ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ 'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN SIFIR KİRLİLİK'
Dünya Çevre Günü 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sıfır Kirlilik'

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun destekleri, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Tuşba Belediyesi iş birliğinde 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sıfır Kirlilik' sloganıyla Van Gölü sahilinde temizlik etkinliği düzenlendi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen çevre temizliği etkinliğine, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik Eren ve Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van Gölü Aktivistleri, Van MÜZSAN, Anka Kültür Sanat Derneği, VAKİD, Tuşba Milli Eğitim Euro Destek katılım sağladı.

TAKVA: BİR MECBURİYETİMİZ VAR

Etkinlikte konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Van’da yapılan tüm etkinliklerde aktif rol almak suretiyle farkındalık yarattığını belirtti. Başkan Takva konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başladığımız günden bu yana ve bundan sonra ki süreçte de bu anlayışımız devam edecek. Her yıl olduğu gibi Avrupa Birliği Delegasyonunun katkılarıyla oluşturulan bilgi merkezimizin farkındalık çalışması bu yılda ilimizin güzide plajlarından birinde devam edecek. Her ay bir etkinlik yapıyoruz, geçmişte de yapmıştık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle sıfır kirlilik, sıfır atık çevre duyarlılığı sloganlarıyla etkinliğimizi yapıyoruz. Bu coğrafya, bu ülke, bu doğa bizim dolayısıyla öncelikle kendimizden başlayarak, çevre bilincini en üst düzeye taşımamız gereken bir mecburiyetimiz var.”

ORHAN YENİ BİR DÖNEME GEÇTİK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan tüm kurumların farklı alanlarda üzerine düşen görevleri özveriyle yerine getirdiğini ifade etti. Orhan, “Kurumlar Çevre Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla görevlerini yerine getirecekler. Burada en büyük sorumluluk hepimizin ve birey olarak bizlerin olacak. Bu muhteşem doğayı, Van Gölünü ve etrafında ki nu muhteşem çevreyi korumak adına, bizler yeni bir anlayışa yeni bir döneme geçtik. İnşallah o anlayışı iliklerimizde his edinceye kadar, böyle önemli gün ve etkinliklerde birlikte olacağız. Sıfır kirlilik etkinliğimiz hayırlara vesile olsun inşallah. Bu muhteşem göl, güzellik yaşayacak ve var olacak, buna en büyük desteğin sizlerin, bizlerin desteğiyle olacak.” Dedi.

AKMAN: ÇEVRE, GELECEK NESİLLERİN BİZLERE EMANETİDİR

Çevrenin gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir şekilde bırakılması gerektiğini söyleyen Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman şöyle konuştu: “Çevremizi korumak, kollamak ve güzelleştirmek en öncelikli görevlerimiz arasında olmalıdır.  İnsanların bilmesi gereken önemli şeylerden bir tanesi de şüphesiz ki doğanın bizlere değil, bizlerin doğaya ihtiyacı olduğu gerçeğidir. Unutulmamalıdır ki, biz doğayı koruduğumuz sürece, doğa da bizi korur. Bu noktada hepimize bir takım görevler düşmektedir. Bu görevlerin en başında ise çevre kirliğine yol açacak davranışlardan uzak durmaktır. Ne yazık ki son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketimi sonucu canlıların yaşam kalitesi her geçen gün biraz daha düşmektedir. Eğer zamanında gerekli tedbirler alınmazsa insanlığın gelecekte çok ciddi çevre sorunları ile yüzleşmek zorunda kalacağı unutulmamalıdır. Çevre koruma ve kullanma dengelerini sağlamadaki yanlışlıkları düzeltmeye öncelikle kendimizden ve yakın çevremizden başlamamız gerekmektedir.”

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar Mavi Bayraklı Halk Plajında çöp toplayarak çevre temizliği yaptı.

Dünya Çevre Günü 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sıfır Kirlilik'