etti: “Biz bunu kendimize ar ettik. Kapıköy bir kamu yatırımıdır ve Van’ın geleceği budur. Asya’ya, Orta Doğu’ya açılan kapı, Kapıköy’dür. Fatih Çifçi’nin o dönemde Bakan Yardımcısı olması bizim için bir şanstı ve bizde bu şansı değerlendirdik. Bir İranlı şehrimize geldiğinde 5 yıldızlı bir kapı gördüğünde, bunu kendi ülkesinde söyler ve İran'da buna kayıtsız kalmaz. Biz Kapıköy için böyle bir talepte bulunduk. Bunu hem Fatih Beye hem de Rifat Beye ilettik. Vanlıların arzusunu bu şekilde anlattık. Sonunda kapımız modernize edildi. Bugün geleceğimiz olan ve bizi dünyaya bağlayan Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye'yi dünya ile entegre edecek 5 yıldızlı bir kapıya sahip oldu. Ben burada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Herkesin hakkını da buradan teslim etmek gerekiyor. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; İran tarafında da güzel bir çalışma var. İran'da kapısını yeniliyor ve yolları yapıyor. 1 yıla kalmaz Gürbulak ve Esendere yoğunluğunu Kapıköy'de göreceğiz. Bundan sonra ise Kapıköy Sınır Kapısı'nın 7/24 esaslı çalışması için taleplerimizi iletmemiz gerekiyor ve sesimizi yükseltiyoruz.”

 

“İŞ ARAMAYIN İŞ KURUN” SLOGANI

 

Kapana ve kurulan şirket sayılı konusunda konuşan Takva, Van’ın bu anlamda farklı bir şehir olduğuna değindi. Başkan Takva, “Van farklı bir kent. Kapanan şirketlerden çok açılan şirketler daha fazla. Sadece 2015 yılında çıkan bir kanun sonucu kapanan şirket sayısı açılanlardan daha fazla olmuştur. Ancak Van'da mükellef ve girişimci sayısı az. Bizim bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Ticaretin geç örgütlendiği şehrimizde maaş üretenlerin sayısını artırmamız gerekiyor. 1 Milyon 150 bin nüfuslu ilimizde mükellef sayısı 35 bini geçmiyor. Bu yüzden 'iş aramayın iş kurun' diyoruz. Ticaretin geç örgütlendiği şehirde bu nedenle açılan şirketlerin sayısı kapanan şirketlerin sayısında daha fazla olur ve olması da gerekiyor.” Diye belirtti.

 

2014’TEN SONRA İRAN

 

Van TSO’daki dönemlerine kent turizminin geliştiğini dile getiren Takva şunları söyledi: “2014 yılından önce Van'da İran veya İranlı konuşuluyor muydu? Yok. Kahvaltı Rekoru kırmak için bir girişimde bulunduk. Van’ın adını uluslararası arenada duyurmak adına ardından Shopping Fest ve diğer projelerimizle Van'a İranlı geldi ve İran konuşulmaya başladı. Bunu başardık ve kentimiz için yaptık. 2014 yılında Van'da 2 bin 500 yatak kapasitesi varken şu anda bu sayı 15 bine dayandı. Gelen turist sayısında da bunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Ancak bu sadece bizimle olmaz. Şimdi de aynı çalışmayı Irak için yapacağız. Bu şehir bizim şehrimiz. Biz burada öleceğiz. Bu yüzden hep birlikte, yekpare hareket etmemiz gerekiyor. Herkesin bir şeyler yapması ve hepimizin durumdan vazife çıkarması gerekiyor.”

 

VAN TDİ OSB PROJESİ

 

