Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-'ÇÖZÜM BULUNMALI' VAN'DA HAVA YOLU ULAŞIMI KANGREN OLDU
'Çözüm bulunmalı' VAN'DA HAVA YOLU ULAŞIMI KANGREN OLDU
Eklenme Tarihi : 13.01.2020 09:06

Uzun zamandır kent gündemi meşgul eden havayolu sefer sayıları ve uçak bilet fiyatlarına ilişkin sorun ne yazık ki bugüne kadar çözülememiştir. Bu konuda kent dinamiklerinin tamamı sürecin içinde yer almasına ve sorunun çözümü konusunda kamuoyu oluşturmasına rağmen herhangi bir sonuç alınamamış ve Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Sorunun çözüme kavuşacağına yönelik verilen sözler ve beyanatlarda ne yazık ki karşılıksız kalmıştır.

 

Van kabuğunu kırma yolunda emin adımlarla ilerlerken, ilimizin ticaretinin, turizminin, sanayisinin, kalkınmasının en temel koşullarından olan havayolu ulaşımı konusunda bu kadar girişime rağmen çözüm üretilmemesi ilimize reva mıdır? Başka bölgelerde ve illerde bir açıklamayı kaale alanların, bu çığlığa sessiz kalmalarını anlayamamaktayız.

 

Yeterli yolcu potansiyeline rağmen uçuş sayılarının arttırılmaması ve bilet fiyatlarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesi kente vurulan en büyük darbedir. Ülkemize her konuda katkı sunmaya çalışan her geçen gün büyüyen sükunetin kenti olan ve daha iyiye güzele doğru tüm kesimlerin canla başla çalıştığı, emek verdiği bir kenti ve koca bir kentin kaderinin THY yetkililerinin keyfiyetine bırakılması akıl tutulmasından başka bir şey değildir.

 

Her platformda Türkiye’nin en değerli markası olduğu ifade edilen Türk Hava yollarının kendi halkına kulak vermesi ve yaşanan bu soruna kayıtsız kalmaması gerekmektedir. Ülkenin en değerli markası olmak bunu gerektirir. İlimizin 1 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşım tercihinin genellikle havayolu olarak tercih edildiği unutulmamalıdır. Önceki yılların uçuş ve yolcu sayılarına bakıldığı zaman önemli bir potansiyeli barındırmaktadır. Ancak bu tabloya rağmen uçak sefer sayılarının arttırılmaması vatandaşlarımızın bölgede bulunan diğer havaalanlarına yönlendirilmelerine sebep olmaktadır. Ankara, İstanbul gibi yakın mesafelere ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken, İlimizde uçuş sayılarının azaltılarak, birçok kentin iki katı fiyatına bilet satışının yapılması manidardır.

 

Özellikle acente firmalarımız tarafından tur organizasyonları yapılması planlanırken, uçak bileti bulunmaması, hem seyahat acentelerimizi, hem de konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizi olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber İran’dan gelerek ülkemizin diğer şehirlerine gitmek isteyen İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları da en az 5-6 gün beklemek zorunda kalacakları için ilimize gelmemektedir.

 

Türk Hava Yollarının her platformda kullandığı “Nereyi Keşfetmek İstersiniz ” sloganını yeniden gözden geçirerek, keşfedilmiş yerlere ulaşım imkanı sağlamasını beklemekteyiz. Van halkının kapınıza gelerek sizlere yalvarmasını bekliyorsanız bunun asla gerçekleşmeyeceğini ve nihai tüketici olarak sorunumuzu çözmek zorunda olduğunuzu bilmenizi isteriz.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van halkı olarak Ülkemizin en değerli markasından talebimiz budur.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet TAKVA

Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Yasin ERTÜRK

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.32 TL
EURO: 34.88 TL
GBP: 40.83 TL