Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
Eklenme Tarihi : 26.12.2019 07:33

Bir dizi programlara katılmak üzere Van’a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğu’na, Van’a yaptıkları yatırımlar ve katkılarından dolayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) “İşletme” alanında fahri doktora unvanı tevdi edildi.

 

Van YYÜ’de düzenlenen törende fahri doktora verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu burada “Girişimcilik ve Liderlik” dersini öğrencilere anlattı. Gerçekleştirilen törende TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli birer konuşma yaptı.

 

HİSARCIKLIOĞLU: SERHAT ŞEHRİMİZ, GÖZBEBEĞİMİZ

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Binlerce yıllık tarihiyle, İpekyolu’nun Merkezi, Urartulardan Emevilere kadar birçok kadim kültüre ev sahipliği yapmış Van’da, sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Van, Türkiye’nin Orta Asya’ya ve Orta Doğu’ya açılan kapısı. Biz Van’ın iyi gününde de, kötü gününde de hep yanındaydık. Van Depreminin ertesi günü de buradaydık. Ayni ve maddi yardımlarda bulunduk. İşte filmde de sağ olsun Vanlı kardeşlerim hepsini ayrıntılı yazmışlar. Van TSO’mızın 52 bin kişilik Van Kahvaltısıyla, Guinness rekoru kırarken de buradaydık. Çünkü Serhat şehrimiz Van bizim gözbebeğimiz. İşte bu vizyonla, Kapıköy Gümrük Kapısını yeniledik. 2007’de Şehit Mehmet İzdal İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatına ilave olarak yeni bir okul daha yaptık. TOBB olarak Van’a bir de Fen Lisesi kazandırdık.”

 

“GENÇLERDE ÜLKEMİN GELECEĞİNİ GÖRÜYORUM”

 

Hisarcıklıoğlu, “Yıl içinde yüzlerce toplantıya katılıyorum. Ama en mutlu olduğum ortam üniversiteler. Siz gençlerde ülkemin geleceğini görüyorum. Umutlanıyorum. Daha hevesle çalışıyorum. Bugün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Üniversitemiz de ayrı bir başarı öyküsü yazmış durumda. Dünyanın en iyi üniversitelerine bakınca, oldukça genç olmasına rağmen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bugün 17 fakülte, 34 bin öğrenci, 49 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında. Bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif her türlü faaliyete imkan sağlayan, Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahipsiniz. Esnek ve yeni nesil güneş panelinden, nano gübreye birçok buluşunuz var. Dünyaya bilgi ve teknoloji ihraç ediyorsunuz. Teknokent sayesinde bölgedeki iş insanlarıyla yakın çalışıyorsunuz. Böylece sadece Van’ın değil, bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına destek oluyorsunuz. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli başta olmak üzere, akademisyenlerimizi ve idari kadroyu yürekten kutluyorum. Sayın Rektörümüz de aslında örnek alınması gereken bir başarı öyküsüne sahip. Doğduğu, yetiştiği, doktorasını kazandığı Van’da, şimdi rektör olarak sizlere hizmet veriyor. Genç yaşına rağmen Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış ve ödül kazanmış pek çok makalesi bulunuyor. İşte Rektörümüzün kendi gibi böyle dinamik bir üniversiteden, fahri doktora unvanı almak büyük bir onur benim için. Senato ve yönetim kuruluna tekrar teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

“ÇOK ÇALIŞMADAN BAŞARI GELMİYOR”

 

Başkan Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında “Girişimcilik ve Liderlik” dersi verdi. İşte o dersten satır başları:

 

