Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
SABRİ YILMAZ
Eklenme Tarihi : 12.08.2019 13:05

Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri YILMAZ ile sektörün gündemini konuştuk”

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İsmim Sabri YILMAZ. 7 çocuk babasıyım. 1983’te babamdan devraldığım besicilik mesleği ile uğraşarak işe başladım ve şu anda Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yapmaktayım.

Van Kırmızı Et Üreticileri Birliğinden ve Birliğin amaçlarından biraz bahseder misiniz? 

2011 yılında kurulan birliğimizin amacı, et üreticilerini bir çatı altında toplayarak modern teknoloji, hijyen ve kalite standartlarına uygun üretim yapan üyelerimizle alanımızda farklılıklar yaratarak, sektörümüzde öncülüğü sürdürmektir. 16 firma ile başladığımız bu yolda merkezi ve yerel yönetim birimleriyle iş birliği yaparak aynı zamanda uluslararası standartlarda, rekabet edebilir bir şehir profili hedefi ile 550 firmaya ulaştık.

İlimiz Hayvancılık Sektörü ve bu sektöre yönelik teşvikler hakkında neler söylemek istersiniz?

İlimiz ekonomisinde önemli bir yer tutan hayvancılık, bölge insanımızın temel geçim kaynaklarından biridir. Ne yazık ki bölgemiz için bu kadar önemli bir sektör olan hayvancılık modern anlamda yapılamamaktadır. Bunda, sektörde faaliyet gösteren insanımızın eğitim eksikliğinin yanı sıra modern koşullara sahip tesislerin olmayışı da önemli etki sağlamaktadır. Oysaki bölgemiz gerek küçükbaş gerekse büyük baş hayvancılığın yapılması için uygun coğrafi özelliklere sahiptir.

Tarım Bakanlığı aracılığı ile yapılan destekler hayvancılığın geliştirilmesine önemli katkılar sunmuştur. Bunun olumlu sonuçlarını her geçen gün görmekteyiz. Beklentimiz, verilen desteklerin devam etmesi yönündedir.

Bunun yanı sıra 3 Ekim 2016 Tarih 29846 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi”ne ilişkin tebliğ kapsamında programa dahil edilen 32 il arasında ilimiz bulunmamaktadır. Hayvan varlığı ile birlikte sektördeki tecrübeleri göz önüne alınarak Büyükbaş Hayvancılığın destekleneceği iller arasına Van’ın da alınması ilimiz hayvancılık sektörüne büyük katkı sunacaktır.

 

Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin gündeminde yer alan en önemli sorunlar nelerdir? Derneğin sorunları aşmak adına gerçekleştirdiği çalışmaları ve bu konudaki tavsiyelerinizi anlatır mısınız?

DAKA, TKDK, IPARD benzeri kuruluşlar aracılığıyla verilen desteklere ait proje çağrı zamanları bütün bölgelerde aynı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin, Ege Bölgemizin iklim koşulları ile Doğu Anadolu Bölgemizin iklim koşulları farklıdır. Yapılan Hibe Duyuruları ve projelerin uygulama zamanları aynı olduğunda, iklim koşulları elverişli olan bölgeler, projeleri çok daha erken bitirme şansına sahiptirler. Oysaki Bölgemizin proje uygulama süresi kısıtlıdır. Ülkemizin coğrafi durumu göz önünde bulundurularak çağrılar bölgelere göre farklı zamanlarda yapılmalıdır.     

Bir diğer sorun ise mera alanlarının son zamanlarda Güvenlik vb. nedenlerden ötürü kullanılamamasıdır. Bu durum sektöre maliyet, verimlilik gibi sorunlar yaratmıştır. Hayvanlarını merada otlatamayan üreticilerin yem, bakım vb. maliyetleri oldukça yükselmiştir. Bölgenin coğrafi konumu itibariyle zaten hayvan başına tüketilen yem oranı ülkenin diğer bölgelerine oranla yüksektir. Bu durum başlı başına ekstra bir maliyettir. Önceleri meraların kullanılması ile bu maliyet farkı nispeten de olsa ortadan kaldırılmaktaydı. Ancak şu anda bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle bölgede faaliyet gösteren sektör üyelerine özel yatırım destek paketinin açıklanması ve sektör üyelerinin mali açıdan desteklenmesi gerekmektedir.

İlimiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ülkemizin önemli kentleri arasında yer almaktadır.  Ülkemiz genelinde de yapılan özellikle dişi kuzuların erken dönemde kesilmeleri, bir yandan neslin tükenmesine yol açarken, öte yandan et ihtiyacının karşılanması için daha fazla hayvanın kesilmesi anlamını taşımaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için belli bir kiloya erişmiş hayvanların kesilmesinin desteklenmesi faydalı olacaktır. 

“ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ ŞART”

Son 15 yılda ağırlıklı olmak üzere bölgemizde köyden kente yapılan göçler sonucu hayvancılık ile uğraşan insanlarımız daha önce köyde yaptıkları hayvancılığı aynı koşullarda şehirlerde kent merkezlerinde yapmaya başladılar. Bu durum gerek hayvancılığın verimli şekilde yapılamaması gerek ise halk sağlığı açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğurmuştur. İlimizde acilen bir organize hayvancılık bölgesinin kurulması, üreticilerimiz arasında ortaklık kültürünün geliştirerek  kent merkezinde yaptıkları çalışmaları Organize hayvancılık bölgesine taşımalarının sağlanması elzemdir.

“ET VE SÜT KURUMU VAN’IN OLMAZSA OLMAZI”

Kurulduğu ilk günden itibaren bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayan Et ve Süt Kurumu, özel sektöre öncülük ettiği gibi hayvancılığın modern koşullarda yapılması konusunda da örnek teşkil etmektedir. Kurum aynı zamanda hayvancılık ile uğraşan insanımızın yetiştirmiş oldukları hayvanları satın alarak kendilerine maddi kaynak sağlamada da önemli görev üstlenmiştir.

Bu bağlamda ilimizde faaliyet gösteren Et ve Süt Kurumu Van Kombinası 2011 yılında yaşanan deprem sonrası hasar görmüş ve bu tarihten itibaren faaliyetine ara vermek zorunda kalmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda Kombinanın ilimiz için önemi ifade edilmiş, yeniden faaliyete geçmesi konusunda kentte yoğun bir isteğin olduğunu görülmüştür. Bize yapılan açıklamalar Van Kombinasının yeniden inşa edilerek daha modern koşullarda faaliyetini sürdüreceği yönünde olmuştur. Bu durum kentimizde özellikle sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Son Olarak Sizin Eklemek İstediğiniz Başka Şeyler Varsa Alabilir Miyiz?

Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak sektör sorunlarına daima çözüm arayacağımızı belirtmek istiyorum. Ayrıca ilimizde hayvancılığın gelişmesi için girişimlerde bulunan ve desteğini esirgemeyen herkese şükranlarımı sunuyorum.

 

 

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.57 TL
EURO: 34.69 TL
GBP: 40.59 TL