ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN TSO'DA 'AMATÖR DENİZCİLİK BELGESİ KURSU VE SINAVI' DÜZENLENDİ
VAN TSO'da 'Amatör Denizcilik Belgesi Kursu ve Sınavı' düzenlendi

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) bünyesinde hizmet veren Deniz Ticaret Odası Temsilciliği ile Tatvan Liman Başkanlığı işbirliğinde “Amatör Denizcilik Belgesi Kursu ve Sınavı” düzenlendi.

Van TSO Tuşba Salonunda düzenlenen kursa katılan katılımcılar girecekleri sınav ile 24 metre uzunluğundaki özel tekneleri kullanabilecekleri ehliyete sahip olacak.

Gerçekleştirilen kursta konuşan Van Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Nevzat Aydın verilen belgenin sağladığı faydaları anlattı.

Aydın, “Verdiğimiz belge 24 metre boyundaki özel tekneler için geçerlidir. Bu nokta biraz önemli. Çünkü ticari tekneleri kullanma şansınız yok bunda. Yalnız özel, şahsa ait teknelerde kaptanlık yapma şansınız olabilir. Bu ilgi alakayı gördüğümüzde işi bir adıma daha ileriye götürdük. Bu projemiz daha kapsamlı ve pratik eğitime dayalı bir eğitim olacak. Bu nokta Amatör Gemi Adamları kursu düzenleyeceğiz. Bunu Tatvan Liman Başkanlığı, Deniz Ticaret Odası ve Denizcilik Lisesi ile birlikte yapacağız. 2 ay sürecek bir eğitim olacak. Bu belgeyle de ticareti tekneleri kullanma şansı olacak.” İfadelerini kullandı.

Projenin amaçlarından bir tanesinin Türkiye’deki denizciliği bir üst aşamaya geçirmek olduğunu aktan Aydın şunları söyledi: “Ayrıca insanları, toplumu denizle bir araya getirmekti. Bunun içinde böyle bir proje başlatıldı. Belki 1 saate kaptanlığı öğretme şansımız olmayacak ama inanın belge verdiklerimizin en az yüzde 15-20’sini denizle bir araya getirme şansımız olacak. Çünkü bu belgeye sahip olduktan sonra denizciliğe meraklı olan veya yakın dostlarının teknelerini kullanma şansınız olabilecek. Bu sayede güzel bir yol alınmış olacak. 1 saatlik teorik bir dersimiz olacak. Ardından bir sınavımız olacak. Sınav noktasında da eğitmen uzmanımız size yardımcı olacaktır. Şimdiden sizi tebrik ediyorum. Yolunuz açık olsun.”

Burada konuşan Tatvan Liman Başkanı Abdurrahman Aki de verilen belgenin küçümsenmemesi gerektiğine işaret etti.

Aki, “Her hangi bir dünya ülkesine gittiğiniz zaman kullanabileceğiniz, uluslararası bir belge. Ecdada yakışır şekilde denizlere yönelmemiz gerekiyor. İnşallah hepiniz için hayırlısı olur ve hepiniz cebinize koyduğunu bu ehliyeti kullanma fırsatız olur. Yaklaşık 1 saate yakın bir eğitim verilecek. Eğitimi verecek arkadaşımız uzak yol kaptanlığı yapmış. Uzak yollarda bu tecrübeyi oldukça edinmiş bir arkadaşımızdır kendisi. Faydalı bilgiler verecek. İyi bir şekilde takip ederseniz soruların cevaplarını bu eğitim içinde görmüş olacaksınız. Başarılar dilerim.” Dedi.

Tatvan Liman Başkanlığında görev yapan Denizcilik Uzmanı Özgür Şahinoğlu’nun kursta verdiğini denizcilik eğitiminin ardından, belge almak isteyenler sınava tabi tutuldu.

VAN TSO'da 'Amatör Denizcilik Belgesi Kursu ve Sınavı' düzenlendi