Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-FEVZİ ÇELİKTAŞ HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ'
FEVZİ ÇELİKTAŞ HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ'
Eklenme Tarihi : 06.12.2019 13:19

İlimizde faaliyet gösteren engelli dernekleri başkan ve üyelerini odamızda ağırladık.

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız Fevzi Çeliktaş ve Şefik Eren, Yönetim Kurulu üyemiz Serdar Balandi ile bir araya gelen engelli vatandaşlar yaşadıkları sorunları aktardı.

 

Yönetim kurulu üyelerimize sorunları anlatan Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, kaldırımlarda rahat bir şekilde gezemediklerini ifade etti.

 

Kasapoğlu, “Van’ımız Türkiye’nin en güzel ve en huzurlu şehirlerinden bir tanesidir. Bizde Van’ımızı çok seviyoruz. Ancak Van’da yaşarken birçok sorunla da karşı karşıya kalıyoruz. Bunların en başında toplu taşıma araçları geliyor. Araç şoförleri bazen bizi yolda bırakıp almıyorlar. Engelli bireyler olduğumuzdan dolayı ücretsiz ulaşım kartlarımız var. Bu yüzden otobüsler zaman zaman bizi arabaya almıyor. Bu konuyu yetkililere aktardık. Bizlere sağlanan bu avantajlardan yararlanmak ve normal vatandaşlar gibi hayatımızı sürdürmek istiyoruz.” Dedi.

 

Sorunlardan bir tanesinin de kaldırım ve düzensiz otopark olduğunu aktaran Van 6 Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mahir Tan ise şunları söyledi:

 

“Van’daki kaldırımlar çok düzensiz. Bu düzensizliğe ne yazık vatandaşta duyarsız kalıyor. Araçlarını kaldırımlara park ettikleri için kaldırımda yürüyemez hale geliyoruz. Bu sorunu defalarca dile getirdik. Ancak tam anlamıyla çözülmüş değil. Kaldırımlarda rampalar düzgün bir şekilde yapılmış değil. Tekerlekli sandalyeli olan engelliler kaldırıma çıkmakta büyük güçlü çekiyor. Bunların yanı sıra birçok kurum kuruluşun girişinde engelli rampası yok. Bu büyük bir engel bizim için. Bugün buraya gelirken Ticaret ve Sanayi Odamızda inşallah bu rampa vardır dedim. Gördüm ki siz bu konuda duyarlısınız. Herkesin sizi gibi duyarlı olmasını istiyoruz.”

 

Kaldırımlarda bulunan engelli bantlarının yaşattığı mağduriyeti anlatan Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şube Başkanı Osman İnci de,

 

“Son yıllarda Van’daki kaldırımlarda engelliler için sarı bantlar (Hissedilebilir Yüzey) çalışması yapıldı. Birincisi bunlar hiç sağlam değil. Özellikle kışın bu bantlarda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bantlar ya çok kaygan oluyor ya da sökülüyor. İkinci bu bantlar yapıldığı zaman çok dikkatsiz yapılıyor. Bantların kaldırım rampalarına yapılması gerekiyor. Ancak bazen yürürken düşer gibi oluyor. Çünkü banları kaldırım bitişine denk getiriyorlar. Üçüncü en büyük sıkıntı ise bantların bulunduğu yolun tam ortasında elektrik direkli bulunuyor. Sürekli bu direklere çarpıyoruz. Bunu yaparken dikkat etmiyorlar ve bizde mağdur oluyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Burada konuşan Başkan Yardımcımız Fevzi Çeliktaş ise engellilerin yaşadıkları sorunları gerekli yerlere aktaracaklarını belirtti. Çeliktaş şöyle konuştu:

 

“Sizler özel ve güzel insanlarsınız. Bugün burada olduğunuz için çok mutluyuz. Söylediğiniz sıkıntıları yetkili tüm kurum ve kuruluşlara aktaracak ve dile getireceğiz. Engel olan değil engelleri ortadan kaldıran bir bakış açısıyla sorunlarınızın çözümüz için elimizden gelen ne varsa yapacağız. Hepimiz birer engelli adayıyız. Her sağlam insan yaşlandığında ya da bir kaza geçirdiğinde engelli olabilir. Bunu bilerek bu bilinçle davranmamız gerekiyor. Bu anlamda odamızın kapıları sizler için her zaman açıktır. Sizleri ağırlamaktan büyük onur duyarız.”

 

Odamızdaki ziyarete Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şube Başkanı Osman İnci, Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, Van 6 Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mahir Tan ve Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Filiz Yörükoğlu ile dernek üyeleri katılım sağladı.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.57 TL
EURO: 34.69 TL
GBP: 40.59 TL