Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-HABERLER-BAŞKAN TAKVA: GERİLİMİ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ!
BAŞKAN TAKVA: GERİLİMİ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ!
Eklenme Tarihi : 08.01.2020 13:50

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Bloomberg HT televizyonunda İran-ABD arasında yaşanan gerginliğin Van ve bölge ticaretini nasıl etkilediğini değerlendirdi.

 

Fokus programına telefon bağlantısıyla konuk olan Van TSO Başkanı Necdet Takvan, Hande Berktan’ın sorularını cevapladı.

 

İran-ABD geriliminin sınır ticaretini etkileriyle ilgili soruyu cevaplayan Başkan Takva şunları söyledi:

 

“İran-ABD gerilimini bütün dünya olduğu gibi bizde endişeyle takip ediyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın hemen yanı başında meydana gelen gerginlikler ve çatışmalı süreç hepimizi derinden endişelendiriyor. Van özelinde baktığımızda İran İslam Cumhuriyeti ile aramızda 300 kilometrelik bir sınırımız var. Sınırımızda komşu kentler var. Bu kentlerle son 10 yıldır yoğunluklu bir iş birliği, ticari faaliyetler yürütüyoruz. Son yaşanan İran-ABD geriliminin bu süreci olumlu etkilemeyeceğiyle ilgili kaygılarımız her geçen gün artıyor. Özellikle sınır ticareti bağlamında yakaladığımız ticaret ve İran pazarındaki turizm hareketliliğinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin eskisi gibi olmayacağı yönünde. Kısa vadede de olsa eskisi gibi olmayacağını düşünüyoruz.” Dedi.

 

 

“HAREKETLİLİĞİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

 

Alım yükünün düşmesi, dövizin İran dinarına karışık elde etmiş olduğu yüksek meblağ sonucu kentin hareketliliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Takva,

 

“İran pazarıyla turizm faaliyetleri açısından gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde kapsamında 2018 yılında neredeyse bir milyona yakın turist gümrük kapımızdan geçerek, ülkemizi ziyaret etti. Ancak bu rakam 2019’da yaklaşık 400 bin seviyesinde seyretti. Bu durumu sadece çatışmalı süreçler değil, İran’ın yurt dışı çıkışına getirdiği yüksek artışlarda etkili oldu. Orada meydana gelen devalüasyonla beraber alım yükünün düşmesi, dövizin İran dinarına karışık elde etmiş olduğu yüksek meblağ bu ticaretimizi ve bu hareketliliğimizi olumsuz etkiledi.” Diye konuştu.

 

Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “2019 yılında 100 milyon dolarlık bir kentsel dış ticaret gerçekleştirdik. Bunun yaklaşık 30 milyon doları ihracat, 65 milyon doları da ithalat olmak üzere yerel ticaretimiz söz konusu oldu. Diğer tarifeli ticarette de bu rakam 200 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu rakamlar henüz bize ulaşmadı. Bu kapsamda Irak pazarını geliştirerek biraz daha alternatifli hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede Irak’a 2020 yılı içinde seyahat düzenleme planımız vardı. Fakat son gelişmeler bunları askıya alacağımız yönünde. Yaşanan süreç, uluslararası anlamda ticareti nasıl etkiliyorsa, yerel anlamda da bizleri de olumsuz etkiliyor diyebilirim.”

 

 

“DEVAM EDERSE OLUMSUZ ETKİLENİRİZ”

 

Van ve bölgeden iş adamlarının İran’da yatırımlarının bulunduğunu belirten Takva,

 

“İş adamlarımızın özellikle yapı kimyasalları ve mobilya alanında İran’ın batı kentleri, batı Azerbaycan eyaleti diye adlandırdığımız Urmiye merkezlerinde yatırımları var. Firmalarımızın üretim tesisleri var. Bu durumdan dolayı onlarla görüşme içerisindeyiz. Şu anda görece bir sorun görünmüyor ancak, bu çatışmalı süreç ve bu misilleme devam etmesi durumunda orada bulunan firmalarımızın da büyük sıkıntı yaşayacağını tahmin ediyoruz. Zaten para transferi konusunda ciddi sorun ve sıkıntılar yaşanıyor. Bundan sonra ki süreçte bu ambargonun derinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması sanıyorum hepimizi de olumsuz yönde etkileyecektir.” Şeklinde konuştu.

 

Kapıköy Gümrük Kapısı başta olmak üzere lojistik anlamında bir yoğunluk beklediklerini ifade eden Başkan Takva, son gelişmelerin lojistik geçişleri de etkileyeceğini aktardı.

KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.32 TL
EURO: 34.88 TL
GBP: 40.83 TL