Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN TSO DUAYA ÇIKTI KAPIÖY GÜMRÜK KAPISI'NIN AÇILMASI İÇİN DUA EDİLDİ
VAN TSO DUAYA ÇIKTI KAPIÖY GÜMRÜK KAPISI'NIN AÇILMASI İÇİN DUA EDİLDİ
Eklenme Tarihi : 15.01.2021 11:53

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri,  Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle kapalı bulunan Kapıköy Gümrük Kapısının açılması için dua etti.

 

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs tedbirleri kapsamında 25 Mart 2020 tarihinde kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri dua etti. Van TSO M.Rifat Hisarcıklıoğlu toplantı salonunda düzenlenen programa oda organlarının yanı sıra iş dünyasının temsilcileri katıldı.

 

TAKVA: VAN TSO BİR LOBİ KURULUŞUDUR

 

Program öncesi açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van’ın ekonomisinde önemli yeri olan Kapıköy Sınır Kapısının açılması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Kapıköy Sınır Kapısının açılması için bu programı yapmak zorundayız. Bize destek veren, bizi kendilerine temsilci olarak seçmiş olan insanların yaşadığı sorunları, problemleri karar verici mercilere iletme konusunda bizim görevimiz var. Van TSO yatırımcı bir kuruluş değildir. Van TSO bir lobi kuruluşudur. Dolayısıyla temsil ettiği hedef kitlenin hak ve menfaatlerini korumakla görevli, sorunları dile getirmek, ilgili kurumlar nezdinde ifade etmek, lobi faaliyetleri yürütmektir. Biz bunu yapmak, bu tür talepleri de kamuoyu nezdinde karar vericilere iletme gibi bir görevimiz var. Biz özel hukuk hükümleri çerçevesinde 5174 sayılı yasa gereğince yönetim kurulunun görevlerini ifa ediyoruz. Şehrimizi ekonomik olarak doğrudan ilgilendiren bir meseleyi çözmek için çaba sarf ediyoruz” dedi.

 

 

“BURADA CİDDİ BİR EMEK VAR”

 

100 milyonluk yatırımla Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri olan Kapıköy Gümrük Kapısının 2019 yılında hizmete açıldığını söyleyen Takva şunları söyledi: “2014 yılından önce İran turizminin ve ticari potansiyelinin hayatımızda çok belirgin olmadığını söyleyen Başkan Takva, “Bilindiği üzere 2014 yılında biz yüzümüzü Doğu’ya döndük. Onun öncesinde 1962 yılında kurulan odamız, kuruluşundan bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok fuara, etkinliğe katıldı ama bütün bu süreçler içerisinde 2014 yılına kadar hiç yüzünü Doğu’ya dönen bir strateji geliştirilmemişti, o dönem birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın, meclisimizin desteğiyle biz biraz yüzümüzü Doğu’ya döndük. Çünkü bizim Doğu’muz aynı zamanda komşumuz olur. 2014 yılında ilk kez İran’ın özellikle Batı Azerbaycan eyaletinde fuarlara katılmak, ziyaretlerde bulunmak ve Van’ımızı orada bilinir hale getirmek için çok önemli çalışmalar yaptık. O zamanlarda Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul’da alışveriş festivali yapılıyordu. Biz Türkiye’nin en büyük üçüncü alışveriş festivalini yapmak üzere İranlıları nevroz döneminde Van’da daha fazla zaman geçirmeleri, tatil yapmaları, ekonomik katma değer yaratma konusunda bir farkındalık oluşturduk. Buna eş zamanlı olarak da Kapıköy Sınır Kapısının modernizasyonuna ilişkin süreci başlattık. Dolayısıyla burada ciddi bir emek var.”

