Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
Eklenme Tarihi : 08.01.2021 09:46

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 1 yıllık faaliyet raporunu açıkladı. 2018-2019 ve 2020 yılında gelir giderleri kalem kalem açıklayan Başkan Takva, Türkiye'nin en şeffaf meslek örgütü olduklarını vurguladı. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, meslek komiteleri ve basın mensupları katıldı.

 

Program öncesi açılış konuşması yapan Van TSO Genel Sekreteri Cengiz Aras, pandemi sürecinin kendilerini çok kötü etkilediğini belirterek, tüm olumsuzluklara rağmen üyelerine kesintisiz hizmet verdiklerini belirtti. Daha sonra Van TSO'nun yaptığı çalışmaları içeren ve Van'da yaşanan olayların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

Sinevizyon gösterisinin ardından kürsüye çıkan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, '2020 yılını değerlendirirken ve 2021 yılı stratejilerini belirlerken, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeyi uygun gördük. Odamız sekretaryası bir süre önce bu bilgileri bizlerle paylaşmıştı. Dolasıyla bizde bu bilgileri biraz daha derinlemesine Van kamuoyunun bilgisine sunmayı arzuladık. Odamız Türkiye'nin en şeffaf meslek örgütlerinden biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, yaptıklarımızı belli periyotlarla kamuoyuyla paylaşıyoruz. 2020 yılında yaptıklarımızı hem kent genelinde hem de kurumsal boyutta yaptığımız faaliyetleri, Van halkının bilgisine sunmayı ilkesel bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz ve bugüne kadar da bundan imtina etmedik. Sadece pandeminin kent ekonomisi, sosyal hayatı, kültürü üzerindeki etkisi değil ama pandemi süresince kentimizde meydana gelen bazı olayları da paylaştık. Bununda bizim hayatımızı olumsuzlayan bir tarafı olduğunu takdir edersiniz. Mülteciler meselesi çok konuşuldu. Kentimiz özellikle mülteci geçiş güzergahı olması ve onların burada yaşadığı sorunlar, hayatlarını kaybetmeleri, boğulmaları, donmaları da kentimizin kamuoyundaki algısını ne yazık ki olumsuz bir şekilde ortaya koyuyor' dedi.

 

 

'TÜRKİYE'DE BÜTÜN BÜTÇE KALEMLERİNİ EN ŞEFFAF ŞEKİLDE PAYLAŞAN TEK ODAYIZ'

 

2020 yılında üst üste yaşanan talihsiz olaylardan dolayı Van'ın sürekli gündemleştirildiğini belirten Başkan Takva, 'Bununla beraber yine Başkale'de bir deprem yaşadık. Yine çığ felaketi neredeyse pandeminin başlanmasından yaklaşık 2-3 ay boyunca, hem ulusal hem de uluslararası alanda Van'ı gündemleştirdi. Bunların tamamı bizim şehrimizin yaşanabilir yapısını olumsuzlayan, kamuoyunda kötü bir algı yaratan çıktılardı. Bizim kendimizi bütün bu olaylardan ayrı hesaplamamız mümkün değil. Onların dışında kendimizi tanımlamamız, mümkün değil. Çünkü hayat bir bütündür. Çığla da birlikte yaşıyoruz, depremle de birlikte yaşıyoruz, mültecilerle birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla bunlarda bizim kentimizin 2020 yılında yaşadığı realiteler. Bunları da bir vesile ile değerlendirmelerinizi yaparken, göz önüne almanızı arzu ettiğimiz konular. Her yıl zaten bütçemizi web sitemizde kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu vesile ile bir kez daha 2020'yi değerlendirirken, hafızamızı tazelemek istedik. Türkiye'de bütün bütçe kalemlerini en şeffaf şekilde paylaşan tek odayız. Bunu Türkiye'de hiçbir dernek bile yapmaz. Hiçbir oda, hiçbir meslek örgütü yapmaz ama Van TSO biz göreve geldikten sonraki bütün hesaplarını, web sayfalarından, sosyal medya hesaplarından belli periyotlarda paylaşıyor. Biz bu geleneği sürdürmek istiyoruz' diye konuştu.

