Van Ticaret ve Sanayi Odası - VANTSO Web Portalı
Türkçe
ANA SAYFA-HABER ODASI-DUYURULAR
DUYURULAR
İran'ın İthalat ve Kambiyo Düzenlemeleri
İran’ın petrol ve doğalgaz ihracatının ABD yaptırımları nedeniyle daralması sonucu yaptırımların üstesinden gelmek için birçok stratejiyi hayata geçirdiği görülmektedir. Bunlardan en önemlisi ülke içinde üretimi yapılan veya zaruri ihtiyaç olarak görülmeyen veya lüks olarak nitelendirilen belirlenen malların ithalatını yasaklamak ve ülke dışına döviz çıkışını en aza indirmektir. İran ayrıca ülke içi üretimi artırmaya, hammadde veya aramalı ithalatı yapmaya, nihai ürünleri ise mümkün olduğunca az ithal etmeye çalışmaktadır.   Bu amaçla, İran hâlihazırda 2.150 adet 8’li GTİP’te yapılacak ithalatı yasaklamıştır.   * İran resmi makamları tarafından kamu ile paylaşılan (15.10.2022) 2.150 adet ithalatı yasak ürün/GTİP listesine (farsça) ulaşmak için TIKLAYIN! *Farsça nüshadaki ithalatı yasak ürün GTİP’lerinin latin rakamları ile oluşturulmuş haline ulaşmak için TIKLAYIN! * İthalatı yasaklanan ürün listelerine dair bilgi notuna ulaşmak için TIKLAYIN!   İran ile ticaret yapan veya yapmak isteyen firmalarımızın ABD Yaptırımları ve İran İthalat Rejimindeki Ürün Gruplarını göz önünde bulundurması, ürün ve hizmet ihracat rakamlarını belirlerken döviz kurları ve tahsislerini incelemesi, para transferinde karşılaşılan sorunlar için para transferlerini notunu kapsamlıca değerlendirmesi gereklidir. Bu amaçla hazırlanan notlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilmektedir.   * Döviz Kurları ve Kambiyo Rejimine Dair Nota ulaşmak için TIKLAYIN! * İran'dan Yapılacak Para Transferleri İçin TIKLAYIN! * İran'a yapılan ihracattan elde edilecek dövizin Türkiye’ye getirilmesindeki zorunluluğa ilişkin muafiyeti içeren Genelgeye ulaşmak için TIKLAYIN!(TCMB Genelgesi'nin 4 üncü maddesinin 6 ıncı Fıkrası doğrultusunda İran’a yapılan ihracattan elde edilecek dövizin Türkiye’ye getirilmesine ilişkin muafiyet tanınmıştır.)
Detaylar
Eklenme Tarihi : 27.10.2022 10:00
TSE, 76 ilde AKM İşletmesi İçin İhaleye Çıkıyor
TSE, 76 ilde AKM İşletmesi İçin İhaleye Çıkıyor
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 76 ilde (Bursa, Manisa, Konya, Adana ve Malatya dışında tüm iller) Araç Kontrol Merkezleri (AKM) oluşturmak üzere ihaleye çıkıyor. İhale sonucunda hayata geçecek olan AKM’ler otomotiv sektöründe yeni bir iş ve gelir imkânı sağlayacak.   TSE, motorlu taşıtlarda Münferit Araç Uygunluk Belgesi (Tadilat) onayı için, AİTM Montaj Uygunluk Raporu, AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (Karayolu Uygunluk), ADR Araç Uygunluk Kontrolü, Taşıt Uygunluk Kontrolü, Atık Taşıma Aracı Uygunluk Belgesi onayı ve benzeri araç kontrol faaliyetlerini daha uygun şartlarda gerçekleştirmek üzere bir ihale gerçekleştirecek. İhaleyi kazanan işletmeciler, 1 Şubat 2023-31 Ocak 2026 tarihleri arasında ihaleyi kazanmış olduğu ilde TSE’nin yetkili uzmanları tarafından yürütülen araç kontrol faaliyetleri için yerleşke temin edecek.   İhaleyi kazanan işletmeciler, söz konusu hizmetleri TSE tabelası ile verecek. Böylece otomotiv sektöründe TSE güvencesi ile yeni, karlı ve prestijli bir işe başlamış olacaklardır.   Mevcut Gelire Ek Gelir İmkânı   İhale şartnamesine göre; istekliler bir veya birkaç il için teklif verebilecek. İhaleyi kazanan işletme 1 Şubat 2023-31 Ocak 2026 tarihleri arasında TSE uzmanı tarafından yapılacak araç kontrol faaliyeti için işyeri ve ödemeleri tahsil edecek müşteri kabul görevlisi ile araçların sevk, idare ve şehir içi görevlerde araçları kullanacak yardımcı personel hizmeti sunacak. Söz konusu işletme o ilde ihtiyaç duyulacak yeni AKM’leri de açma hakkına sahip olacak.   Teklif verecek işletmelerin ilin araç yoğunluğuna göre 80 ila 240 m2 arasında kapalı alanı olan işyerine sahip olmaları, işyerleri organize sanayi bölgelerinde, küçük sanayi sitelerinde, küçük sanayi sitelerine yakın veya şehir merkezlerine ulaşımı kolay konumda olmalıdır.   