Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-“GÜÇBİRLİĞİ” TOPLANTISI VAN TSO’DA
“Güçbirliği” Toplantısı Van TSO’da
Van Güçbirliği Platformu’nun ikinci mütevelli heyet toplantısı, 15 Mart Salı günü Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde  gerçekleştirildi. İlk toplantıda ele alınan bazı konuların çözüme kavuştuğu platformun ikinci toplantısında ise ekonomi konuşuldu. Toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 23’üncü Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen ve 22’nci Dönem Milletvekili Mehmet Kartal,  Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, mütevelli heyet üyeleri ve ihtisas kurulu başkanları katıldı.
 
Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Beşir Atalay ’ın moderatörlüğünde yapılan toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'ın sadece bir il değil bölgesel bir cazibe merkezi olduğunu, bakanlığın da bu kapsamda Urartu Müzesi, Tekstilkent, Fuar ve Kongre Merkezi, Abalı Kayak Merkezi, Vangölü İnci Tur Gemi Alımı gibi projeleri desteklediğini söyledi. Halk Bankası'nın 30 bin liralık yeni bir faizsiz kredi uygulaması başlattığını, en büyük teşviğin huzur ve güven ortamı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, çevre yolu ile ilgili bir toplantı yaptıklarını ancak yerel yönetimin bu konuda üzerine düşenleri yapmadığını, belediyenin bu konuda doyurucu bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.  
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Kapıköy sorununu çözeceğini söyleyen Bakan Yılmaz, Van'ın ve Doğu Anadolu'nun kalkınmasında en kritik unsurlardan birinin İran'la ticaret olduğunu ve İran ziyaretlerinin çok olumlu geçtiğini belirtti. Güneş enerjisi ihtisas bölgesinin çok iyi tespit edilmiş bir öncelik olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, kamunun alım garantileri olduğu için kredi bulmanın kolay olduğunu ve önemli olanın uygun arazi tespiti olduğunu belirtti. Bakan Yılmaz, yerli panel kullanıldığında teşviğin daha fazla olacağını ve panel üretiminin de Van'da yapılabileceğini sözlerine ekledi.
 
Erciş'te uzun süredir gündemde olan kentsel dönüşüm konusunun halledildiğini ve ilçeye önemli bir kaynak aktarıldığını söyleyen Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay ise Kapıköy ile ilgili toplantı düzenlediklerini, TOBB'un sınır kapısı projesi onaylandıktan sonra Temmuz ayı gibi ihalesinin yapılmasını ümit ettiklerini, yol tır trafiğine açıldıktan sonra lojistik merkez projesinin de gündeme gelebileceğini ifade etti. Van Valisi İbrahim Taşyapan yaptığı konuşmada, bu toplantının ana konusunun “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi” olduğunu, bu doğrultuda Bilim-Sanayi İhtisas Kurulu ve Ulaştırma-Lojistik İhtisas Kurulunun özel çalışma yaptığını söyledi. Toplantı tarihini özellikle Alışveriş Festivali'ne denk getirdiklerini söyleyen Vali Taşyapan, kortej yürüyüşünün ve gösterilerin Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle iptal edildiğini belirtti.
 
Toplantıda, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva genel ekonomik değerlendirmeleri yaparken; Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ise yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili sunumunu yaptı. TSO Başkanı TAKVA yaptığı sunumda, 26 bin 327 kayıtlı işyerine sahip olduklarını, bu rakamın çok az olduğunu, girişimciliğin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bankacılık konusunun kronik bir durum olduğunu söyleyen Takva, Van'ın kredi borcunun 4,7 trilyon olduğunu, deprem sonrası oluşan vergi borçları konusunda kentin bunu ödeme imkanına sahip olmadığını belirtti. Kredilere kısıtlama getirildiğini, özellikle kamu bankalarının kolaylaştırıcı olması gerektiğini ifade eden Takva, bölgede hiçbir eksper firması bulunmadığını, ilçelerdeki arsaların ipotek olarak kabul edilmediğini, faizlerin yüksek tutulduğunu, karşılıksız çeklerin özellikle Haziran ayından sonra yüzde 100'e kadar ulaştığını da sözlerine ekledi.
 
Güçbirliği Platformu Bilim-Sanayi ve Ulaştırma-Lojistik kurullarının tespit ettiği 5 sorunun olduğunu söyleyen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ise bu konuları; Kapıköy Sınır Kapısının Modernizasyonu, Teşvik Uygulaması, OSB Altyapısının İyileştirilmesi, Lojistik Merkezi Kurulması ve Güneş, Enerji İhtisas Endüstri Bölge Kurulması olarak sıraladı.
 
Sorunlar arasında en çok güneş enerjisi üzerinde duran Demirci, güneş enerjisi ihtisas bölgesinin bir yıl içinde tamamlanabileceğini, Van'ın Türkiye'de güneşlenme süresi açısından Hakkari'den sonra ikinci olduğunu, radyasyon bakımından üçüncü, enerjinin verimliliği açısından ise birinci olduğunu belirtti. GES ihalesinde en yüksek ikinci payı Van'ın aldığını, birinci payı Konya'nın aldığını ancak Van'ın en yüksek ihale değerine sahip olduğunu ifade eden Demirci, firmaların hızlı bir şekilde lisanssız üretim alanına girdiğini fakat bir takım engellerden dolayı Van'ın bu potansiyelini değerlendiremediğini ve bunların birkaçının da zaten Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi DAKA'nın desteklediği projeler olduğunu söyledi. Yatırımcıların önündeki engeller kaldırılıp ihtisas bölgesine yönlendirilirse, bunu yıl sonuna kadar projeyi gerçekleştirebileceklerini söyleyen Demirci, bölgenin Engil Deresi-Gürpınar’da 40 bin dönüm arazi üzerine kurulacağını, tam kapasitede yıllık 936 milyon TL üretim yapabileceğini, yatırım geri dönüş süresinin 6,6 yıl olduğunu belirtti.
 
23’üncü Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Van Barosu Başkanı Murat Timur, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Karayolları Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, TÜİK Bölge Müdürü Özer Coşğun, ESOB Başkanı Muhittin Aydemir, OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Necat Görentaş, Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Memur-Sen İl Temsilcisi Hikmet Bilgin, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı MuhittinYıldızbaş’ın konuşmalarıyla devam eden toplantı, Van Milletvekili Beşir Atalay’ın kapanış değerlendirmeleriyle sona erdi
Galeri
“Güçbirliği” Toplantısı Van TSO’da
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.89 TL
GBP: 40.75 TL