“Gençleri gördüğüm zaman muhakkak girişimcilik anlatırım. Neden? Burada herkes zengin olmak istiyor değil mi? İşte bu devirde zengin olmanın yolu girişimciliktir. Dünyada milletlerin gücü toplarıyla tüfekleriyle değil girişimci gücüyle ölçülüyor. Şimdi ülkeler girişimci ithal ediyor. Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin %51’i ABD dışında doğmuş. Şu anda Türkiye’de sadece 1 girişimci 10 kişiyi istihdam ediyor. Yani işsizliğin de çözümü girişimcilikte. Demek ki daha çok girişimci çıkartmamız lazım. İşte bu vizyonla, ülkemizi karış karış gezdim. Girişimciliği anlattım. Türkiye’nin en büyük kadın, genç girişimci kurullarını hayata geçirdik. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurduk. Peki, Başkan girişimciyi tek cümle ile anlat derseniz: Benim için girişimci sınırları aşan kişidir. Eskiden uzay kelimesi kiminle anılırdı? Rusya ve ABD. Uzayda iki ülke güç savaşına girerdi. Şimdi ise uzay denince,  akla ülke değil, Elon Musk geliyor. Girişimcilik için hayal kurmak çok önemli. Ben 40 yıllık girişimciyim hala her gün hayal kuruyorum. Sınırımızın olmadığı tek alan orası, hayali hedefle birleştirmek gerek. Hedef koymazsanız hayalperest olursunuz. Yani bu nişan almadan ateş etmeye benzer. Ama hayalin yanında hedefiniz de olursa, odaklanır, yol haritası çizer, hayale giden yolda kaybolmazsınız. Çok çalışmadan başarı gelmiyor.”

 

HİSARCIKLIOĞLU: VAN MARKALAŞIYOR

 

“İşte Van marka değerini artıracak işler yapıyor. 6 coğrafi işaretli ürününüz var, değerlendirme sürecinde olan ürünler var. Van Kahvaltısı’nı ve Van Kedisi’ni de marka yaptınız. Yerel değerlerimize sahip çıktınız, Bakın bu sayede Van’ı cazibesi de arttı. Risk almaktan korkmamak lazım ve cesur olmayan insan girişimci olamaz. Başarının anahtarı pes etmemektir. Büyük başarıların arkasında muhakkak başarısızlık da vardır. Ama önemli olan düştüğünde tekrar ayağa kalkmayı bilmektir. Kaybetmekten yılmayan mutlaka kazanır. Para yok başkan diyenleri duyar gibiyim. Bana yıllarca “Başkan para yok nasıl girişimci olalım?” dediler. Artık tek bir bilgisayar, tek bir garaj yetiyor. Yeter ki hayal olsun. Apple, Google, Amazon. Bakın bu garajlarda kurulmuş.”

 

“DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR”

 

“Bir de herkesin kendi anayasası olmalı. Mesela benim var. Nedir peki bunlar? Şöyle sıralayayım. İşten artmaz dişten artar. İşin hilesi dürüstlüktür. Önce kontrol sonra itimat. Hafızasına güvenen daima yanılır. İşte idare olmaz. Bunlar benim sözlerim ve anayasamdır. Sonuç olarak, ben hayattaki şahsi tecrübemi şöyle özetliyorum: Fikrin kalitesi, fikrin renginden önemlidir, insanın kalitesi de insanın fikrinden önemlidir. Kaliteli insan olun. Bunun için de okuyun, araştırın, sorgulayın. Sizleri, kendilerine “emir kulu” yapmak isteyen, mutlak itaat talep eden, eleştiriye kapılı olan yapılardan uzak durun. Yaptığınız her işte, bulunduğunuz her ortamda vicdanlı olun. Adaletli olun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın ve kimseyi ötekileştirmeyin. Öteki diye görmeyin. Birliğinize beraberliğinize sahip çıkın. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum. Son 30 senede nereden nereye geldik. Ama daha gidecek çok yolumuz var. 100 sene önce yanmış, yıkılmış bir ülkede, herkesin her şey bitti dediği bir dönemde, yeniden ayağa kalktık. Nerden gelip, neler başardığımızı unutmayın. Daha da iyisini yapacak olanlar sizlersiniz. Sizler bu ülkenin bugünü ve geleceğisiniz. Sizlerin ufku, bu ülkenin ufkudur. Sizlere güveniyorum, inanıyorum.”

