Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
Eklenme Tarihi : 13.12.2019 08:10

Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadı’nda yer alan üst kuruluşların, yereldeki etkinliğini artırmak üzere, Van Karma İstişare Komitesi (Van KİK) kuruldu.

 

Van Karma İstişare Komitesi, Van ilinin, ticaret, yatırım ve hizmetleri başta olmak üzere, ekonomik ilişkilerin yürütülmesi, işverenler ile kamu ve özel sektörde çalışanların menfaatinin korunması-iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulduğu yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

 

İlk toplantısını Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde gerçekleştiren Van Karma İstişare Komitesi, kuruluş amacı, hedefleri ve yapacakları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) adına Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) adına Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) adına Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Van Şube Başkanı Naif Balandı, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) adına Hak-İş Van Temsilcisi Abdullah Efeoğlu ile Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) adına Memur-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca katılım sağladı.

 

KOMİSYONUN ŞİAR EDİNDİĞİ GÖREVLER

 

Van TSO Tuşba Salonu’nda yapılan basın açıklamasını Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva okudu. Takva,

 

“Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadı’nda yer alan üst kuruluşlarımızın, yereldeki etkinliğini artırmak üzere belli periyotlarda bir araya gelme kararı alınmıştır. Van ilinin, ticaret, yatırım ve hizmetleri başta olmak üzere, ekonomik ilişkilerin yürütülmesi, işverenler ile kamu ve özel sektörde çalışanların menfaatinin korunması-iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla Van Karma İstişare Komitesi (Van KİK) olarak ilk defa geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Türkiye’nin önemli Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilciliklerinin yer aldığı, Van Karma İstişare Komitesi’nin kent için şiar edindiği belli görevleri bulunmaktadır.

 

Bunlar;

• Van ilinin ekonomik, ticari, sanayi ve mali ilişkilerini izlemek, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak.

• Van ilinin ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, karşılaşılacak sorun ve engellerin çözümü için ilgili kurum-kuruluşlara görüş ve öneriler sunmak.

• İlimizin ekonomik performansının artırılması ile üretim ve ihracata dönük uluslararası yatırımların özendirilmesine yönelik çalışma yapmak.

• İlimizin yatırım olanaklarının yurt içinde ve yurt dışında tanıtımına yönelik etkinlikler yapmak.

• Yatırım yapabilecek yerli ve yabancı girişimcilere, kurulca belirlenen ilkeler çerçevesinde yol göstermek.

• İş olanaklarının önündeki engelleri tespit etmek, bu engelleri gidermeye ve işbirliğinde aşama kaydetmek için altyapı oluşturmaya yönelik öneriler geliştirerek, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş aktarmak.

• Ekonomik ilişkilerin gelişmesi için gerekli olan politikalar, çözümler ve mekanizmalar konusunda üst kuruluşların belirleyeceği ana stratejiler çerçevesinde öneriler geliştirmek.

• Ülkemizde meydana gelen sosyal, ekonomik ve politik gelişmelerde, üst kuruluşların talimatları doğrultusunda bir araya gelerek, basın toplantısı, basın açıklaması, yazılı ve sözlü deklarasyon gerçekleştirmek ve kamuoyu ile paylaşmak.

• Komitenin almış olduğu kararların, komite üyelerince münferiden değil, dönem sözcüsü aracılığı ile yapılmasını sağlamak.

 

SEKRETERYASINI VAN TSO YAPACAK

 

Üstlendiği görevlerinin yanı sıra, sekreteryasını Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı komite, gerekli görülmesi durumunda danışma kurulları oluşturabilir. Danışma kurulları, komitenin belirleyeceği ekonomik ilişkilerle bağlantılı alanlarda faaliyet gösteren, genel veya sektör nitelikte örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları, ilgili kurum-kuruluşlar ve firmalardan temsilciler ile ekonomik ilişkilerde deneyimli kimselerden oluşturulur. Danışma kurulları, çeşitli ülkelere ve bölgelere yönelik inceleme sonuçları, sektörel kapasiteler, sektörlerin ekonomik ilişkilerdeki öncelik ve beklentileri konusunda bilgi sağlar, iş gücü piyasası ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüş oluşturur ve önerilerde bulunurlar. Bu çalışmalar ile işçi, işveren birlikteliği ve karşılıklı diyalogun geliştirilmesine katkı sunacaktır.

