Van'da bu yıl ikincisi düzenlenen 'Gurme ve Gastronomi Fuarı' kapılarını açtı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığı öncülüğünde Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara Van'ın yanı sıra İstanbul, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Hatay ve Şırnak'tan 24, toplamda 88 firma katıldı.
'81 İl 81 Lezzet' sloganıyla gerçekleştirilen fuarda 15 kişilik ekip tarafından 65 metre uzunluğunda kebap hazırlandı. Fuarın düzenlendiği merkezin önünde kurulan mangalda pişirilen kebap, açılışa katılanlara ikram edildi. Fuarın açılışı Trabzon'dan gelen Horon ekibinin gösterisi ile başladı.
Yöresel yemeklerin de yapıldığı fuarın açılışında konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kentte Gurme ve Gastronomi Fuarı'nın ikincisini düzenlediklerini söyledi.
Başkan Takva'nın konuşması;
Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Gurme ve Gastronomi Fuarı, oda ve borsalarımız başta olmak üzere, kamu kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, üreticilerimiz, halkımız ve Ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların destekleriyle daha güçlü bir hale gelmiştir. Bu vesile ile Odamız tarafından düzenlenen Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunarak tüm katılımcılara hoş geldiniz diyorum.
Van şehri, asrılardır güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte her anlamda kadim bir kent haline gelmiştir. Seyyahların, gezginlerin İpekyolu üzerinde uğrak merkezlerinden biri olan Van’ın tarihi referanslarda yöresel ürünlerinin, yemek kültürünün ve doğal zenginliklerinin anlatıldığına şahitlik etmekteyiz. Van şehri; yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan, sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir.
Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, küçükbaş hayvan besiciliğinin merkezi durumundadır. Dolayısıyla, mutfağımızın gelişmesinde ve ünlenmesinde bu faktör çok önemlidir. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi projemiz Tarım ve Orman Bakanlığımız nezaretinde, Valiliğimiz, Belediyelerimiz, üretici birliklerimiz ve borsamızın destekleriyle devam etmektedir. Sonuç itibariyle bu proje; kırmızı et üretimi konusunda profesyonel bir anlayışla üretimin gelişmesine ve istihdamın artmasına vesile olacaktır.
Odamız; 51. 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru başta olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünlerin tescili ile Van mutfağının gelişmesine ve tanınırlığına her zaman katkı sunmaktadır. Son olarak Otlu Peynirimizin Avrupa Birliği tescil süreçleri Odamız tarafından başlatılmıştır. Bu anlatımı hemen hemen her platformda dile getirmeye çalışıyorum, çünkü çok kıymetli bir referans olduğunu düşünüyorum!
Tarihçi Richard Hovannisian “Tarihi Kentler Van” kitabında şöyle der Van için; “Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler.” Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.
FUAR KATILIMCI SAYISI
55’i yerel; 9 kadın kooperatifimiz; İstanbul, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Hatay, Şırnak ve daha birçok ilimizden 24 olmak üzere toplamda 88 katılımcı yer almaktadır. Ayrıca İran İslam Cumhuriyeti’nden Erdebil kentinden firmalar ve misafirimiz fuarımıza teşrif etmişlerdir.
Bu yıl ki onur konuğumuz: Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ise 'Gerçekten Van çok gelişmiş. Van'ın terörden uzak olunca daha da güzelleştiğini görüyorum. İranlı turistlerin dışında farklı ülkelerden turistler de Van'ı tercih ediyor. Demek ki huzur olunca turist de geliyor.' diye konuştu.
Açılış konuşması yapan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal da şöyle konuştu:
'Bu fuarın kentimizi layık olduğu en üst değerlere taşımayı umut ediyorum. Bizler, horonun Karadeniz kültürüyle, halayın Kürt, Ermeni ve Türk kültürüyle buluşmasını anlamlı buluyoruz. Van, misafirperverliği, kardeşliği, eşitliği, özgürlüğü ve adaletiyle birçok medeniyeti besleyen bir kent olmuştur. Bu gastronomi fuarı, aslında Van’ın neye hizmet ettiğini gösteriyor.'
Fuarın açılışına özel 65 metrelik kebap pişirdiğini belirten işletmeci Salih Oral da 'Van'ı tanıtmak ve kentin kültürünü Adana kebabıyla özdeşleştirmek için Van'ın plakasına atıfta bulunduk. Yeni bir rekor kırdık, hayırlı olsun.' ifadelerini kullandı.
Fuar, 15 Eylül'e kadar misafirlerini ağırlayacak.