Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN TAKVA: '1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFLİYORUZ'
BAŞKAN TAKVA: '1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFLİYORUZ'
Eklenme Tarihi : 08.05.2020 15:50

Türkiye ile ticaretini artırmak için kolları sıvayan İran, Kapıköy Sınır Kapısı’nda inşaata başladı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurlu Başkanı Necdet Takva Sabah Gazetesi’ne devam eden çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kısa sürede çalışmaların tamamlanacağını söyleyen Başkan Takva, “Kapıdan yılda 1 milyar dolarlık ticaret hedefliyoruz” dedi.

 

Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracatta önemli bir rol üstlenecek olan Kapıköy Sınır Kapısı'nda TOBB'un girişimiyle geçen yıl yapılan modernizasyon çalışmalarının ardından, karşı taraftan beklenen hamle nihayet geldi. Türkiye ile 30 milyar dolarlık ihracat hedefi konusunda mutabık kalan İran hükümeti, 15 gün önce Razi'de inşaat çalışmalarına başladı. Ülke olarak yaptığımız girişimlerin nihayet karşılık bulduğunu ve bu adımın Van ve Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 'Kapıköy'de yapılan çalışmaların kısa süre içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Burası tam kapasite ile hizmete geçerse bölgesel ticarette dengeler değişecek ve Van bölgenin lojistik üssü olacak' dedi.

 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

 

Halen iki ülke arasında bir geçiş güzergahı olarak faaliyet gösteren ve insan geçişlerinin yanı sıra küçük araçların geçişinde kullanılan Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye tarafında Van'ın Saray ilçesine 7-8 kilometre mesafede yer alan Kapıköy ile Razi'ye bağlı Kotur arasında yer alıyor. Gün içinde 09.00 ila 15.00 arasında sınırlı sürede hizmet veren kapının çalışmaların tamamlanmasıyla 24 saat kesintisiz hizmet vermesi bekleniyor.

 

“1 MİLYAR DOLARA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

 

Buranın Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan'a ulaşımda önemli bir geçiş kapısı olduğunu söyleyen Necdet Takva, 'İran'ın çalışmalarını tamamlamasından sonra Kapıköy'ün büyük araç geçişlerine açılmasıyla Gürbulak ve Esendere kapılarının da yükü ciddi anlamda azalacak. Bölgede ticaret hız kazanacak. 1 yıl içinde sadece bu kapıdan yapılacak karşılıklı ticaretin 100-120 milyon dolar seviyesinden 1 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz' dedi.

 

DEMİRYOLU İLE ÇİN'E ULAŞIYOR

 

Türkiye tarafında kapıya giden yolların ve kapının onarımının geçen yıl mart ayında tamamlanarak hizmete alındığını hatırlatan Başkan Takva, İran tarafında da çalışmaların büyük bir hızla yürütüldüğünü söyledi. Takva, İran tarafında büyük araçların geçişinde kullanılan hasar görmüş 3 köprü bulunduğunu ve bu köprülerin de onarıldığı bilgisini verdi. Çelik konstrüksiyon olarak yapılan inşaatın tamamlanmasıyla sadece İran değil, Afganistan, Pakistan ve Çin'e kadar uzanan demiryolu bağlantısının Türk ihracatçısına açılacağını söyleyen Takva, 'Burası Türkiye'nin Doğu'ya açılan en önemli kapısı olacak' diye konuştu.

 

TEMASSIZ TİCARET ARTIYOR

 

Koronavirüs önlemleri kapsamında halen iki ülke arasında temassız ticaret yapıldığı bilgisini veren Başkan Takva, 'Demiryolu ile yaklaşık 400 vagonluk yük taşındı' dedi. İran'ın Türkiye ile 500 kilometrelik sınırının 285 kilometresinin Van ile olduğunu kaydeden Necdet Takva, şunları kaydetti: 'Sadece Van için değil tüm Türkiye için İran önemli bir ticaret ortağı konumundadır. Bu kapının açılmasıyla İran'a ticaretimiz hız kazanacak ve katlanarak artacak. Uluslararası ticarete yeni bir soluk getirecek olan bu sürecin yakın takipçisi olacağız. İran'la aktif ticaretin yolu bu kapıyla açılacak.'

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.57 TL
EURO: 34.69 TL
GBP: 40.59 TL