Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN TAKVA AKDAMAR TV'NİN KONUĞU OLDU
BAŞKAN TAKVA AKDAMAR TV'NİN KONUĞU OLDU
Eklenme Tarihi : 09.07.2024 09:27

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; Akdamar TV'de yayınlanan Ayhan Yazlık ile Dünya Duysun Programı'nın konuğu oldu.

Başkanımızın açıklamalarından satır başları;

🔷 Bizim asıl görevimiz; nihayetinde temsil ettiğimiz Van Ticaret ve Sanayi Odası'na  kayıtlı üyelerin hak ve menfaatini korumaya yönelik bir çalışma içerisinde olmaktır. Zaman zaman durumdan vazife çıkarıyor, kenti ve halkı ilgilendiren doğrudan bizim hedef kitlemiz içinde olmayan üyelerin ya da esnafın gündemi getirdiği konulara da değiniyoruz.

🔷 Şehrimizin menfaatlerini önceleyen temel yaklaşımlar konusunda, sayın valinin ne büyükşehir belediye başkanlarının, ne ilçe belediye başkanlarının ne politikacıların alanına girmeden bu şehri ileriye götürmenin çabası içerisindeyiz.

🔷 Biz; üyelerimize yüzde 100 hizmet ettiğimizin inancı içerisindeyiz. Ticaret ve Sanayi Odamız, TOBB üye 365 Oda/Borsa içerisinde hatırı sayılır en iddialı, en başarılı hizmet standartları bakımında kaliteli üye erişimi sağlayan odalardan bir tanesiyiz. Hizmet kalitesi bakımında ilk 5 içerisinde yer alıyoruz. Başarılı bir oda olduğumuzu bu vesileyle sizlerin aracılığıyla duyurmak istiyorum.

Aidat ödemeleriyle ilgili yaşanan sorunlar

🔷 Bu durum kesinlikle Van TSO'nun teknolojik alt yapısıyla ilgili yaşanan bir problem değil. Biz TOBB ile Ticaret Bakanlığı'nın ortak kullanmış olduğu sisteme dahil bir odayız. Tahsilat ayı olması nedeniyle Haziran ayının son haftasında 3 gün boyunca tahsilat ve ticaret sicili belgeleri konusunda sorunlar meydana geldi. Bizde o süreçte yurt dışındaydık ve süreci sürekli olarak takip ettik. Hamdolsun hiç bir üyemiz bu aksamadan ticari faaliyetlerinde bir olumsuzluk yaşamadı. Dediğim gibi bu yerel değil genel bir sorundu. Bunun için de Üyelerimizden özür diliyoruz.

Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit geçişe açılması

🔷 Bu önemli bir gelişmeydi Van için. Aslında 100 yıllık bir sürecin tezahürü olarak değerlendirdiğimiz bir başarı hikayesidir. 

🔷 25-26 Eylül 2023 tarihinde Van Valisi Sn. Ozan Balcı'nın 7 yıl aradan sonra büyük bir özveri ile hayata geçirdiği ve ev sahipliği yaptığı 'Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'nı hayata geçirdik. Orada bir mutabakat metni imzalandı. O mutabakatta hem yeni sınır kapılarının açılması hem de Kapıköy'ün transite açılması konusu gündeme geldi.

🔷 26 Eylül tarihinde imzalanan mutabakatı hayata geçirmek adına 7 Mart 2024 tarihinde Başkan Yardımcılarımız Fevzi Çeliktaş ve Mehmet Değer, Meclis Başkan Yardımcımız Mehmet Faruk Altınal ve 11. Meslek Grubumuzun (Dış Ticaret) İran'a bir ziyareti oldu. Ziyaret kapsamında; Batı Azerbaycan Vali Yardımcısı sayın Javad Karami ile görüşme yapıldı. Görüşme sonucunda Türkiye tarafında açık olan ancak İran tarafından geciken transit geçiş müjdesini o gün aldık.

