Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'

Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde Van Organize Sanayi Bölgesi (VAN OSB) ile Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) yönetim kurulunun katılımıyla 'Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda, Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden açılmasını istedi.

 

Elite Word Van Otel’de düzenlenen 'Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı' programında kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen iş dünyası sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Van üzerindeki algınların kırılması yönünde bir toplantı düzenledi. Akdeniz ve Ege bölgelerinde olduğu gibi yurtdışından turistin Van’a gelmesi gerektiğini ve bunun da Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden açılmasıyla olacağını savunan temsilciler, bunun için gerekli adımların atılmasını istedi.
 

'Van turizm cennetidir'

 

Toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, 'Yüzölçümü ile ülkemizin 5. Büyük kenti olan ilimiz, hinterlandında bulunan; İran, Irak, Ermenistan ve Azerbaycan’a yakınlığı ve bölge illeri içerisindeki lider konumu ile yaklaşık 125 milyon nüfuslu bir pazarın ortasında çekim merkezi konumundadır. Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından olan ilimiz bir turizm kentidir. Tarih, Medeniyet ve Güneş kentidir. Hoşgörü kentidir. Ülkemizin Doğuya açılan doğunun ise batıya açılan kapısıdır. Zengin potansiyeli ve ekonomiye konu olacak birçok iktisadi değeri ile sahiplenilmeyi beklemektedir. İlimiz çeşitli turizm destinasyonları ile turizm merkezi haline gelebilir. Su sporları, kültür ve tarihsel değerleri, yayla turizmi, kış turizmi, inanç turizmi, fuar ve kongre merkezi ve turizme konu olacak birçok tarihi ve doğal değere sahiptir. İstanbul ve Ankara gibi şehirlerimiz başkent değilken, Van burada büyük medeniyetlere hem ev sahipliği hem de başkentlik etmiştir. Tarihi, doğası ve turizm alanlarıyla Van, turizm cennetidir. Van artık bölgede önemli bir cazibe merkezi olmuştur.' İfadelerini kullandı.

 

2014 yılından bu yana İran ile iyi ilişkiler içinde olduklarını söyleyen Çeliktaş bu kapsamda defalarca İran'a gidip geldiklerini aktardı. Çeliktaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

'Tabiri caizse köyümüze gitmediğimiz kadar İran’a gidip geldik ve artık yolları aşındırdık. Şehrimizi tanıtmak ve İranlı turistleri şehrimize getirmek adına önemli girişimler ve çalışmalar yaptık. Van Gölü, inanç turizmi, tarih, doğa ve tüm güzellikleri anlattık, İranlıları da burada düzenlediğimiz ve Van’a büyük katma değeri olan Shopping Fest’e davet ettik. Her geçen gün Van’a gelen İranlı turist sayımız son olarak 1 yılda 1 milyon 100 bine kadar arttı. Bu sene belki bu rakamlar daha da artacaktı. Ancak 2020 yılının başlarında başlayan Koronavirüs nedeniyle gelen turistler gelemedi.'

 

'Algı operasyonu kentimize büyük zarar verdi'

 

Kapıköy Sınır Kapısının kapanmasıyla ilgili konuşan Çeliktaş, 'Pandemi süreci başladığında kapıların kapanmaması gerektiğini, kısıtlama ve tedbirler ile gidiş/gelişlerin yapılması gerektiğini ifade ettik. Bundan dolayı çok fazla hakaret ve küfürde yedik açıkçası. Hatta o dönemde Dünyada Wuhan konuşulurken, ülkemizde de Van konuşuldu ve Türkiye’nin deyim yerindeyse Wuhan’ı ilan edildik. Algı operasyonu kentimize büyük zarar verdi. Biz bu algıyı da çok fazla yaptık ve ilimiz turizmde çok ciddi bir hasar aldı. Bizlerin Van için, şehrimiz için, kentimiz için ve kendimiz için algıları düzgün yönetmemiz ve ilimizin menfaatlerine yönelik kullanmamız gerekiyor.' Dedi.

 

'Van’a turist gelmeli'

 

Çeliktaş son olarak şunları söyledi: 'Türkiye’ye şu anda turist geliyor mu? Evet geliyor. Akdeniz ve Ege bölgesine geliyor ama Van’a gelmiyor. Bizim bunu sorgulamamız gerekiyor. Van’da hastalık varda, turistin gittiği şehirlerde hastalık yok mu? Elbette ki var. Havadan uçaklar İstanbul ve diğer metropol şehirlere gidiyor da buraya neden gelmesin. Van için alınan bu karar ve sergilenen tavır doğru değil. Bizim bunu dile getirmemiz gerekiyor. Her yer nasıl Van’da öyle. Bu yüzden bizim Van için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Van’ın izole edilmesi doğru değil ve biz bunu kabul etmiyoruz. Kapıda alınacak önlemler ve gerekli tedbirler ile Van’a turist gelmelidir. Diğer şehirlerdeki oteller nasıl güvenilirse bizim otellerimizde güvenilir hatta daha iyi seviyededir. Bizim turizmimiz felç olmuş durumda. Bu yüzden bu durumun son bulması adına, bizim de gerekeni yapmamız gerekiyor.'

 

'El birliği ile kentimizi ileri taşıyacağız'

 

Düzenlenen programda bir konuşma yapan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, sanayi bölgesinin korona virüs sürecinde de üretmeye devam ettiğini belirtti. Sanayi bölgesinin son yıllarda başarılı adımlar attığını ifade eden Başkan Aslan, “Van OSB kentin değeri haline geldi. İstihdamın arttığı, üretim çarklarının durmadan döndüğü bir duruma geldi. İlimiz Türkiye’nin en güzide ve en güzel yerlerden bir tanesidir. Bunu sadece biz değil, şehre gelen misafirlerimiz de söylüyor. El birliği ile kentimizi ileri taşıyacağız. Turizmde, sanayi ve diğer her alanda sivil toplum kuruluşlarımız, kurumlarımız, basın ve vatandaşlarımızın da desteğiyle daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum” dedi.

 

'Van Türkiye’deki birçok ilden daha güvenli'

 

İran’ın Van için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren VANESOB Başkanı İsa Berge ise “Bu anlamda bizim İran ile ilgili nasıl bir çalışma yürütmemiz gerekiyor şeklinde bu konuya kafa yormamız gerekiyor. Çünkü esnaf ve tüccarımızın beslendiği ana tema budur. Salgın noktasında Van Türkiye’deki birçok ilden daha güvenlidir. Van ilindeki tüm restoran, kafe, mağazalarımızda önlemler alınmıştır. Süreçle ilgili Van’da ciddi bir sıkıntı yok. Türkiye’deki diğer illerle kıyasladığımızda Van yaşanabilir en güzel şehirdir. 14 il sınırlanması içinde olmamız gerekiyor. Bu algının olması kötü. Bizim İran’dan başka müşterimiz yok” diye konuştu.

Galeri
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'
İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI 'KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI!'
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.53 TL
EURO: 34.77 TL
GBP: 40.52 TL