Firmaların işyerlerinin uygun bulunması halinde ihaleyi kazanan firma mevcut işinin yanında araç kontrol hizmeti de verebilecek. İhaleyi kazanan işletmeci kontrolü yapılan her bir araç için İhaleye Esas Paylaşım Bedeli üzerinden İşletmeci Payı kadar tutar gelir elde edecek.   İhale 8 Kasım’da   24 Ekim 2022 tarihli gazetelerde yayınlanan ihale ilanına göre TSE Araç Kontrol Merkezi ihalesi 8 Kasım 2022 tarihinde yapılacak. İhale şartnameleri www.tse.org.tr adresinden ve TSE’nin ilgili koordinatörlük/ müdürlük /temsilciliklerinden temin edilecek.   DOKÜMANLAR   1- TSE (ARAÇ) KONTROL MERKEZİ İŞLETMELERİ İDARİ ŞARTNAMESİ (İndir) 2- TSE (ARAÇ) KONTROL MERKEZİ İŞLETMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ (İndir) 3- AKM Muhammen bedel tablosu (İndir) 4- TEKLİF MEKTUBU (İndir) 5- TSE (ARAÇ) KONTROL MERKEZİ İŞLETMELERİ İLİŞKİN SÖZLEŞME (İndir) 6- GEÇİCİ TEMİNAT MEKTUBU (İndir) 7- ORTAK GİRİŞİM BEYANNAMESİ (İndir) 8- AKM İhale İlanı (İndir)
Detaylar
Eklenme Tarihi : 27.10.2022 10:00
7. WCI AFRİKA İHRACAT FORUMU - 14-15 Eylül ATO CONGRESSIUM
14-15 Eylül tarihlerinde Ankara ATO Congressium'da gerçekleştirecek 7. WCI (Dünya Sektörler Arası İş Birliği) ANKARA forumumuz hakkında detayları içeren broşüre ekte ulaşabilirsiniz.   BROŞÜRE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!   Üyelerimize özel %20 indirimli fiyat avantajı sağlanacaktır. Aşağıda paylaşılan linkteki formun doldurması halinde kısa sürede dönüş sağlanacaktır.   https://forms.gle/ruw3ELNDt8RcZmqp9   Organizasyonumuzda Etiyopya, Gana, Togo, Benin, Nijerya, Senegal, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Zambiya, Güney Sudan, Mali, Somali, Cibuti, Sierra Leone, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Gambia, Kamerun, Kenya gibi ülkelerden gelecek olan 1250 profesyonel ziyaretçiyi Türk üreticilerile bir araya gelecek.   WCI forum serilerinde Türkiye’de gerçekleştirilmiş en büyük Afrika ihracat organizasyonu olan bir önceki forumu6. WCI Ankara Forumunu yine bu yıl 16-17 Mart 2022 tarihleri arasında Ankara’da ATO CONGRESSİUM’da düzenledi.   280 Türk Katılımcıyla741 Afrika şirketini temsilen 1000 alıcının buluştuğu organizasyonda açılış konuşmaları 27. Başbakan Binali YILDIRIM, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan BÜYÜKDEDE, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai UÇARMAK ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ATO Başkanı Gürsel Baran, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Mahmoud Ould Mohamed, Nijer Girişim Bakanı Ali Bety ve Kongo Cumhuriyeti Ekonomik Bölgeler Bakanı Emilie Ossoso’nun tarafından gerçekleştirildi.   İlgili forumun kısa tanıtım videosu ve katılımcı yorumlarına ait videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.   https://www.youtube.com/channel/UCQ9YvEobD9INPM2m5R2fpkQ/videos   https://www.youtube.com/results?search_query=utku+bengisu   Afrika programı; Yurt dışı forumları, firmaya özel pazar araştırma hizmeti de içermektedir.   24-25 Ağustos WCI FORUM KİNSHASA: Demokrtaik Kongo Cumhuriyeti’nin ilk ve tek en büyük forumunu düzenlenecek. Kongo Cumhuriyeti, Angola, Zambia, Burundi, Tanzanya, Kenya, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkeler başta olmak üzere birçok çevre ülkeden gelecek profesyonel ziyaretçiler ile tanışma fırsatını elde edilebilecek   19-20 Ekim 3. WCI ABIDJAN: FİLDİŞİ SAHİLLERİ’nin ticari başkenti Abidjan’da düzenlenecek olan 3.WCI ABIDJAN Forum’a katılarak Fildişi Sahilleri alıcısının dışında Liberya, Mali, Gine, Burkina Faso, Gana gibi komşu ülkeler başta olmak üzere çevre ülkelerden gelen ziyaretçilerle görüşme imkanı yakalanabilecek.
Detaylar
Eklenme Tarihi : 12.08.2022 08:00
KREDİ HESAPLAMA
DÖVİZ
USD: 32.51 TL
EURO: 34.72 TL
GBP: 40.63 TL