 

 

'BÜTÜN ZAMANLARIN EN İYİ BÜTÇELERİNDEN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRMİŞİZ'

 

2018-2019 ve 2020 yıllarının bütçelerini kalem kalem açıklayan Başkan Takva, '2018 yılında tahmini gelir bütçemiz 5 milyon 980 bin lira olarak ön görülmüştü. 2018'de 4 milyon 792 bin lira bir gelirimiz vardı ve o yıl yeni bir krizden çıktığımız bir dönemdi. O yılki bütçemizde, %80,13 bir gerçekleşme söz konusuydu. Meslek odaları hem mevzuat gereği, hem de pratik uygulamaları açısından genelde her yıl sonraki yıla başlamadan önce, bir tahmini bütçe hesaplarlar ve buna göre de faaliyetleri planlarlar. Bir yönetim kurulunun başarısı o ön görülen bütçenin, gelir ve gider kalemlerindeki başarısıyla tanımlanabilir. Bir kurumun bir yıllık başarısı, bütçe performansı ile değerlendirilir. Van'ın bütün aktörleri dolayısıyla kurumları değerlendirirken bunlar üzerinden değerlendirmesi gerekiyor. 2019 yılında ise tahmini gelir bütçemizi 6 milyon 4 bin 641 TL olarak belirlemişiz. Bunun gerçekleşme oranı ise %87,33'tür. 2020 yılında tahmini gelir bütçemizi 6 milyon 863 lira 935 lira olarak belirlemişiz. Burada 6 milyon 702 bin TL 129 kuruş elde etmişiz. Bütün zamanların en iyi bütçelerinden birini gerçekleştirmişiz. Pandemiye rağmen %97,64 oranında bir gelir gerçekleşmesi söz konusu oldu. Burada oda çalışanlarının ve meclisin hakkını da teslim etmek gerekiyor. Bu gelirin içerisinde sadece üyelerin ödediği aidatlar değil, kapıdaki ATM'ler ve kiracılarımızdan elde ettik. Bir merkezi gelirimiz yoktur zaten' ifadelerini kullandı.

 

 

'BU RAKAMLARI TÜRKİYE'DE AÇIKLAYACAK BAŞKA ODA YOKTUR'

 

2020 yılı giderlerini de kalem kalem açıklayan Başkan Takva, 'Şimdi bu parayı ne yaptık; 2020 yılı içerisinde bu paranın 2 milyon 811 bin 164 TL'sini odanın çalışanlarına ücret olarak vermişiz. Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere 1 milyon 55 bin 366 TL harcamışız. Birlik aidatı, kanuni aidat ve pay giderlerine ise 1 milyon 55 bin 117 TL harcamışız. Vergi, resim ve harçlara ise 100 bin 268 bin TL, bağış ve yardımlar faslına ise 82 bin 121 bin TL harcamışız. Toplam giderimiz 5 milyon 104 bin 38 TL olarak gerçekleşti. Bunu Türkiye'de açıklayacak başka oda da yoktur. Yâda durumları kötü olduğu için söylemezler, yâda çok iyi oldukları için söylemezler. Biz orta bir yerde olduğumuz için bunu her yıl şeffaf bir şekilde halkımızla, üyelerimizle paylaşıyoruz. 2020 yılında gelir kalemlerinde yıllık aidatlardan elde ettiğimiz para 2 milyon 92 bin 597 liradır. Kira gelirlerimizden 379 bin 302 lira, sair gelirden ise 1 milyon 732 bin 912 TL gelir elde etmişiz. 2020 yılında gelirimizin toplamı ise 4 milyon 204 bin 812 TL'dir. 2020 yılında istatistiklere baktığımızda herkesin kapalı olduğu, herkesin kendi içine kapandığı bir zaman diliminde, Van Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir üyesinin hizmetinden iğne ucu kadar bir zafiyet yaşamadı. Bunu gururla ifade etmek istiyorum. Bu rakamların gerçekleşmesinde Ticaret Sanayi Odası'nın kurulduğu 1962 yılından bu yana bütün zamanların en iyi bütçesini gerçekleştirmiş olmasından dolayı, başta yönetim kurulu üyelerimiz, meclis üyelerimiz ve oda çalışanlarımız büyük bir teşekkür hak ediyorlar' dedi.