🔷 28 Mart tarihinde günlük 30 tır ile sınırlı olmak üzere ve sınır ticaretine konu olan tarım ürünlerinin ithalatına yönelik bir karar alındı ve geçişler başladı. Bu tabiri caizse bir Demo çalışma oldu. O Demo uygulama artık uluslararası transit tır geçişine taşındı.

🔷 Mutabakat metninde yer alan transit geçiş kararının hayata geçirilmesi noktasında emek harcayan İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı, Batı Azerbaycan Valisi Mohammad Sadegh Motamedian, Vali Yardımcısı Javad Karami ile Urmiye Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Ghasem Karimi'ye teşekkür ediyorum. Bu isimler Van'ın yüz yıllık geçiş sürecinin ilk kararlarını alan tarihi kimliklerdir.

🔷 Burada uluslararası bir başarı var. Ben şehrimizin, tüccar ve tacirlerimizin buna başarıya sahip çıkılmasını istiyorum. Daha önce farklı illerden ve kapılardan ürün götüren ve getiren iş insanlarımız, artık kendi kapıları üzerinden ticaretlerini yapıyor. İlk olduğu için biraz meşakkatli, sistemler hatalar ve beklemeler olabilir. Nihayetinde bunu uluslararası hale getirmenin tek yolu da inatla ve ısrarla kapımızı kullanacak iradeye sahip olmamızla olacaktır.

🔷 Kapıköy ile ilgili taleplerimiz devam ediyor. Van Gümrüğü'ne İhtisas Yetkisi verilmesi talebimiz var. Burada Tam Donanımlı Laboratuvarın açılması yönünde bir talebimiz var. Bu taleplerimizden hiç bir zaman vazgeçmeyeceğiz. Bu talep; bölgenin, Van'ın ve Kapıköy'ün talebidir. Hepimizin Kapıköy'e sahip çıkması gerekiyor.

Irak Seyahati

🔷 Irak Kürdistan Bölgesi ziyareti çok önemli bir ziyaret oldu. Daha önce 6-9 Ekim 2022 tarihinde bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Bizim Kürdistan Bölgesi için bizim çok fazla çalışma yapmamız gereken inancın bir tezahürüydü. Orada biraz eksik kaldığımızı düşünüyoruz. İran ve Kapıköy'deki başarımızın bir benzerini de Irak'ta hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyoruz. 2022'deki ziyaretimizde; Erbil Başkonsolosluğu, Süleymaniye, Erbil ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odalarıyla tanışma fırsatı bulduk. Şunu çok iyi bir şekilde gördük Irak Kürdistan Bölgesi, özelde Van için çok önemli bir pazar.

🔷 25-28 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirmiş olduğumuz ziyaretler kapsamında; Duhok ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası, Erbil Valisi, Erbil Başkonsolosluğu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Şehircilik ve Turizm Bakanı, Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Gümrükler Genel Yetkilisi ile görüşmeler yaptık. Bizleri çok nezaketle ve zerafet ağırladılar. Buradan bizleri ağırlayan Erbil ile Duhok Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum.

🔷 Irak Kürdistan Bölgesi halkının bölge halkımız ile kültürel, inançsal, ekonomik ve genel yaşam perspektifi açısında çok örtüşen tarafları var. Bizim çıkar ve menfaatlerimizi birleştirmemiz, oradaki başta turizm pazarı olmak üzere günübirlik ticaretin canlı tutulması yönelik girişimleri geliştirmemiz gerekiyor. Çok başarılı ve verimli bir ziyaret oldu. Bizim onlara bir sözümüz var. Önümüzdeki günler 50 kişilik bir iş insanı heyeti Kürdistan Bölgesi'ne göndereceğiz.

