Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN TAKVA: VAN GÖLÜ DÜNYAYI İLGİLENDİREN BİR KONU
BAŞKAN TAKVA: VAN GÖLÜ DÜNYAYI İLGİLENDİREN BİR KONU
Eklenme Tarihi : 01.12.2020 11:18

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Gölü Koruma Kanunuyla ilgili TRT Haber'e konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Van Gölü'ne karşı olan duyarlılığına teşekkür eden Başkan Takva, Van Gölü'nün tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti.

 

TAKVA: FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK

 

Başkan Takva yaptığı açıklamada, 'Van Gölü'nün korunmasına yönelik 2013 yılında Ticaret ve Sanayi Odasına seçildiğimiz andan itibaren çalışma başlattık. 2014 yılı sonlarıyla beraber kentin özellikle Kent Konseyi bileşenleri ile o dönem MÜSİAD Van Şubesini temsil eden Avukat İsmail Say’ın katılımıyla, bunu standart gündem hale getirdik. Geldiğimiz noktada Van Gölü etrafında yaşayan bütün insanların bütün yerleşimleri ve özellikle gölü kirletme konusundaki duyarlılığına dikkat çekmekti. Bu konudaki eğitim programlarını desteklemek ve yerleşimlerin arıtma tesislerinin mutlaka revize edilmesi, olmayanların yapılmasıydi. Bildiğiniz üzere en büyük artıma tesisi Van merkezinde bulunuyordu. Biyolojik arıtma söz konusu değildi. Prestij Gazetesi'nin hakkını teslim etmek gerekiyor. O günden bugüne yoğunlaşan bu talep bir koruma kanunu kapsamında Van Gölü'nün korunması için bir çalışma yaptık. Sayın İsmail Say’ın destekleri, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın bir taslak hazırlaması ile belli bir aşamaya geldi.' Dedi.

 

Takva konuşmasının devamında, 'Bütün milletvekillerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Sayın Cumhurbaşkanına, başbakana, Van Gölü ile ilgili raporlarımızı göndererek bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. İki yıl önce Ankara'daki coğrafi işaretler fuarında Başkan vekilimiz Sayın Fevzi Çeliktaş’ın özellikle Emine Erdoğan'a konuyu anlatarak, tam da Salda Gölü'nün korunması sürecine denk gelmesi ile gündem farklı bir boyuta taşındı.'

 

'VAN GÖLÜ BU COĞRAFYANIN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİDİR' 


Van Gölü’nün çoğrafi değerlerine değinene Başkan Takva 

 

'Geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarımızdan Gülşen Orhan'ın meseleyi sahiplenerek hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ile görüşmesi, Van Gölü eylem planının hazırlanmasını 2020 sonralarına doğru gündemimize getirmiş durumda. Biz bundan gayet bahtiyarız. Van Gölü bu coğrafyanın en önemli değerlerinden biridir. Allah'ın bize bahşettiği en önemli olan değerlerinden biridir. Van Denizi olmazsa, Van Gölü olmazsa bu coğrafyada insanların yaşam alanında floranın olumsuz etkileneceğini biliyoruz. Van Gölü kıyısındaki yerleşimlerde şu anda arıtma tesislerini yetersiz olduğunu biliyoruz. Eylem planı içerisinde başta Van olmak üzere, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan gibi büyük yerleşim alanlarını arıtma tesislerinin revizyonlu içeren aynı zamanda zemin temizliğini içeren çalışmaların başlatılması, Van adına çok önemlidir. Bütün kurumların bu konuda duyarlı olmasını gerektiğini söylemek istiyorum.' Diye konuştu.

 

TAKVA: SADECE VAN’I İLGİLENDİREN BİR DURUM DEĞİL

 

Yaşanan gelişmelerden dolayı Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti Van eski Milletvekili Gülşen Orhan'a teşekkür eden Takva konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

'Hanımefendi Emine Erdoğan'ın özellikle Çevre Şehircilik Bakanlığı nezdinde bu girişimleri başladığını biliyoruz ve tanıtım toplantısına da biz dâhil olmuştuk. Van Ticaret Sanayi Odası olarak bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin tepesinde, zirvesinde Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın meseleyi sahiplenmesi bizi ayrıca gururlandırmış, onurlandırmıştır. Sanıyorum ve inanıyorum ki bu saatten sonra artık geri dönüş olmayacaktır. Bu Havzada yetkili, etkili tüm kurumların bu meseleyi sahiplenerek nihayete erdireceklerine olan inancımız tamdır. Hanımefendinin Özellikle bu meseleyi yerinde inceleyerek bölgeyi ziyaret etmesi Van Deniz'in yerinde incelemek üzere bir seyahatin olacağı yönündeki paylaşımı da çok kıymetli ve değerlidir. Van Denizi sadece Van’ı ilgilendiren bir durum değil. Denizin bugüne kadar korunmamasını, kendi haline bırakılmış olmasını doğrusu, çok insanı bulmuyoruz. Ancak geldiğimiz noktada geç de olsa Van Deniz'in korunmasına yönelik yapılan girişimler bizleri memnun ediyor.'

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.72 TL
GBP: 40.63 TL