 

“KOMİTE, ÜYE SALT ÇOĞUNLUĞU İLE TOPLANIR”

 

Her ay düzenli olarak bir araya gelecek olan komite, olağanüstü durumlarda ve gerekli hallerde toplanabilir. Komite, üye salt çoğunluğu ile toplanır ve hazır bulunanların salt çoğunluğu ile karar alır. Aylık olarak yapılacak olan toplantılar, her defasında bir üyenin ev sahipliğinde gerçekleşecektir. Aylık olağan toplantıda bir sonraki toplantının yeri ve tarihi, bu şekilde belirlenecektir. Komite belirtilen 8 Sivil Toplum Kuruluşunun ortak imzasıyla oluşturulmuştur. Sonrasında komiteye dahil olmak isteyen veya komitenin dahil etmek istediği bir kurum-kuruluş olursa, komite üyelerinin oy birliği ile karar alınarak, başvurunun veya önerilen kuruluş değerlendirme sonrası, komite üyeliği gerçekleşebilir. Ayrıca komite üyelerinin her hangi bir konu için, yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerinde yapılacak harcamalardan her kurul üyesinin kendisi sorumludur.

 

Van Karma İstişare Komitesi’nde yer alan STK’lar şöyledir;

 

- Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) adına Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)

- Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) adına Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği

- Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) adına Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı

- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) adına Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Van Şube Başkanlığı

- Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) adına HAK-İŞ Van Temsilciliği

- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına TİSK Van Temsilciliği

- Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN) adına KAMU-SEN Van Temsilciliği

- Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN) adına MEMUR-SEN Van Temsilciği yer almaktadır.”

 

Toplantıya Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına TİSK Van Temsilciliği ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN) adına KAMU-SEN Van Temsilciliği katılım sağlamazken, katılım sağlayan STK Başkanları da birer konuşma yaptı:

 

TES-İŞ VAN ŞUBE BAŞKANI NAİF BALANDI

 

Memleketimize sahip çıkma adına Sayın Necdet Takva ile görüşme sağladık. Memleketimize hizmetkarlık yapalım dedik. Memleketimize sahip çıkmamız gerektiğini kendisine ilettik. Buradan kendisine teşekkür ediyorum, bu komite çatısı altında bir araya geldik. Aynı fikir ve düşünceyle memleketimize fayda sağlamak. Birlikte hayırlı bir karar alarak bu memlekete sahip çıkmayı umuyoruz. Buradan temennim değerli başkanımız Takva ile ve diğer STK ile birlikte memleketimize fayda sağlayacağımıza inanıyorum

 

MEMUR-SEN VAN ŞUBE BAŞKANI MEHMET ALİ UCA

 

Bir aile nasıl ki herkes tek başına hareket ettiğinde kaliteli işler ortaya çıkmıyorsa, aile fertleri tek başına bağımsız hareket ettiklerinde ailede bir bütünlük sağlanamıyorsa bugün ilimizde de bu tabloyu net bir şekilde görebiliyoruz. Onun için başarı isteniyorsa, gelecek isteniyorsa, kalite isteniyorsa bir bütünlük içerisinde hareket etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bunun için biz bir araya geldik. Çok güzel bir ekip oluşturuldu. Bu ekibin Van’a çok büyük değer katacağına inanıyorum. Bir siyasi yapı olmadığını ancak hem siyasilere hem iş sahiplerine hem de söz sahiplerine yön vermek, yardımcı olmak katkı sunmak anlamında güzel bir ekip oluştuğunu düşünüyorum.

