Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN DEPREMİNİN 3. YILINI DEĞERLENDİRDİK
Van Depreminin 3. Yılını değerlendirdik
Eklenme Tarihi : 23.10.2014 16:52
Van Ticaret ve sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yönetim Kurulu Üyeleri, Van TSO Meclis ve Meslek Komite Başkanlarının katılımıyla Van Depreminin 3. Yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Takva, hazırlanan sunum eşliğinde 3 yıl içinde yapılan çalışmalar, talepler ve çözüm önerilerini içeren bilgiler aktardı. Takva, deprem ile ilgili düzenlediği sunumda şu bilgilere yer verdi:
Takva, '23 Ekim 2011 tarihinde saat 13:41 deki  7.2  şiddetindeki depremin merkezi Merkeze bağlı Tabanlı köyüdür. 9 Kasım tarihine kadar 3000’den fazla artçı deprem olduğunu belirterek “9 Kasım  2011’de 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştır.  Bu deprem 23 Ekim tarihli depremin artçısı olmayıp yeni bir deprem olarak belirlenmiştir. Depremin birinci haftasında bölgede büyüklüğü 4,0-4,9 arasında değişen deprem-sayısı 114, 5,0'den büyük olan deprem sayısı ise 7 olduğu,  ilk ay içinde bölgede her gün ortalama 180 artçı deprem meydana geldiği tespit edilmiştir.” Dedi.
 SGK Primlerini Terkinine yönelik tüm çabalar sonuçsuz kalmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca  Sigorta primleri 1 yıl süreyle erteleme kararı alınmıştır. 1 yılın sonunda mükellefler tarafından primler ödenmeye başlanmıştır.
Deprem sonrası ilimizde oluşan ekonomik buhranın devam etmesi nedeniyle 2013 Yılında geri ödemesi başlayan KOSGEB kredilerinin ertelenmesine yönelik çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Kullanılan kredilerin geri ödemeleri ekonomik yapıya darbe vurmuştur.
Deprem sonrası yapımı gerçekleşene TOKİ konutlarının geri ödemelerinin ertelenmesine yönelik taleplere karşılık 6 aylık bir erteleme gerçekleşmiştir. Nisan 2015 de başlayacak geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin henüz bir gelişme sağlanamamıştır.
Yaşanan depremler sonrasında 7000 civarında iş yerimiz orta hasar veya yıkım raporu almıştır. Tüccar ve Sanayicimiz bu dönemde özellikle bankalara olan borçları ile çek ve senetlerini ödeyememiştir. Bu durum neticesinde iş dünyamızın bankalar nezdinde ekonomik görünümleri negatif bir hal almıştır. Önemli bir kısmı kredi kullanma, çek alma gibi bankacılık işlemlerini yapamaz duruma gelmiştir. Çıkarılacak bir sicil affı ile ekonomik suçlara ait düzenleme talebimizde ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır.
İlimiz olmak üzere bölgemizde yaşanan ekonomik durgunluğun genel ekonomik durumdan bağımsız ele alınarak özellikle tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlerde hükümetimizin daha önce açıkladığı teşvik paketlerinden ayrı yeni desteklerin açıklanması ve yatırımların yapılması yönündeki girişimlerde sonuçsuz kalmıştır.
Deprem sonrası ilimiz imar planın uygulamaya geç konulması ve halen uygulamada aksaklıkların yaşanması kent ekonomisi için önem arz eden inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. İlimizin deprem bölgesinde olması ve yakın zaman da depremi yaşamış olması da fırsat bilinerek kentsel dönüşümün ilimizde kamu eliyle hayata geçirilmesi elzem bir konu haline gelmiştir. Özel sektör kamu işbirliği ile ilimizin yeniden yapılanması bizleri sonuca ulaştıracaktır. Ancak gelişme sağlanamamıştır.
İlimizde yaşanan depremlerin ardından kullanılmaz hale gelen Et ve Süt Kurumu Van Kombinası'nın yerine, yenisinin inşa edilmesine yönelik yaklaşık 3 yıldır yapılan girişimler neticesinde gözle görülür bir gelişme sağlanamamıştır.
İŞKUR Tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi adı altında 2011 depreminden sonra Van’daki işçi sayısı arttırılmış ve 7286 sayısına ulaşılmıştır. Bu işçilere süresiz çalışma müjdesi verilmesine rağmen 7286 işçinin tamamı işten çıkarılmıştır. Yapılan girişimler neticesinde şu ana kadar 1500 İşçi kura yöntemi ile işe alınmıştır” diyen Takva; 
Depremde Van İçin Tek Yürek Olan 76 Milyon Vatandaşımıza Şükranlarımızı sunarız” dedi.
Galeri
Van Depreminin 3. Yılını değerlendirdik
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.28 TL
EURO: 34.76 TL
GBP: 40.66 TL