Van TDİ OSB projesi hakkında bilgiler veren Takva, “Van Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesi, Van'ın en önemli vizyon projelerinden bir tanesidir. 2013 yılında göreve geldikten sonra bu proje için çalışmalara başladık ve bu proje Van TSO'nun hayalidir. Burada da herkesin emeği var. 2014 yılında yapmış olduğumuz çalışma ile kent merkezinde 2 bin ahır olduğunu tespit ettik. DAKA’dan aldığımız destek ve Tarım İl Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz çalışmalar oldu. Ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a gittik. 2 bin ahırın ve 100 bin hayvanın olduğunu söyledik. Sayın Yılmaz’a şunu söyledim; bizim habitatımız aynı değil. Ya bizi şehirden çıkarın ya da bu hayvanlara çözüm bulmamız gerekiyor. Sonrasında bir önermede bulunduk. Bu tam çözüm değil elbette ancak bu bir alternatiftir. Bu alternatif ile bir bilinçte oluştu. 7 Yıldır kovaladığımız projemiz Bakanlık tarafından onaylandı. Artık bir hayvancılık OSB'miz olacak. Şehrimize hayırlı olsun. Emeği olan herkese de teşekkür ederiz.” Dedi.

 

EDH’NİN HEDEF VE PROJELERİ

 

EDH’nin hedef ve projeleri hakkında bahseden Başkan Takva şunları ifade etti: “Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) olarak çıktığımız yolda kısa, orta ve uzun vadeli hedef/projeler belirledik. EDH olarak yaptığımız, devam eden ve yapılabilecek hedeflerimizin tamamı yazılı olarak duruyor. Yapılabilecek hedeflerimizi hayata geçirme konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geldiğimiz noktada Van TSO olarak Türkiye'deki en iyi ilk 5 oda/borsa arasındayız. Bu hepimizin ortak başarısıdır ve bunu odamızın girişine de astık. En önemli çalışmalarımızdan bir tanesi çağrı merkezleridir. Şu anda Van'da 4 bin gencimiz istihdam ediliyor. Bu çok önemlidir ve biz ilk çağrı merkezini cebimizde resmen sakladık ve sahip çıktık. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) 50 yıldır olmayan temsiliyetin olmasını hedefledik ve bunu da başardık. Yönetim Kurulu’nda yer almayı hedefliyorduk. Ancak Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı olduk. TOBB’un protokolünde ikinci temsilci olmamız önemlidir. EDH olarak yola çıktığımızda 2013 ve 2018’de belirlemiş olduğumuz hedeflerin tamamı ve gerçekleşme oranları kitapçıklarımızda yer alıyor.”

 

Takva son olarak Coğrafi İşaretli Ürünler hakkında bilgiler vererek tescil sürecinin devam edeceğini sözlerine ekleyerek, Van Gölü Koruma Eylem Planı için önemli işer yapıldığını aktardı. Takva konuşmasını, “Beklentimiz herkesin işini en iyi şekilde yapmasıdır. Bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.” Diye tamamladı.

 

TAKVA: PİŞMAN DEĞİLİM!

 

Kanal 65’te yayınlanan Ekstra Gündem’in konuğu olan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Büyükşehir Belediyesi adaylık süreci, siyasete girişi, oda seçimleri ve oda başkanlığına aday olup olmayacağı sorularına cevap verdi. Başkan Takva, Büyükşehir Belediyesi’ne aday gösterildiğini ifade ederek, “Ben doğrudan siyasete girmiş bir aday da değilim. Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühü ve öngörüsü ile adaylığım oldu. Pişman mıyım? Asla değilim.” Dedi.

 

“5 ARALIK ÖNCESİ SİYASET PARTİYE ÜYELİĞİM YOKTUR”

 

Odanın siyasete girmek için bir mekanizm olmadığını belirten Van TSO Başkanı Takva,  şöyle konuştu: “Odalar siyasete girmek için bir yer değil. Ben odaya girdiğimde aklımda siyasete girmek gibi bir düşünce yoktu. Ben doğrudan siyasete girmiş bir aday da değilim. Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühü ve öngörüsü ile adaylığım oldu. Pişman mıyım? Asla değilim. İnanılmaz bir tecrübe oldu benim için. Ne bir adaylık sürecim ne de bir başvurum var. Asla ve asla arkası yoktur. Öncesinde de hiçbir siyasi partiye başvurum ve üyeliğim olmamıştır. Çok yakın dostlarım beni hep suçlarla ama bunun arkası yoktur. 5 Aralık saat: 14.30’a kadar hiçbir girişimim ve hevesim olmamıştır. Aday adaylığı sürecinde adım geçti ancak hiçbir şekilde beni arayan olmadı. 5 Aralık saat 14:30’da Cumhurbaşkanı beni aradı ve gel şehrine hizmet et, sahip çık dedi. Sonrada o gece Ankara’ya gittim. Bütün hikaye budur. Başkada önü-arkası yoktur. Yönetim Kurulum ile görüştüğümde de bana sorduklarında bilmediğimi ifade ettim ve aynısını kendilerine ilettim.”