 

 

BAŞKAN TAKVA: ALLAH’A SIĞINIYORUZ

 

Başkan Takva konuşmasını, “2014 yılından önce İran kavramı bizim hafızamızda yoktu. 2014 yılı öncesinde İran turizmiyle, ticari potansiyeli itibariyle hayatımızda çok belirgin bir yere sahip değildi. Dolayasıyla 2014 yılından sonraki süreçte İran’a giderek gerekli çalışmaları başlattık. Biz Van TSO olarak İranlıları Van’da misafir etmek için çok ciddi projeler, çalışmalar hayata geçirdik. Bunların tamamı şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin katma değeri yüksek ekonomisine fayda sağlamak üzere tasarlanmış bir çalışmaydı. Dolayısıyla bu çalışmalar neticesinde dönemin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci’nin desteğiyle, işbirliğiyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun teveccühleri, Cumhurbaşkanımızın oluruyla Van belki de tarihini tersine çevirecek yeni bir döneme girdi ve yaklaşık 100 milyonluk bir yatırımla Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri inşa edildi. Bu emeklerin boşa gitmemesi lazım. Bu duygu ve düşüncelerle harcadığımız enerjinin inancımız gereği karşılık bulmasına vesile olmasını, Allah’tan dilemek için programımızı yaptık. Biz Kapıköy Sınır Kapısının açılması için Allah’a sığınıyoruz.” Şeklinde tamamladı.

 

 

ÇELİKTAŞ: 50 YILLIK HAYALİMİZ GERÇEK OLDU

 

Daha sonra resmi açıklama yapan Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ise “Doğu ile Batı’yı birleştiren, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan, kent merkezine 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı, İhracat ve İthalatın yanı sıra İranlı turistlerin Van’a giriş yaptığı önemli bir güzergahtır. Yıllarca fiziki anlamda kötü şartlarda hizmet veren Kapıköy Gümrük Kapısı, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın büyük çabaları, dönemin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin emekleri sayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümrük ve Turizm İşletmeleri tarafından 110 milyon liralık yatırım ile modernize edildi. Bu sayede 50 yıllık hayalimiz gerçek oldu ve 2019 yılı itibariyle hizmete başladı. Şehrimiz için olmazsa olmaz olan Kapıköy Gümrük Kapısı, Odamız tarafından başlatılan “Yüzümüzü Doğuya Dönmeliyiz Projesi” ile daha fazla ön plana çıktı. Proje kapsamında köyümüzden çok İran’a seyahatler gerçekleştirdik. Bu kapsamda İran’ın farklı şehirlerinde bulunan billboardlarda kentimizin tanıtımını gerçekleştirdik. İlimizin can damarı olan Kapıköy, 80 milyonluk nüfusu ve petrol devi olan İran ile bağlarımızın daha da pekişmesine olanak sağlamıştır. Yüzyıllar boyunca hiçbir savaşımızın olmadığı, aynı dini ve gelenek-görenekleri yaşadığımız İran, kent ekonomimizi domine etmektedir. Bu da Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

“ŞEHRİMİZ ÇIKMAZ SOKAĞA GİRMİŞTİR”

 

Kapıköy Sınır Kapısının kapalı olmasından dolayı Vanlı esnafların büyük ekonomik sıkıntı çektiğini söyleyen Çeliktaş, “Yıllık ilimize ayrılan 100 milyon dolarlık tercihli ticaretin 30 milyonu Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca şehrimize yıllık gelen 1 milyona yakın İranlı turist de yine Kapıköy’ü kullanmaktadır. Bu da ilimiz ekonomisine ciddi katkı sunmakla beraber esnaf ve tüccarımıza can simidi olmakta. Gerek turizm amaçlı gerekse de bavul ticareti yapmak amacıyla kentimize gelen İranlı turistlerin bıraktığı döviz yaklaşık 500 milyon dolardır.  Şehrimiz için bu denli öneme sahip olan Kapıköy Gümrük Kapısı, yaşanan Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle 2020 yılının Mart ayından bu yana kapalı durumdadır. Kapının kapanması; Ekonomi çarklarının yavaşlamasına, pandemiyle beraber yaşanan ekonomik sorunların artmasına, esnaf ve tüccarımızın iflasın eşiğine gelmesine neden olmuştur. Şehrimiz tabiri caizse çıkmaz sokağa girmiştir. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kapının pandemi nedeniyle kapatılması hususunda tartışmaların başladığı ilk günden itibaren bunun doğru olmayacağından asla taviz vermedik. Aradan geçen 10 aylık süreç içerisinde neredeyse her gün bu yaklaşım ve taleplerimizi dile getirdik. “Kapı kapanmamalıdır” dediğimizde büyük hakaret ve saldırılara maruz kaldık. Keza kapı kapandıktan sonra “kapı açılmalıdır” beyanları ne yazık ki şu ana kadar karar vericiler nezdinde karşılık bulmamıştır” ifadelerini kullandı.

