ANA SAYFA-HABER ODASI
-HABERLER
-AHIRLAR ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK!
Ahırlar şehir dışına taşınacak!
Eklenme Tarihi : 25.11.2013 10:57
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Van kent merkezinde bulunan ahırların şehir dışında bir bölgede toplanması için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) proje sunduk.Projemiz kabul edildi. Projemizi belediye ve valilikle birlikte yürüteceğiz dedi.
1990´lı yıllarda köylerin boşaltılması sonucu Van´a gerçekleşen aşırı göç nedeniyle kent merkezinde özellikle hayvan besiciliğiyle ilgili olarak büyük bir keşmekeşlik baş gösterdi.
Köyünden süresiz bir şekilde göç ettirilen köylüler elindeki bir kısım hayvanını satarken geri kalanını da şehir merkezinde beslemeye başladı. Bunun için de çarşı merkezine kadar uzanacak şekilde yer yer ahırlar yapıldı. Kısır bir şekilde yapılan hayvan yetiştiriciliği ise, geçimlik olmaktan öteye geçmedi. Hayvanlar ve ahırlar sadece çevrede olumsuz bir görüntü oluşmasına neden oldu.
Bunun için de Van TSO, dar olanaklarla şehir içinde yapılan hayvan yetiştiriciliğini daha kapsamlı bir üretime dönüştürmek ve şehri de rahatlatmak için çalışma başlattı. Van TSO, ahırların şehir dışına çekilmesi ve daha organize bir üretime olanak sağlanması için DAKA´ya bir proje sundu.
VAN RASTGELE BÜYÜYOR
Van TSO Başkanı Necdet Takva, şehir içinde yapılan hayvan yetiştiriciliği çeşitliliğine dikkat çekerek, bunların her birinin bir üretim faaliyetine denk geldiğini söyledi.
Van´ın gelişigüzel büyüdüğünü, bunun da beraberinde sorunlar getirdiğini belirten Takva, 'Van şehri biraz spontane büyüyor. Yani bir plan, bir hedef çerçevesinde büyüyen bir şehir değil. Bir bakmışsınız bir gecede 50 bin tane nüfus gelmiş. Bunlar yaşam ortaklarımız haline geliyor. Bunları başka yere de gönderemiyorsunuz, bunlara göre bir yaşam profili oluşuyor. Şimdi ´kent tarımı´ diye bir kurgu var dünyada. O zaman şehri yönetenlerin, ülkeyi yönetenlerin bir planı olmadığı için bu kaçgöç hareketleriyle aniden oluşan demografik durum böyle bir olumsuzluğa neden olabiliyor.' dedi.
AHIRLAR ÖNEMLİ SORUN
Köyden gelen nüfusa belli bir istihdam alanı açılmadığı için herkesin kendi yaşam anlayışını kentte de sürdürmeye çalıştığını ifade eden Takva, şöyle dedi:
'Şimdi siz de gazetenizde her gün şehir içindeki ahırları gündeme taşıyorsunuz ve soruyorsunuz; ´şehir içinde ahır olur mu?´ Olmaz. İstanbul şehir merkezinde ahır var mı, yok. Niye, çünkü metropoldür, kendi kurgusunu yapmış. Şimdi Van´da mahallelerde hepimizin burnunun dibinde ahırlar var. Van Büyükşehir olmadı mı, oldu, hala şehir merkezinde ahırlar yok mu, var. İşte Cumhuriyet caddesinin iki sokak ötesine gidin ahırla karşılaşacaksınız. Yani böyle bir şey olmaz. Adamın köyünü boşaltmışsınız, gelip şehre yerleşmiş, yapacak bir şeyi yok, istihdam alanı yok, kırsal alandaki üretim anlayışını olduğu gibi şehre getiriyor. İşte sitelerin bahçelerinde tavukçuluk yapıyor. Her gün horoz sesleriyle uyanıyoruz.'
DAKA´YA PROJE SUNULDU
Ahır sorununun çözümü için oda olarak DAKA´ya bir proje sunduklarını da söyleyen Takva, 'Dolayısıyla bunların bir kent dokusu içinde yeniden tasarlanması lazım. Bunların her biri bir ekonomik faaliyete karşılık geliyor. Mesela biz oda olarak bu şehir içindeki hayvan barınaklarının tespiti, bunların rehabilite edilmesini içeren bir projeyi DAKA Doğrudan Faaliyet Desteği´ne yolladık. Projemiz kabul edildi. Çok ciddi ve bilimsel araştırma yapacağız.' dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Projenin kabul edilmesi ardından hemen harekete geçeceklerini belirten Takva, çözüm ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
'Şimdi bu il merkezinde kaç ahır var, sayısı belli değil. Muhtarlarla birlikte tek tek mahalleleri dolaşarak ahırları tespit edeceğiz. Ahır sahiplerinin önerilerini alacağız. Nasıl bir çözüm arzuladıklarını soracağız. Uzmanlara soracağız. Biz ahırların şehir dışına alınmasını uygun görüyoruz. Kente yakın ama kırsalda. Bunun için belediye ve valilik ile birlikte çalışacağız. Ahırların yapımı için fon ayarlamak gerekecek. Bunu ahır sahiplerinin kendi başına yapması mümkün değil. Ayrıca organize bir proje çerçevesinde olacak. Bu projeyi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleyebilir, baka yerlerden fon sağlanabilir. Kısacası elbirliği edilerek, yeni bir üretim alanı oluşturulabilir. Röportaj : Adil Harmancı (Prestij Haber)