Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN TSO VE VAN ABİGEM’DEN TURİZM KÜMELENME ÇALIŞTAYI
VAN TSO ve VAN ABİGEM’DEN TURİZM KÜMELENME ÇALIŞTAYI
Eklenme Tarihi : 26.07.2013 12:39
Van Turizm Sektörünün rekabet gücünün geliştirilmesi için Van Ticaret ve Sanayi Odası ve VAN ABIGEM tarafından “Van Turizm Kümelenme Stratejisi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Kümelenme yaklaşımı ile sektörde faaliyet gösteren firmalar, eğitim ve kamu kurumları arasında işbirliklerinin geliştirilmesini amaçlayan çalıştayda “Van Turizm Kümelenme Komisyonu” ve “Turizm Tanıtım Grubunun” oluşturulmasına karar verildi. Sektör Ekim ayında çok dilde bilgi verecek ve Van Turizmini tanıtacak olan bir web sitesi için çalışmalara başlayacak.
 
Van Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi – ABİGEM, kümelenme çalışmalarına 2013 Ocak ayında başlamıştır. Atılan ilk adım “Küme Önceliklendirme ve Seçimi Çalışması” olmuş ve paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen çalıştayda turizm sektörü kümelenme çalışmalarının başlatılacağı ilk sektör olarak belirlenmiştir.
 
Turizm sektöründe kümelenme çalışmaları ilk olarak firma ve paydaş görüşmeleri ile başlatılmıştır. Temmuz ayı içinde turizm sektörü literatür çalışması tamamlanmış, aynı zamanda Van ABİGEM uzmanları ve küme geliştirme danışmanı ile 15 firma ve paydaş görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmaları kapsamında küme analizi yapılmış, yerel odalar, kamu kurumları ziyaret edilmiş, Van turizm sektörünün mevcut durumu ve gelecek hedefleri üzerine görüşülmüştür.
 
Van ABİGEM tarafından başlatılmış olan ve Van Ticaret ve Sanayi Odası – VAN TSO tarafından desteklenen kümelenme çalışmasının en önemli adımlarından biri olan, “Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisi Çalıştayı” 25 Temmuz 2013 tarihinde Van TSO Tuşba Toplantı salonunda ABIGEM Kümelenme Uzmanı Yeliz Çuvalcı, Van ABIGEM ekibi, kamu kurumları ve turizm sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya katılan turizm sektör temsilcilerinin ortak amaç doğrultusunda yaptıkları çalışmalar; Van turizm sektörünün mevcut durumundan yola çıkarak, önümüzdeki beş yıllarda rekabet edilebilecek turizm alanlarını, hedefleri ve atılacak adımları belirlemek olmuştur.
 
ABIGEM Kümelenme uzmanı Yeliz Çuvalcı tarafından modersayonu yapılan ve turizm sektörünün problemlerinin tartışıldığı çalıştayda kısa ve uzun vadeli hedefler üzerine göşler dile getiirlmiştir. “Van Turizm sektörünün 2015 yılında Türkiye turizm gelirinin yüzde onunu oluşturması.” vizyonu tüm katılımcıların üzerinde görüş birliğine vardığı hedeflerden biri olmuştur.
 
Van turizminin dünyaya açılması için atılması gereken adımların turizm türlerine göre değişiklik göstereceği gerçeğinden hareketle çalışyatda Kültür ve İnanç Turizmi, Doğa Turizmi ve Su Merkezli Turizm başlıkları çalışma grupları oluşturularak tartışılmıştır. Grup çalışmalarının sonunda herbir turizm türü için kapsamlı pazar araştırmalarının yapılması, gerek yurt içinde gerekse hedeflenen ülkelerde tanıtım çalışmalarının stratejik bir şekilde yapılması gerekliliğinin önemine değinilmiştir. Van Turizm sektörünün rekabet gücünün gelişmesi için turizmi geliştirecek kentsel altyapının iyileştirilmesi, kültür ve inanç turizmi kapsamına girecek yapı ve alanların turizme açılması, ulusal ve uluslararası ölçekte farklı tanıtım araçlarının kullanılması, nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi başlıkları ön plana çıkmıştır. Çalıştayda katılımcılar tarafından Van Turizm Sektörünün gelişmesine ve vizyonunun belirlenmesine ilişkin olarak ifade edilen öneriler ve hedefle arasında;
 
·         “Tarihi yapıların restorasyonlarının hızlandırılarak turizme kazandırılmalı.”
·         “Van Gölü Havzası kültür ve inanç turizminde ülkenin en önde gelen bölgesi olsun.”
·         “Van Gölü sahillerinin turistik tesislere kavuşturulmalı, kültür turları düzenlenmeli ve Van’da uluslararası bir havaalanı yapılmalı.”
·         “Van turizmi ile 2023’de doğunun Paris’i olmalı ve 1 milyon turist bölgede ağırlanmalı” yer almıştır.
·          
Çalıştayın son bölümünde, ortak çözüm önerileri ve Van ABIGEM tarafından gelecek dönem de yapılacak faaliyetler belirlenmiştir. Buna göre ilk olarak “Van Turizm Kümelenme Komitesi” ve “Van Turizm Tanıtım Grubunun” oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu adımların atılması için Ekim ayında ABİGEM ve VAN TSO liderliğinde toplanılmasına karar verilmiştir. Katılımcılar faaliyetlerin sürdürülmesi ve yapılan toplantılar sonrasında kararların hayata geçilrilmesine ilişkin dileklerini belirtmişlerdir. Çalıştay katılımcılar tarafından imzalanan Turizm Sektöründe Kümelenme Yaklaşımı ile İşbirliklerinin Oluşturulması Niyet Bildirgesinin imzalanması ile sona ermiştir.
Galeri
VAN TSO ve VAN ABİGEM’DEN TURİZM KÜMELENME ÇALIŞTAYI
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.3 TL
EURO: 35.2 TL
GBP: 41.22 TL