İlki aralık ayında yapılan Van Meslek Odaları Platformu ikinci toplantısını da tam katılımla gerçekleştirdi. İlk toplantıda alınan karar gereği her ay toplanma kararı alan Platform Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe Başkanlığında ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
Birincisi 30 Kasım 2016 tarihinde yapılan Van İli Meslek Odaları Değerlendirme Toplantısının ikincisi 09.01.2017 tarihinde Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe Moderatörlüğünde Van Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi.
Hasan ÖZGÖKÇE-Tuşba Ziraat Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı
Öncelikle bu toplantıya Tuşba Ziraat Odası adına moderatörlük yaptığım için memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.
Hayvancılık sektörü açısından Et ve Süt Kurumu’nun önemi tartışılmaz. Öncelikle devlet kurumu olduğu için etin satılmasında bir güvencedir. Aktif olduğu dönemlerde 500’e yakın insan burada istihdam edilmekteydi, günlük 2000’e yakın kesim yapılıyordu. Satış noktaları vardı. Yani kısacası bu kurum Van’ın olmazsa olmazıdır. Bu anlamda lobiciliğe önem vermeli bu konuyu sürekli gündemde tutmalıyız. İlk olarak Vali Bey’i ziyaret edelim ardından oradan çıkan sonuca göre Ankara’ya giderek Bakanlıklarla görüşmelerde bulunalım.
Bir diğer gündem maddesi olan Toprak Mahsulleri ve Şeker Fabrikası konularını da yapacağımız bu görüşmelerde gündeme getirmeliyiz. Özellikle Toprak Mahsulleri Ajansı ilimizde senede bir ay hizmet veriyor. Bu çok yetersiz bir durumdur. Bu sorunun giderilmesi için çalışma yapmalıyız. TMO Ahlat’ da ise ofis olarak hizmet vermektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi Ziraatçılar için çok önemli bir kurumdur. Nasıl ki hayvancılık ile uğraşanlar için Et ve Süt Kurumu önemli ise bizim içinde TMO’nun önemi hayatidir.
Necdet Takva -Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Birçok sorunu olan ilimizin tüm Meslek Odalarının, fire vermeden ikinci toplantıda da bir araya gelmesinden duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum.
Öncelikle Van Et ve Süt Kurumunun hayvancılık sektörünün sigortası olduğunu düşünüyorum. Hepimizin de bildiği gibi küçükbaş hayvan sayısında ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Büyükbaş hayvan varlığı konusunda da küçümsenemez derecede bir hayvan varlığı söz konusudur. İlimiz açısından hayvancılık sektörünün önemi tartışılmaz, bu sebeple Et ve Süt Kurumunun alım garantisi vermesi açısından bir güvence olduğu kanaatindeyim. Bu konu ile ilgili çeşitli yazışmalar yaptık. Başta Van milletvekilleri olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla irtibata geçtik. Basın açıklamalarımız oldu konu hakkında kamuoyuna bilgilendirmelerde bulunduk.
İlk olarak Van Ticaret Borsası, Tuşba Ziraat Odası, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bir komisyon oluşturarak Valiliği ziyaret etmeliler. Valilikten çıkacak duruma göre hareket edelim ve bir basın açıklaması yapalım. Toprak Mahsulleri ve Erciş Şeker Fabrikası gündemleri de bu komisyon tarafından Valilikte gündeme getirilsin.
Vergi sorunu ile ilgili de söyleyeceklerimizi yarın gerçekleştirilecek Ekonomi Konseyi toplantısında gündeme getirelim ve firesiz o toplantıya katılım sağlayalım.
Sabri YILMAZ - Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
Bu konuda en çok dert yananlardan biri benim. Et ve Süt Kurumunun bu hale gelmesinde hepimizin sorumluluğu olduğu kanısındayım. Bu kurum tek katlı bir bina üzerine oluşturulmuştur depremde hasar aldığı doğrudur ama kullanılamaz halde olduğuna inanmıyorum.