 

TAKVA: İNSANLARI HİÇBİR ZAMAN AYRIŞTIRMADIK

 

“Şu anda siyasete bir düşüncem yok” diyerek konuşmasını sürdüren Takva, “Oda başkanlığı görevim devam ediyor. Oda seçimleri genel seçimlerden önce olacak. Oda seçimlerine de 1 yıllık bir süre var. Arkadaşlarımızla da bu konuda bir karar almış ve strateji belirlemiş değiliz. Çok net ifade ediyorum. Şu anda en az önümüzdeki 1 yıllık süreci en iyi şekilde, kimsenin rahatsız olmayacağı ve şeffaf bir şekilde görevimize devam edecek ve kendimize hizmet etmeye edeceğiz. Şu noktadayım. Odadayken ve oda yönetimindeyken siyasi parti görevlerinde yer alan isimler oldu. Bu insanları hiçbir zaman ayrıştırmadık. Aksine zenginlik olarak gördük. Van TSO meclisinde halen siyasi partilerde görev alan üyelerimiz var. Biz onların enerjisini üyelerimizin lehine kullanmanın çabası içerisindeyiz.” Şeklinde konuştu.

 

İSTİFA EDEN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

 

Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sonrası odaya geri dönene ve bu dönüş ile birlikte istifa eden Yönetim Kurulu Üyeleriyle ilgili sorula soruyu cevaplayan Takva şöyle cevap verdi: “Bu olay yaşanan bir şey ve bir açıklaması da var. Ben istifa eden arkadaşlar ile uyum içerisinde bir yönetim dönemi geçirdim. Onlara eleştiri getireceğim bir durum yoktur. Odaya dönüşü farklı bir şekilde değerlendirip, istifa etmeleri saygıyla karşılanabilecek bir durumdur. O arkadaşlarımız ile mecliste birlikte çalışıyoruz ve kendileri bizi denetleyecek konumdadırlar. Çalıştığımız dönemle ilgili iyilik dışında bir değerlendirmem yoktur. Ama o arkadaşlar belki kamuoyunun beklentilere cevap vermek üzere böyle bir adım attılar. Bu da tartışılacak bir durum değil. İstifa önemli bir mekanizmadır. Bende 3 kez istifa etmiş bir isimim ve önemli görevleri de bırakmış birisiyim. Bu yüzden bu tartışılacak ve eleştirilecek bir konu değil. Hiçbir kırgınlık oluşmadı. Şu anda da karşılaştığımız alanlarda konuşuyor ve muhabbetimiz var. Çelişkiye dayalı hiçbir şeyimiz yok.”

 

ODA SEÇİMLERİ: 2022 KASIM’DA

 

Oda seçiminin tarihiyle ilgili soruyu cevap veren ve bilgiler paylaşan Takva, “Şu anda önümüzde meslek odaları, esnaf odaları seçimleri var. İnsanlar şu anda bu gündemler ile meşguller. Bizim şu anda gündemimizde bir seçim yok. Bizim seçimimiz Kasım 2022'de yapılması planlanıyor. Şu anda görevimizin başındayız. Bugüne kadar bir seçim çalışması yapmadık ve görüşmelerimiz olmadı. Zaman zaman bazı arkadaşlar adaylıklarını açıklıyor. Biz böylesi -2 yıllık tam kapanma döneminde- süreçte bunu yapmadık ve doğru bulmuyoruz. Kamuoyunda hiç gündemde olmayan bir durumun kentte bir tartışma konusu olmamalı. Aday olan arkadaşlar kendilerini tartmaya ve nabız yoklamaya çalışıyor. Bu elbette ki olur. Ancak bu kentin en önemli konusu olmamalı. Bizim de şu anda bir kararlaştırmamız yoktur. Bu durumun Türkiye genelinde sadece Van’da konuşulması da doğru değil.” Dedi.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.53 TL
EURO: 34.77 TL
GBP: 40.52 TL