Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-“ARAMIZDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMELİYİZ”
“Aramızdaki bağı güçlendirmeliyiz”
Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlen sektör toplantılarının ikincisi Finans Sektörü ile yapıldı. Van ve ilçelerinde bulunan Banka Şubeleri’nin Müdürleri ile gerçekleşen toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva “Aramızdaki bağı güçlendirmeliyiz. Sizler bu kentin en önemli ekonomi aktörlerisiniz. Ancak, üyelerimiz ile yaşanan sorunların en aza indirgenmesi için aramızdaki bağı güçlendirmeliyiz. İlişkilerimizi gözden geçirmeliyiz. Farklı iletişim kanalarını denemeliyiz” dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Erek Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Van’da bulunan yaklaşık 50 Banka Şubesinin Müdürü ve Yöneticileri  katıldı. Oldukça samimi bir havada geçen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın moderatörlüğün de gerçekleşen toplantıda Bankalarla yaşanan sorunlar dile getirildi. Ayrıca mevcut durumun değerlendirildiği toplantı da Bankacıların karşılaştığı sorunlar ele alındı. Toplantıya Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halit Yakut, Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi, Diyaeddin Altındal ve Meclis Üyesi Lütfü Kıran da katıldı.
Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van’da bankacılığın Türkiye ortalamasının üzerinde bir karlılık oranı ile çalıştığını ifade ederek “Bu nedenle sizler ekonomimizin en önemli aktörlerisiniz. Ancak her zaman kazanan siz olmayın. Üyelerimiz, tüccar ve sanayicimiz, Van Halkı ekonomik açıdan büyümeden sizin tek taraflı büyümeniz çok kabul görülecek bir durum değil. Bu yüzden Bankacılık sektörünün özelde Van genel de Bölge ile ilgili politikalarını gözden geçirmesi gerekir. Bu yüzden sizinle farklı iletişim kanalları geliştirmeliyiz. Üyelerimizi önemseyen ve onlara değer veren bir anlayış geliştirilmeli. Alternatif ürünler geliştirmeliyiz. Genç girişimcilere yönelik farklı açılımlar olmalı. Çünkü ekonomiye ne kadar çok kişi kazandırırsak, bu kentin sosyo – ekonomik değerleri o kadar sağlıklı büyür ve olumlu yönde değişir” dedi.
Van’da ekspertiz firması kurulmalı
Van TSO Başkanı Takva, Van’da gayrimenkul değerlendirmelerini yapan firmaların genelde İstanbul Merkezli olduğunu belirterek “Dolayısı ile sağlıklı bir değerlendirme yapılamıyor. Van’da piyasa değeri çok yüksek olan bir arsanın, binanın maalesef ekspertiz değerlendirmesi çok düşük olabiliyor. Bu da o firmaların buraya bakışlarının bir göstergesi. Durum böyle olunca Bankaların kredilendirme kriterleri farklılaşıyor. Büyümek , gelişmek isteyen firmalarımıza, KOBİ’lerimize gerekli destek sağlanmıyor.  Bu nedenle gerekirse öncülüğünü oda olarak yapacağımız bir Ekspertiz firması kurulması için çalışma başlatacağız. Bankalar herkese para satmak için bir görüntü oluşturuyor olmalarına rağmen, reelde sağlıklı bir döngü sağlanamıyor” dedi.
Ortak faaliyetler geliştirmeliyiz
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, ortaya çıkan durum itibari ile bankalar ve müşteriler arasında yaşanan sorunlar var. Bunların aşılması gerekir. Bunun içinde oturup yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Gerekirse ortak faaliyetler yapmalıyız. Bankaların yaşadığı en büyük sorun olan müşteri kayıtlarının yetersiz olması. Bu durum yapılacak ortak çalışma ile giderilebilir. Van TSO, Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeciler Odası ve Bankalarla bu konuda ortak çalışmalar yaparak, gerekli düzenlemeler sağlanmalıdır. Bu toplantımız ilk olmasına rağmen, bizler sizinle sürekli iletişim halinde olmak istiyoruz. Bu toplantılarımızı artırıp, sorunlarımızı diyalogla çözmek istiyoruz ifadesini kullandı.
Sicil Affı hayata geçirilmeli
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’ın 2011 yılında yaşadığı ağır depremlerin ardından ekonomik ve sosyal hayatında onarılması zor hasarlar olduğunu belirterek “Ancak tüm zorluklara rağmen bu kent küllerinden yeniden doğuyor. Zorlukları aşan Vanlıların yaşadığı zorlukları aşması konusunda destek sunmalıyız. Özellikle sicil affının bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Merkez Bankası ve BDDK kayıtlarında görünmeyen cezalar maalesef hala bankalarda kredi verilmesine engel teşkil ediyor. Bu olumsuz durumun bir an önce ortadan kaldırılması gerekir” dedi.
Bankacılar tarafından dile getirilen en önemli ortak sorun kentteki imar planının henüz hayata geçirilmemesi olarak belirlenirken, inşaat sektörünün Van’da lokomotif bir sektör olarak görülmesi gerektiği vurgulandı. Bankacılar tarafından dile getirilen bir diğer önemli konu ise ekspertiz firmalarının Van’da Gayrimenkul değerlerine yönelik değerlendirmelerinin çok objektif olmadığı ve özellikle bölgeye bakışlarının çok sağlıklı olmadığı yönündeydi.
Galeri
“Aramızdaki bağı güçlendirmeliyiz”
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.53 TL
EURO: 34.89 TL
GBP: 40.77 TL