Serrûpel-HİZMETLER-NÜSAF E ZERENGİ U EXPERTİZ
Hizmetler
Nüsaf e Zerengi u Expertiz

Firmaların iş yerinde mevcut makine parkı ve personel durumuna göre yıllık üretim ve tüketimlerini gösteren belgedir. Odamız tarafından verilen kapasite istek formu doldurulması ve form ekinde istenilen belgelerin ibrasından sonra işyeri tetkik edilir, rapor hazırlandıktan sonra onay için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderilir.
 
Bu raporun geçerlilik süresi Odalar Birliği’nin tasdik tarihinden itibaren 3 yıldır. Süresi biten ve kapasite değişikliği olan firmaların raporlarının yenilenmesi için yukarıda bahsedilen işlemler yapılır. Süre bitiminde yenilenmeyen raporlar Odalar Birliği’nce iptal edilir.
 
Kapasite Raporu İçin Gerekli Belgeler
 
- Tapu veya kira kontratı
- SSK prim bordroları
- Makinaların Faturaları
- Yetkili imza sirküsü
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Elektrik Abone Numarası
- Kapasite İstek Formu
- Üretimle ilgili yasal olarak alınması gerekli belgeler (iş yeri açma çal.ruhsatı-GSM vb.)
- İşbankası Ankara Akay Şubesi IBAN:TR100006400000142010785529 (300-TL) (Dekont)
 
Sıkça Sorulan Sorular
•İşyeri adresi değiştiğinde ne yapılmalıdır? 
İşyeri adresi değiştiği zaman Kapasite Raporu iptal edilir ve yeni adresin Van Ticaret ve Sanayi Odası Muamelat Servisine bildirilmesi gereklidir. Yeni adres için yeni Kapasite Raporu müracaatı yapılır. 
 
• Van Merkez İlçe Ticaret Sicil Memurluğunca verilen nevi ve unvan değişikliğinde ne yapılmalıdır?
Firma bilgilerine ait bu değişiklikler Muamelat Servisimize bildirildikten sonra mevcut rapordaki işyeri adresi değişmemişse, makina parkı muhafaza ediliyorsa yürürlükteki kapasite raporu üzerinde değişiklikler yapılır, aksi halde yenilenmesi  için müracaat edilir. Yeni ticaret sicil no'su verilmişse rapor yenilenir.
• Kapasite raporu neden iptal edilir?
Kapasite raporunda kapasitesi hesaplanmış makinelerden bir kısmı veya tümü satılmış veya başka bir firmaya kiralanmışsa, işyeri adresi değişikliği olmuşsa, işyeri kapanmışsa kapasite raporu iptal edilir.
• Kapasite raporuna mamul veya hammadde ilave ettirmek için ne yapılmalıdır?
Rapor yeni düzenlenmiş ve 5 günlük mutabakat sürecinde ise, firma müracaatı Eksper heyetince incelenerek uygun görüldüğü taktirde ilave edilir. Odalar Birliğince onaylanmış rapora bu gibi ilaveler yapılamaz.
• Henüz süresi dolmamış kapasite raporuna yeni bir ürün, hammadde veya yeni bir makine ilave etmek için ne yapılmalıdır ?
Kapasite raporu yenilenecektir.
• Kapasite raporunun hazır olduğu bilgisi nereden alınır?
(432) 210 00 55 / 1114 numaraları arayınız.
 
Ekspertiz Raporu İşlemleri
 
Kullanılmış Makina Yaş Tespiti
 İthalatı yapan firma tarafından Gümrük Müdürlüğü’nün talep dilekçesi, gümrük giriş beyannamesi ve makina fatura (tercüme edilmiş) alınarak, 1 bilirkişi ve 2 eksper ataması için Yönetim Kurulu’na sunuş yapılır. Yönetim Kurulu’ndan çıkan karar doğrultusunda Odamız ilgili personeli, bilirkişi ve eksperlerle birlikte Gümrük Müdürlüğü’nde makinanın yaş tespiti yapılır. İthalatçı firma tarafından ücret tarifesine göre ücreti yatırtılır, İlgili gümrük tebliği gereğince ekspertiz raporu hazırlanır.
 