 

REKTÖRÜ ŞEVLİ BİR KONUŞMA YAPTI

 

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise üniversitenin 1000’i uluslararası olmak üzere toplam 35 bine yakın öğrencisi olduğunu ifade ederek, 'Üniversitemiz bin 700’ün üzerinde akademik personeli ve 3 binin üzerinde idari personeli ile bilimsel üretimine devam etmektedir. Üniversitemiz sadece bilimsel üretimiyle öne çıkan bir kuruluş olmayıp, topluma katkı ve toplumla bütünleşme bağlamında birçok kültürel ve sanatsal faaliyete de öncülük etmektedir. Öyle ki, kimi zaman kampüsümüzde aynı güne denk gelen uluslararası ya da ulusal birden fazla etkinliğe şahitlik etmekteyiz. Bilimsel üretimde, sanayi işbirliğini önemseyen Teknokent’i ile ilin ve ülkenin yararına birçok çalışmaya imza atan Üniversitemiz, uluslararası/ulusal düzeyde ödül alan birçok bilim insanını bünyesinde barındırmaktadır. En son birkaç gün arayla iki prestijli mükafat aldık. İlim Yayma Ödülleri (Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Mükafatı) ve TÜBA-GEBİP ödülünü üniversitemiz aldı. Üniversite Teknokent’imizde, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz teorik bilgilerini sanayi ve endüstrinin hizmetine sunmakla birlikte, Teknoloji Transfer Ofisimizin de desteği ile fikirlerin kuluçka sürecinden ticarileşmesine kadar bütün girişimcilere destek verilmektedir.' Dedi.

 

“SAHADA OLMAYI BENİMSEYEN BİR ANLAYIŞ”

 

Şevli, 19 Fakülte, 5 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 2 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu ve 40’ın üzerinde Araştırma Merkezi ile Van YYÜ'nün dünya sıralamasında ilk 2000’nin, Türkiye sıralamasında ise ilk 30’un içerisinde yer aldığına dikkat çekti. Bir dünya üniversitesi olma yolunda gayretlerinin devam ettiğini söyleyen Şevli, 'Sahada olmayı benimseyen bir anlayışla çalışmakta ve yine öğrencilerimizi sahaya sürükleyen bir metodoloji ile süreci yönetmekteyiz. Endüstri 5.0’ın gündeme girdiği bu günlerde; yapay zeka ve bilişim teknolojilerini öne çıkaran ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar açtık ve türevleri olan programları da açmak üzereyiz. Merkezi laboratuarlarımızda nano teknolojiden ilaç araştırmalarına; robotik araştırmalarından yenilenebilir enerji dönüşümlerine, ihtiyaç duyulan birçok alanda faaliyet göstermekteyiz. Bu alanlarda uluslararası/ulusal ödül alan birçok araştırmacımız mevcuttur. Bu konuda Türkiye’de öncü listede olma hedef ve gayretindeyiz.”

 

“CUMHURBAŞKANIMIZIN BÜYÜK KATKISI VAR”

 

Üniversitenin araştırma altyapısını daha da güçlendirme adına, öncelikli olarak uluslararası fonları Van YYÜ'ye taşımayı hedefleyen bir bilimsel anlayışla ilerlediklerini söyleyen Şevli, 'Bir yandan ulusal/uluslararası arenada hak ettiği yerini almayı hedefleyen misyonumuzla, şehrimizi de asla göz ardı etmeden; başta eğitim-öğretime, kültürel ve sanatsal gelişime yönelik tüm paydaşlarımız ile sürekli yan yanayız, daimi istişarelerimiz ile şehrin kalkınmasında beraber yol almaktayız. Bugün üniversitemiz, eğitim kalitesi ve bilimsel gelişime verdiği katkıyla ülkemizde önemli bir yerde duruyorsa; bunda, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, diğer devlet büyüklerimizin katkısının olduğunu önemle belirtmek isterim.' Diye konuştu.

 

ŞEVLİ: VEFA ÖRNEĞİ GÖSTERMEK İSTİYORUZ

 

Şevli, Van halkının en zor zamanda kendilerine kol kanat geren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ve ekibini hiçbir zaman unutmadığının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Van halkı ve üniversite işbirliği içinde Van'a kentimize ve bahusus eğitime yapmış olduğunuz katkılarınızdan dolayı ufak da olsa bir vefa örneği göstermek istiyoruz. Bugün, bizler için önem arz eden, fahri doktora tevdi töreni için bir arada bulunuyoruz. Türkiye’nin reel ekonomisinin merkezinde olan Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu için; Ülkemize sağladığı katkılar, ekonomik ve toplumsal gelişiminin değişiminde etkin aldığı rol ve başarılarının bir nişanesi olarak kendilerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu olarak fahri doktora unvanını tevcih etme kararı alınmıştır. Ayrıca kendisinden, “Girişimcilik ve Liderlik” konulu bir dersi de keyifle dinleyeceğiz. Bu dersin bizler için büyük bir önemi var. Çünkü bu ders her ne kadar teorik gibi gözükse de bütünüyle sahanın izlerini taşımaktadır. Özellikle genç öğrencilerimizin bu kıymetli deneyimden istifade etmelerini istirham ediyorum.”