 

VAN OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEMET ASLAN

 

Bu ülkenin bu ilin çocuklarıyız, dolasıyla sorunlarımız ortaktır. Bu sorunlarımızı birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelerek istişare ederek ve çeşitli komitelerle üst kurula hükümet nezdinde veya siyasi oluşumlara taşıyarak çözüm noktasında irade ortaya koyabiliriz. Bizlerde bu düşüncelerle ilimizin yıllardır sıkıntılarını ekonomik, sosyal, siyasal sıkıntılarını ve iş dünyasının çeşitli problemlerini ilimizde çeşitli problemlerini çözüm noktasında bir düşünce ortaya koymak ve bunun yetkili kurumlara sorun giderici taraflara taşıyarak çözüm noktasında bir birliktelik oluşturmaktır. İnşallah hepimizin temennisi bu kurulun istikrarlı bir şekilde etki altında kalmadan ilimizin bütün kesimlerine hitap ederek menfaatlerini gözeterek ön ayak olmasından yanadır.

 

HAK-İŞ VAN TEMSİLCİSİ ABDULLAH EFEOĞLU

 

Van’da eksikliklerin dile getirilmemesi noktasında hep şikayetçiydik. Bu kurul kurulduktan sonra Van’da işverenlerin, işçilerin memleketin bütün sorunlarını bu kurulda dile getirilmesi yetkili yerlere iletilmesi ve çalışmalar olacağına inanıyorum. İnşallah başarılı işler olacaktır.

 

VAN ESOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI İSA BERGE

 

Sosyal ve ekonomik kalkınmanın bileşenleri olan meslek odaları ve sendikaların birlikte yapacağı çalışma önümüzdeki süreçte ilimizde her anlamda ekonomik, kültürel, sosyal, iş-işveren kardeşliği anlamında bütünlük oluşturacağına inanıyorum. Bu anlamda özellikle siyasetten ve STK olarak iyi bir lobi oluşturamadık. Belli ayrışmalara kurban oldu. Buna bir Diyarbakır modeli sunmamız gerekiyor. Diyarbakır’da il ile ilgili bir çalışma olduğunda muhalefet yoktur. Herkes il için bir arada yer alıyor. Bütün olarak memleketi kalkındırmak adına elini taşın altına koyuyor. Hiç kimse muhalefet oluşturmadan ilimizi nasıl kalkındırabiliriz düşüncesiyle hareket etmektedir. İnşallah biz buradan bu komite vesilesiyle güçlü bir ses veririz.

 

“BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ, TEK OLURSAK YOK OLURUZ”

 

Yapılan kısa değerlendirmelerin ardından konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Ayda bir kere kurul bir araya gelecek. Sadece mesleki sorunları değil, ilimizin sosyal, kültürel, politik tüm alanlarda, müdahil olmamız gereken tüm alanlarda ve hiçbir politik yaklaşımın tarafı olmadan kentimizin sorunlarına ortak bir duyarlılıkla yaklaşacağız. Biz hepimizin aynı gemideyiz. 82 milyon insan Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında birlikte yaşamaktayız ve gayemizde her zaman bu olacaktır. Kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda bir araya geldik ve bu anlayışla çalışacağız. Amacımız bir arada, birlikte kentimizin menfaatini çoğaltmaya çalışıyoruz. Birlikte olursak büyürüz, tek olursak yok oluruz. İnşallah bu birliktelik bizden sonrada devam edecektir. Kurulu temsil edecek olan başkanlar düzeyinde birliktelikle devam eder. Hepimizin belli süreleri var. Bu süreler sonrasında bayraklar devrediliyor. Bizden sonra bu bayrağı alanlar, bu başlattığımız tarihe not düşme adına samimiyetle, içtenlikle başlattığımız birlikteliği devam ettirirler. Bu duygu düşüncelerle katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Galeri
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
'BİRLİKTE OLURSAK BÜYÜRÜZ TEK OLURSAK YOK OLURUZ'
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.32 TL
EURO: 34.88 TL
GBP: 40.83 TL