İranlı turistler

🔷 2023 yılının ilk 6 ayında Kapıköy'den İlimize giriş yapanların sayısı 330 bin civarında. 2024 yılının aynı döneminde bu rakam 432 bin. Geçen yıla göre bu yıl 100 bini aşkın İranlı vatandaş İlimizi ziyaret etmiş. Ortada böyle bir gerçeklik var. Bu hareketlilik eskiye oranla yılın 12 ayına yayılan bir süreç durumuna geldi. Örneğin 2023 yılının Haziran ayında 64 bin giriş olurken, bu yıl bu rakam 87 bin olmuş durumda. Bu yılki hedefimizi yeni yılın başında koymuştuk. 2024 hedefimiz 1 milyon İranlı turist.

🔷 İranlıların şehrimizde daha fazla kalmaları konusunda elbette ki önerilerimiz var. Bizim öncelikli olarak yabancılara yabancı muamelesi yapmamız gerekiyor. Fiyat istikrarı konusunda fahiş fiyattan vazgeçmemiz gerekiyor. Biz bu insanlara karşı ne kadar  kadar sevgi, saygı verir ve muhabbetle karşılarsak, onlarda o kadar kalırlar. Bu işin özü sevgidir.

🔷 Van potansiyeli olan ve her geçen gün kendini güçlendiren bir şehir konumunda. Bunun alt yapısı da var. İlimiz altyapısının yanı sıra gelen insanlara karşı ne kadar misafirperver ve konuk sever olursa o kadar karlı çıkar, zararlı çıkmaz. 5 Yıldızlı otellerimiz, plajlarımız ve imkanlarımız var. Buna konukseverliğimi ve sevgimizi kattığımız zaman istediğimiz her şey olur.

🔷 Van klimatolojik özellikleri olan bir şehir. Bu özelliğiyle Arap turistlerin yani Körfez ülkelerin ilk durağı olabilecek düzeydedir. Ancak bu noktada tanıtım eksiklikleri var. Bu da sadece Van TSO ile olabilecek bir durum değil. Bu herkesin kendi şehrinin gelişmesi için sorumluluk alabileceği bir meseledir. Bu bakış açısıyla bakmamız gerekiyor. Van; Arap turistler, Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan halklar, İranlılar, Azeriler ve Ermeniler için en ideal tatil beldesidir.

🔷 Şehirlerin kalkınmasının temeli turizmdir. İnsanları gelip, görecek, yaşayacak, inanacak, güvenecek ve daha sonra gelip yatırım yapacak. Biz 2014 yılında yüzümüzü İran'a döndük ve aradan 10 yıl geçti. Şu anda Van OSB'de İranlıların devasa yatırımları var. İranlılar daha önce Van'a gelmeseydi, görmeseydi ve güvenmeseydi bu yatırımlar olmazdı. Gelen insanlara sahip çıkılmazsa o insanlar bir daha değil yatırıma değil gezmeye de gelmez.

🔷 Bizim şehrimiz ile kurduğumuz bağ; mide-kursak ilişkisi değil. Her şehirde bu şekilde bağ kuranlar var. Van'da da bunu yapanlar var. Biz şehrimizi seviyoruz. Benim 5 dedemin mezarı burada. Bizde burada doğduk, yaşıyoruz ve burada öleceğiz.

🔷 İnsanlar bize bir sorumluluk verdi. Bu kentin tüccarı ve sanayicisi bize bir teveccüh gösterdi. Benim öncelikli olarak onların biraz daha hareketli, biraz daha dinamik biraz daha motivasyonunu yükseltecek bir çabanın içerisinde olmam gerekiyor.

🔷 Halk Bankası Bölge Müdürlüğünü buraya getirmek kolay bir iş değil. Niye Halk Bankası bir esnaf bankasıdır. Tüccarın ve esnafın doğrudan gittiği bir banka. Biz bunun için çok uğraştık. TOBB'un üst toplantılarında Halk Bankası Genel Müdürüne talebimizi ısrarla dile getirdik. Bu da benim üyemin önceliğidir. Benim üyemin bundan fayda görmesi demek benim şehrimin fayda görmesi demektir.