 

 

ÇELİKTAŞ: YARADANA SIĞINIYORUZ

 

Kapıköy Sınır Kapısının açılması için tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyleyen Çeliktaş, “Kapıköy Gümrük Kapısı ivedilikle pandemi kuralları çerçevesinde gerekli tedbirler alınarak açılmalıdır. Kapıkule, İpsala, Sarp, Habur, Dilucu gibi diğer sınır kapılarındaki fiili durum aynı şekilde ilimiz ve bölgemizdeki kara sınır kapılarında uygulanmalı, batı illerinde hava, kara ve deniz yolu ulaşımlarının açık olmasına rağmen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın kapalı olması yanlıştır. Kapıköy Gümrük Kapısının kapalı olması nedeniyle büyük yıkıma uğrayan kent ekonomisini ayağa kaldırmak için Yönetim Kurulu olarak yaptığımız tüm girişimler, açıklamalar ve serzenişler ne yazık ki karşılıksız kalmıştır. Tüm girişimlerimizin sonuçsuz kalması nedeniyle toplumsal inancımızın gereği sıkıntılı zamanlarımızda olduğu gibi yakarışlarımızın en önemli ifadesi olan dualarımızla; “Allah’ım bela, musibet ve yeis’e (umutsuzluk) karşı nefsimizi koru ve bize hayırlı bir kapı aç” diyerek yaradana sığınıyoruz. Dini inancımız gereği günlük hayattaki konuşmalarımızda kullandığımız ve dua etme geleneğimizi burada da dile getirmek istedik” dedi.

 

 

“İLİMİZ VE ÜLKEMİZE KATKI SUNACAK”

 

Kapıköy Sınır Kapısının bir an önce açılması gerektiğini belirten Çeliktaş, “Bizler bu şehirde yaşayan, iş kuran, aş üreten, vergi veren, risk alan sadece elini değil, gövdesini adeta taşın altına koyan, ilimiz ve ülkemizin kalkınmasında büyük emekler sarf eden esnaflar, tacirler ve iş insanlarıyız. Derdimiz, tasamız; ilimiz ve ülkemizin menfaatleri doğrultusundadır. Hiçbir zaman kendi menfaatimizi istemedik. Bu yüzden bu gün burada şehrimiz ve ülkemiz için bir adım atıyoruz, dua ediyoruz. Bu çerçevede; “rızık kapısı arayışımıza” karşılık gelen etkinliğimizi, pandemi kuralları ve eylem/etkinlik yasakları nedeniyle Kapıköy Gümrük Kapısı’nda değil burada Odamızda gerçekleştiriyoruz. Doğrudan şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunan Kapıköy’ün açılmasına vesile olmasını ümit ettiğimiz talebimizin, karar vericiler nezdinde sağduyulu bir karar verilmesine vesile olmasını umuyoruz. Şunu da vurgulamakta fayda görüyoruz; Bizler Van için ne istiyorsak aslında bunu ülkemiz için istiyoruz. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılması ilimizin yanı sıra ülkemizin de İthalat-İhracat rakamlarına ve turizmine katkı sunacaktır” diye konuştu.

 

 

Çeliktaş, konuşmasına Kapıköy Sınır Kapısının açılması için dua okuyarak, şu ifadelere yer verdi; “İlimizde 2020 yılında yaşanan çığ felaketi, depremler, göçmenlerin umuda yolculukta canlarını yitirmesi, yangın ve diğer doğal afetlerin bir daha yaşanmamasını Cenab-ı Haktan diliyoruz. Tüm doğal afetlerin yanı sıra tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 belasından kurtulmayı temenni ederiz. Ayrıca 2021 yıllının ilimize ve ülkemize huzur, barış en önemlisi sağlık getirmesini diler, zor günler geçiren esnaf ve tüccarlarımızın beklentisi olan Rızık Kapımız Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılmasını, hareket, bereket getirmesini yüce mevladan niyaz ederim.”

 

 

Program yönetim kurulu üyelerinin ellerini Allah’a açarak, Kapıköy Sınır Kapısının açılması için dua ederek tamamlandı.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.32 TL
EURO: 34.88 TL
GBP: 40.83 TL