Yaklaşık 2 hafta önce günlerce Ankara’da temaslarda bulundum. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kurumun Van’da kalacağını belirtti. Ancak biz yinede bu konuyu sürekli dile getirmeliyiz. Bu kurum başta sektörümüzün, sonrada ilimizin bel kemiğidir. Et ve Süt Kurumu’nun olmaması kesimler başta olmak üzere satış ve alışlarda kısacası bu sektör büyük sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Et ve Süt Kurumu aktif hale gelmezse korkuyorum geri kalan üreticilerde bu işi bırakacaklardır. Son olarak Organize Hayvancılık Projesi hazırlandı ama ne aşamada olduğu nasıl bir sonuç alınacağı henüz kesinleşmedi. Anlatmak istediğim sorunlarımız dile getiriyoruz, ancak olumlu sonuçlanması için ortak hareket etmeli, bu sorunların çözümü için çaba göstermeliyiz.
Hasan AKDAĞ- Mermerciler ve Karocular Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı
Bu sorunlar sadece sektörde faaliyet gösterenleri etkilemiyor. Hepimiz bu kentte yaşamaktayız dolayısıyla hepimizi etkiliyor. Öncelikle bir komisyonun oluşturulması ve Vali Bey ile bir araya gelmesi sorunun çözümü için önemli bir adım olacaktır. Buradan çıkacak sonuca göre hepimiz bir araya gelerek Ankara’da temaslarda bulunabiliriz.
Türkay Özbek- Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Toplantımız ve bu çalışma grubunun hayırlara vesile olmasını diliyorum. İlk defa ilimizde bu kadar STK’ nın bir araya geldiği bir toplantının yapıldığını görüyorum. Bahse konu gündem maddeleri bizim üyelerimizi yakından ilgilendiren sorunlardır. Bu sorunlarla ilgili Borsamızın da birçok girişimi mevcuttur. Ancak oluşturulacak kurulda yer alarak çalışmalarda aktif rol almaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isterim.
İlimiz hala deprem psikolojisini atlatmış değil, tüm sorunlarımız için ortak akılı oluşturarak birlikte hareket etmeliyiz. Lobi faaliyetlerinde birlikte koşturmalıyız. Ben kendimizi anlatmakta zorluk yaşadığımızı düşünüyorum. Bu noktada sesimizin gür çıkabilmesinin birlikte hareket etmemize bağlı olduğunu belirterek oluşturulacak tüm komisyonda rol alabileceğimizi bilmenizi isterim.
Emin TUĞRUL-Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kururlu Başkanı
Bu birlikteliğin sürekli devam etmesini umuyorum ve sürekli olacağına inanıyorum. Bir araya gelmemiz kentimizin selameti açısından çok önemlidir. Belki odaların üyeleri ile sorunları farklı olabilir. Ancak nihayetinde bu sorunlar Van da yaşayan insanların ortak sorunlarıdır. Özellikle Bakanlar veya diğer hükümet yetkilileri geldiğinde birçoğumuzun haberi olmuyor. Bir iki esnafla görüşme yapılarak buradan gidiyorlar. İlimize gelen her siyasi ile mutlaka bir araya gelmeliyiz. Bu noktada da çalışmalarımız olmalıdır.
İsa BERGE - Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Ben farklı bir öneri sunmak istiyorum. Bundan sonraki toplantılarımıza Burhan Kayatürk Bey’i davet edelim, sorunlarımızı burada kendisine aktaralım siyasilerin mutlaka sorunlarımızın çözüm arayışında yer almaları lazım.
Numan Mızrak- 38. Bölge Van-Bitlis- Hakkari Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı
İlk olarak Vali Bey’in ziyaret edilmesinden yanayım orada sorunlarımızı dile getirtmeliyiz. Özellikle bugün gündem oluşturduğumuz konularla ilgili oluşturulacak komisyonun vakit kaybetmeden Vali Bey’i ziyaret etmelerini öneriyorum. Burada yapılacak istişarelerden sonra Ankara’da ilgili Bakanlıklar nezdinde temaslarda bulunulması faydalı olur kanısındayım.
DEĞERLENDİRME
3. toplantının Van Ticaret Borsası ev sahipliğinde Borsanın belirleyeceği gündem ve tarihte yapılmasına karar verilmiştir.
TMO ile yapılan yazışmaların ilgi tutularak yeniden yapılmasına karar verilmiştir.