Kültür Yolu Festivali

🔷 Şehrimizi uluslararasılaştırma çabası içerisinde hizmet eden her türlü faaliyet İlimiz için olumludur. Zaman zaman İranlı vatandaşların buradaki tutumu üzerinden bir değerlendirme yapıyoruz. Biz Vanlılar olarak belli bir kültürümüz, inancımız, edebimiz ve ahlakımız var. Biz bunu korursak kim gelirse gelsin buna uymak zorunda kalır. Sonradan buraya gelen ve davranış sergileyen insanların davranışlarından korkmamız gerekiyor. Bu şehir kendi değerlerinden taviz vermeden burada bulunan insanlara kendi geleneksel ev sahipliğimizi göstermemiz gerekiyor.

🔷 Ben hiç bir zaman Gezgin-Fest'e karşı olmadım. Ancak bu şehirde bir daha Gezgin-Fest olmamasına yönelik bir irada çıktı ortaya buna da saygı duyuyorum. Şu da iyi bilinmeli; olmamasının sebebi sadece istemeyenlerin iradesiyle değildi, düzenleyenlerin de niyetinin iyi olmamasından kaynaklanan bir durumdu.

🔷 Kültür Yolu Festivali bu ülkenin ulusal projelerinden biridir. Bu bir özel sektör projesi değil. Bu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 16 İlde, yaklaşık 8-9 ay boyunca sürdürdüğü kesintisiz bir dolaşımdır. Biz Van'ın bu projeye dahil edilmesi için çaba gösterdik ve defalarca yazılar yazdık. Van'ın diğer hiç bir şehirden eksik olmadığını dile getirdik. Benim şöyle bir iddiam var. Van festivalin yapıldığı en güzel şehirlerinden bir tanesi oldu.

Gelincik Sınır Kapısı

🔷 Eli kulağındadır. Tasarruf tedbirleri konusunda bir çekimserlik söz konusu. Biz Van TSO olarak Gelincik Sınır Kapısı'ndaki gümrük binasının yapılması ve açılması için tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız. Ben bunu Ticaret Bakan Yardımcısına taahhüt ettim. Gerekirse Başkaleli vatandaşlar olarak ekonomik destek verir ve neyimiz varsa ortaya koymaya hazırız. Buradan da deklare ediyoruz. Biz hazırız!

Dünya Kahvaltı Günü

🔷 Bu proje Vanlıların projesidir. Van TSO'nun fikri olarak ortaya çıkmış olabilir. Fikri mülkiyeti bizimdir ancak bizde bu şehrin evlatlarıyız. Bu artık bu şehrin evlatlarını aşan, uluslararası düzeyde kabul gören ve her yıl Haziran ayının ilk pazarında Dünya'da kutlanan bir gün haline geldi. Benim Vanlılardan ricam şudur. Kendi gününüze sahip çıkın.

Van TSO Seçim Süreci

🔷 Süreç devam ediyor. Kimsenin yaptığının yanına kar kalmayacağı bir süreç var. Bizse biz, karşı tarafsa karşı taraf cezası neyse o cezayı çekecek. Bugün duruşma vardı gittim. Ancak karşı taraf gelmemişti ve dava ertelendi. Mahkeme de süreç devam ediyor. Ben adalete güveniyorum. Ben dahil kim yanlış yapmışsa cezasını bulacaktır. Bizim Odamız ve bizim şehrimiz bunu hak etmemiştir.

Meclis Toplantılarının canlı verilmesi

🔷 Birinci görevimiz; bir birimiz sevsek sevmezsek, Odamız 65 yıllık bir odadır. Onun hükmü şahsiyetine, onuruna zede getirmeyecek tutum hepimizin görevidir. Bakın Van TSO çalışıyor ve bizde bu doğrultunda çalışmalar yürütüyoruz. Herkes TSO'nun prestijine, hizmet kalitesine, standardına uygun davranış sergileyecek bir zemine gelirse neden olmasın? Önce bunu bir kendimize soracağız. Ben bu konuda kendime kefalet ederim. Ama başkasına etmem.