 

 

'UMUYOR VE DİLİYORUM Kİ 2021 YILINDA DA BU ODA AYNI BAŞARI PERFORMANSINI GÖSTERECEKTİR'

 

2011 depreminin aslında Van'ın tarihinde bir kırılma noktası olduğunu ifade eden Başkan Takva, 'Ekonomik, kültürel, sosyal her açıdan bir kırılma noktasıdır. Deprem öncesi ve deprem sonrası Van'ı, nicel ve nitel olarak değerlendirmek mümkündür. Depremin hala olumsuz etkilerini tartıştığımız bir terkin olmalıdır, kapılar yapılmalıdır, TOKİ ödemeleri alınmamalıdır yada uzatılmalıdır gibi iddialar, talepler gündemdeyken birde dünya ile eş zamanlı bizim Şubat ayı sonu itibariyle, Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de yaşamış olduğumuz pandemi kısıtlamalarının hayatımızda yaratmış olduğu ikinci bir kırılma dalgasıdır. Şehri değerlendirirken mutlaka söz sahibi olanlar, aktörler mutlaka bu değerlendirmeyi ve ayrımı da yapacaklardır. Pandemi sürecini yaşarken, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın performansını, başarısını yada başarısızlığını kamuoyu ile paylaşmanın bir vicdanı sorumluluk olduğunu ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla başarılı bir süreç geçirilmiştir. Elimizde önemli bir karne var. Umuyor ve diliyorum ki 2021 yılında da bu oda aynı başarı performansını gösterecektir. Van TSO kurulduğu günden beri sürekli gelişen, büyüyen, kendini çok daha etkin bir şekilde ifade edebilen ama aynı zamanda şehrinin de hak ve menfaatlerini korumak üzere, etkin bir lobi kuruluş olma yolunda, güvenle yürüyor. Bunlar olurken elbette eleştiriler de var, elbette bir takım değerlendirmeler yapan insanlarda var. Bunların bize katkı sağlayanlarından mutlaka yararlanıyoruz. Kimse ile kavga etmiyoruz. Doğru bildiğimiz, üzerinde tartıştığımız, ittifak ettiğimiz konularda isteyen taraf olmaya devam edeceğiz. Kim bundan rahatsız olur bilemem. Cumhurbaşkanı mı rahatsız olur, hükümet mi olur, bakan mı olur, Vali mi olur bu bizi ilgilendirmiyor. Dolayısıyla biz bu kentin ve üyelerimizin hak ve menfaatinin ön gördüğü talepleri, özgürce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade etmenin, tarafı olacağımızı ifade etmek istiyorum. Eleştiriler bizi mutlaka güçlendiriyor, olumlu eleştiri ve yaklaşımları mutlaka kurumsal yapımızı ve kente dair politikalarımızı şekillendirmede kullanıyoruz. Olumsuz eleştirileri de Van kamuoyunun takdirine bırakıyoruz' diye konuştu.

 

 

BAŞKAN TAKVA MİSYON VE VİZYONLARINI AÇIKLADI

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın misyonu ve vizyon hakkında bilgi veren Başkan Takva, 'Teknolojinin hızla ve sınır tanımadan gelişip değiştiği ve rekabetin giderek arttığı günümüzde, değişen dünyanın yeniliklerini başta tarım, hayvancılık ve tekstil olmak üzere tüm alanlarda uygulayan, nitelikli projelerle ilkleri başaran bir çatı kuruluşu olmaktır. İlimizin önemli kalkınma alanlarında, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik ederek, destekleyici faaliyetlerle popüler olanı değil, henüz düşünülmemiş olanı hayata geçirmektir. Yeni fikirlere ve sürekli öğrenmeye önem verir, bu sayede değişimlere uyum sağlarız. Sorunları ve fırsatları önceden tespit etmeye çalışır ve gerekli hareket planları geliştiririz. Kültürel farklılıklar en önemli ulusal hasletlerimizdendir. Farklı kültürlere saygı duyar, çalışma ve sosyal ortamımızda ayırım yapmayız. Faaliyetlerimizde, yenilikçiliğe ve yaratıcılığa değer veririz. Yenilik, teknoloji, tasarım ve Ar-Ge'ye yatırım yapar, değişimin öncüsü, ilklerin adresi olmak için çalışıyoruz. Tüm faaliyetlerimizde şeffaf ve hesap verebilir olmayı ilke edinen bir kurumsal yönetim anlayışı ile hareket ederiz' ifadelerini kullandı.

 

Başkan Takva daha sonra 10 Temel Strateji üzerine kurgulanan 2021-2022 yılı hedefleri hakkında sinevizyon gösterimi eşliğinde bilgi verdi. Öte yandan Başkan Takva, pandemi sürecinde odanın bütçesinden bir kuruş harcamadan, yönetim kurulu üyelerinin desteğiyle 3 bin aileye doğrudan dokunduklarını vurguladı.

Galeri
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
VAN TSO TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF MESLEK ÖRGÜTÜDÜR
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.32 TL
EURO: 34.88 TL
GBP: 40.83 TL