Yurtdışında Tamir Edilecek Makinalarla İlgili Tespit Yurtdışına tamir, kalibrasyon veya benzeri işlemler için gönderilecek makina, cihaz v.b. ile ilgili olarak dilekçe, gümrük giriş beyannamesi, fatura fotokopisi, varsa garanti belgesi fotokopisi, broşürü, alınarak, Oda ücret tarifesine göre ücreti yatırılır. Odamızca tespit edilen zamanda konu ile ilgili eksper ile birlikte Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü personeli mahallinde arızalı makine veya cihazlarla ilgili tespiti yapar, İlgili gümrük tebliği gereğince ekspertiz raporu hazırlanır.
 
Yurtdışına Gönderilecek Eşyanın Nitelik ve Nicelik Tespiti İhraç edilecek eşyanın özelliklerini ve niteliğine ilişkin bilgileri içeren talep dilekçesi alınır. Görevli personel, konu ile ilgili bilirkişiyi belirler. Tarifeye göre oda ücreti yatırılır. Odamızca tespit edilen zamanda eksper ve Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü raportörü ile birlikte eşyanın niteliği ve niceliğinin tespiti yapılır ve rapor düzenlenir.
 
Diğer Ekspertiz İşlemleri Tezgah, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standart üretim yapmayıp elle üretim yapan, ürünlerini doğrudan tüketiciye satan aşağıdaki işyerleri için kapasite raporu düzenlenmemekte olup, bu tür işletmeler için Ekspertiz Raporu tanzim edilmektedir.
1.Taş Fırınlar (Odunlu),
2.Elle Paketleme Veya Dolum Yapanlar (Meyve, Sebze, Yumurta Paketleme- Shrinkleme Vb.),
3.Elle Kırmızı/Beyaz Et Parçalama, Ayıklama, Kıyma, Köfte Vb. Hazırlama,
4.Kasaplar,
5.Soğuk Depolama (Muhafaza) İşleri (Şoklama Ve Dondurma İşlemi Hariç),
6.Perakende Satış Yapan; - Şekerciler, Lokumcular, Pişmaniyeciler, - Tatlıcılar, - Dondurmacılar, - Yufka, Kadayıfçılar, - Simitçiler, - Börekçiler, - Mantı, Erişte, Katmerciler, - Pastaneler, - Kuruyemişçiler, - Turşucular, Salamura Yapanlar, - Marketlerdeki Her Türlü Reyonlar (Unlu Mamüller, Müşteri Talebine Göre Et Hazırlanan Reyonlar Vb.),
7.Hayvan Yetiştiriciliği (Hayvan Üretme Çiftlikleri, Kültür Balıkçılığı, Arıcılık Vb.),
8.Her Türlü Tarımsal Ürün, Bitki, Meyve, Sebze Yetiştiriciliği (Seralar, Tohum, Fide, Mantar, Kompost, Çiçek Vb.) (Tezgâh, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak üretim yapan, endüstriyel seralar, endüstriyel çiçekçilik, kültür balıkçılığı, kümes hayvanları çiftlikleri ve yumurta üretimi ile kültür mantarı üretimi yapan tesisler dışındakiler)
 9.Bitki, Sebze Ve Meyvelerin Tabii Halde Kurutulması,
10.Yumurta, Civciv Üretimi,
11.Süt Toplama Tesisleri,
12.Otel, Motel, Lokanta, Dönerci, Pideci, Pizzacı, Hamburgerci, Köfteciler,
13.Elle Kesim Yapan Mezbahalara.
Kapasite ve Ekspertiz Raporu İşlemleri ile ilgili dökümanlar
 
KAPASİTE RAPORU BAŞVURU FORMU

BERİSANDİNA KREDÎYÊ