 

ŞEVLİ’NİN KONUŞMASINDA SATIR BAŞLARI:

 

Malumu olduğunuz üzere küreselleşme ve bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte dünyadaki örgütlenme ve güç birliğinde oldukça farklı değişim ve dönüşümler yaşanmaktadır. Devletin kurum ve kuruluşları birincil güç olarak özelliğini devam ettirse de özel sektörün kapsadığı ve hizmet ettiği alanlar genişlemiş ve özellikle de sivil toplum örgütleri (dernekler, vakıflar, sendikalar, odalar, kooperatifler, kulüpler, vs.) süper güç olarak farklı bir mahiyet kazanmıştır. Bu üç farklı paydaş, zaman zaman birlikte zaman zaman da pazar talebi karşısında karşıt taraf olarak hareket etmekte ve problemlerin çözümü noktasında güzel işlere imza atabilmektedirler. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bu husustaki öncülüğü, itici gücü ve olumlu duruşu, özellikle 2000’li yıllardan beri kendisini yoğun bir şekilde hissettirmektedir.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çeyrek asra yaklaşan bu değişim ve dönüşüme Sayın Rifat Hisarcıklıoğlı’nun büyük katkı sunduğu inkâr edilmeyecek bir realitedir. 2001 yılından beri başladığınız başkanlık sürecinizden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Yönetimi, takdir edilecek bir öz veriyle sadece ekonomik meselelerde değil sağlık, eğitim, tarım, teknoloji ve daha birçok alanda ülkemizin gelişme ve ilerleme sürecine büyük katkılar sunmuştur. Bu katkı sadece ulusal anlamda da değil yerel bazda da kendisini göstermiş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği dezavantajlı bölgelerde de güç birliği yaparak kendisini hissettirmiştir.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yönetimi ve Senatosu olarak da sizleri takdir etmekteyiz. Çünkü Üniversiteler sadece kendi kafesinde ilim üreten ve toplumu aydınlatan mekanlar değil toplumsal meselelere de duyarlı, dünyada olup bitenleri yakından takip eden kurumsal veya güç birliği yaparak ortak meselelere çözüm üreten bilim yuvalarıdır. Bilhassa sosyal meselelerde de oldukça duyarlı olan üniversitemiz, 2011 Van depreminde yapmış olduğunuz maddi ve manevi katkılarınızı da hiçbir zaman unutmamıştır. Depremin yaşandığı ilk günden itibaren şahsınız ve yönetiminizle birlikte Van’a karşı çok özverili çalışmalar yapmanız ve depremden zarar gören vatandaşlarımız için ayni ve nakdi yardım, faizsiz kredi desteği ve acil ihtiyaçlara yönelik kapsamlı bir kampanya başlatmanız bizler için oldukça değerlidir. Depremin ilk gününden itibaren ortaya çıkan acil ihtiyaçların karşılanması kapsamında gönderilen yardım konvoyları, kısa bir süre içinde toplanan 2,5 milyon TL’lik nakdi yardım, firmalara 25 milyon TL’lik faizsiz kredi imkânınız ve daha sayamadığımız pek çok yardımlardan dolayı Van halkı da sizleri saygıyla yâd etmektedir. Üniversite Senatosu olarak bu husustaki katkılarınız yanında bilhassa yeni eğitim kurumlarını inşa etmenizdeki hassasiyetinizi de saygıyla karşılıyoruz. Van’ın eğitim hususunda geldiği noktanın hiç de iç açıcı olmaması bu hususta yapılan her katkıyı oldukça değerli kılmaktadır.

Galeri
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
BAŞKAN HİSARCIKLIOĞLU 'VAN BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ'
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.72 TL
GBP: 40.63 TL