'Van TSO'ya yeniden aday olacak mısınız?' sorusu

🔷 Seçimlere 2.5 yıl var. Bugün itibariyle böyle bir zamandan bahsediyoruz. Görevimizin başındayız. son güne kadarda görevimizi hakkaniyetle, bugüne kadarki başarı sürecini daha da yükseğe taşıyarak sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olması. Seçimlere yakın zamanlarda konjonktüre bakacağız. Bizden daha iyi olduğuna inandığımız kadrolarla yeni bir yönetsel anlatış ortaya çıkarsa Necdet Takva onlara hizmetkarlık eder. Ama bu anlayış tezahür etmez, farklı tutum davranışlar ya da oradaki emeği yok etmeye yönelik çıkarlarını ön plana çıkarma gayretinde olanların oluşturacağı yapıların içinde olmayız. Şu anda bunları konuşmak için çok erken.

Havayolu ulaşımında yaşanan sorunlar

🔷 Van hava yolu ulaşımı bakımından bir ambargo ile karşı karşıyadır. Son bir haftadır da keyfi uygulamalar ile özellikle yolcuların mağduriyetine yol açan sıradanlıklar var. Ben buradan suç işleme pahasına; hava yolu şirketlerinin içine düştüğü zafiyeti, çirkin davranışları, sıradanlığı eleştirebilirim. Ama bunu kendime ve Akdamar TV'ye yakıştırmıyorum. Lütfen ama lütfen! Van'a yolcu taşıyan, Van bağlantısı olan, Ferit Melen Havalimanı'nı kullanan şirketlere sesleniyorum. Kendinize gelin. Bakın! Benim umurumda değilsiniz. Van TSO'nun hiç umurunda değilsiniz. Bunu düzeltin. Daha öncede ironi yapmıştım. En üstünden en altına kadar kimseye eyvallahımız yoktur. Ciddi sorunlar var ve bu konuda beni çok sayıda insanlar arıyor. İşinizi düzgün yapın! Van uçamıyor!

🔷 Bazı rakamlar vereyim size. 2024 yılının ilk 6 ayında Van'a 9 bin 179 uçuş gerçekleşmiş. Aynı dönemde 830 bin 467 yolcu taşınmış. Van'ın nüfusu 1 milyon 172 bin 612. Sürekli olarak Trabzon ile sürekli karşılaştırma yapıyoruz ya, şimdi bunu Vanlılara söylüyorum. Trabzon'un 824 bin 352 nüfusu var. İlk 6 ayında 11 bin 360 uçuş gerçekleşmiş. Bizden 2 bin 180 uçuş daha fazla. Bu uçuşlara bağlı olarak 1 milyon 522 bin 273 kişi da seyahat etmiş. Nüfusu bizim 3'te ikimiz, uçak sayısı bizde 2 bin 180 daha fazla yolcusu da bizden aşağı-yukarı 2 katı. Şunu da söyleyeyim; açıklamış olduğum bu rakamlara göre Van'ın uçuş sayısında ortalaması 90, Trabzon'un 134. Daha da diyecek bir şeyim yok.

🔷 Sayın milletvekilleri, sayın bakan, sayın yetkililer bu Van halkının sorunudur ve Van bunu hak etmiyor. Biz uzağız. Bizim uçmamız lazım, bizim pazarlara, hastanelere ve eğitimlere ulaşmamız gerekiyor. Destekse destek, kaynaksa kaynak nerden buluyorsanız bulup getirin ve şu uçak sefer sorununu çözün. Bizim zamanımız yok. Biz çıkmaz sokağının sonundayız.

Galeri
BAŞKAN TAKVA AKDAMAR TV'NİN KONUĞU OLDU
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 34.24 TL
EURO: 37.15 TL
GBP: 44.67 TL